Lukkey Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Szukam kołowrotka do wędki Daiwa Ninja X Spin 2.4m 5-20g, budżet do 200-250 zł. Przeznaczenie głównie pod pstrąga i klenia, małe i średnie rzeki (miejscami szybki nurt), przynęty to woblery 5-8 cm, małe obrotówki i jigi, żyłka 0,16-0,22. Warunki jakie musi spełniać to przede wszystkim dobry nawój żyłki, bez jej skręcania(!), dobre wyważenie wędki, płynna praca i przyzwoity hamulec. Mile widziana szeroka szpula oraz dodatkowa szpula zapasowa. Łowię czysto amatorsko, weekendowo, 2-3 wypady w miesiącu. Obecny kołowrotek Robinson Montana FD 208 zupełnie się nie sprawdził, bardzo mocno skręca żyłkę, pojawiły się luzy i "dziwne dzwięki" podczas łowienia, nic przyjemnego. Znajdzie się coś sensownego w tym budżecie co posłuży kilka sezonów amatorskiego łowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Ja przy swoim kijku do 18 g pod łowienie podobne do tego co opisałeś mam młynek ryobi verum 2000 od jakichś 3 lat i jest ok. Przede wszystkim przy łowieniu żyłką skręcenia będą ZAWSZE, szczególnie przy łowieniu obrotówkami.. Ja od ubiegłego sezonu przestałem wędkować metodą spiningową z żyłkami a przy wspomnianym wyżej zestawie mam nawiniętą plecioneczkę 0,06 mm czasem stosuję 0,5 - 1 m przypon z cienkiego fluocarbonu ok 0,18-0,20 mm i to wszystko.. Przemyśl sprawę bo na wyniki według mnie to niema zupełnie wpływu, a samo wędkowanie jest o niebo przyjemniejsze Osobiście do takiej wędki którą podałeś brałbym coś w rozmiarze 2000-3000, w podanym budżecie możesz już śmiało celować w młynki typu : Shimano Sahara, Daiwa Ninja LT, Daiwa Regal LT. Rozważ również poszukanie używki np starych shimano czy daiwy bo czasem trafiają się po super cenach modele w świetnym stanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Skoro masz kijek Daiwa to zrób komplet , polecam daiwa ninja 2000, wszystkie twoje oczekiwania spełni , kolegą Elast 94 dobrze radzi , przejdź na plecionkę , różnica jest kolosalna , można trafić na necie zeszło roczny model , różnica jest taka z nowym modelem, że jest zapasowa szpula, jest tańszy a różni się tylko kolorystykom , obecnie na tym młynku mam na jednej szpuli pletke 00,3 a na drugiej żyłkę 0,12 ( pod wzdręgi ) zdecydowanie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi