pawelw Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Witam Jaką zanente proponujecie na lina, łowić chce z marszu bez wcześniejszego nęcenia i przygotowania łowiska ,łowił będę na spławik. Łowisko jest płytkie, zarośnięte roślinościa, lina jest tam naprawdę dużo. Co proponujecie wrzucić do wody aby go ściągnąć i zatrzymać w łowisku? Chyba duże znaczenie ma , że nie jest to jeszcze najlepszy okres do połowu tych ryb, ale może ktoś ma jakiś patent? Ogólnie łowisko jest dużym i głębokim zbiornikiem ale ja wybieram płytką, zarośniętą zatokę ze względu na temperaturę wody. Myślicie, że to dobry pomysł? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Ja bym kupił jakąś zanete na lina i dodał do niej troche kukurydzy i cietych czerwonych robaków a na haczyk ze dwa czerwone robaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 a na haczyk ze dwa czerwone robaki. Albo kanapkę kukurydza + czerowny robaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz1991 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Ja nęce zanętą zmieszaną z kukurydzą i jedną wędke mam zarzuconą na samego białego robaka a drugą na kanapke biały z kukurydza i wyniki mam nienajgorsze tyle tylko ze ja jeżdze codziennie na rybki i codziennie nęce lecz pierwszego dnia nęcenia złowiłem 2 sztuki po około 80 deko więc mozesz spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moesso Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 polecam nowy numer WMH tam jest ciekawy artykul o linie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bary_47 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 A jakie zapaszki u Was są skuteczne jako dodatek do gotowania kukurydzy? Ja chcę spróbować z kolędrą, ale nurtuje mnie temat karmelu. Tzn. wiem jak go zrobić, ale nie wiem jaka ilość dodać do ugotowanej zanęty, aby przyniosło to efekt. Może ktoś z Was z tym eksperymentował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Jestem tego samego zdania co kolega rav91. Jakaś zanęta na lina, kukurydza i pocięte gnojaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Jestem tego samego zdania co kolega rav91. Jakaś zanęta na lina, kukurydza i pocięte gnojaczki. zanęta karaś-lin choć nie koniecznie - wszelkiego rodzaju mieszanki karpiowe mogą się okazać strzałem w dziesiątkę, nie zapominajmy też o białych robakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 A może zapach kozieradki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek 307h Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 witam a co myślicie żeby jednom tyczkę dac na grunt ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 witam a co myślicie żeby jednom tyczkę dac na grunt ??ja lowie na dwie tyczki, jednom 17m mam na podpórce tak: 100g ciezarek i przypłon stalowy a na kotwicy kolba kukurydzy.drugom tom poniemieckom 11m ze zbrojonego szkla mam zrobionom na żywca czymam w renku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 witam a co myślicie żeby jednom tyczkę dac na grunt ??ja lowie na dwie tyczki, jednom 17m mam na podpórce tak: 100g ciezarek i przypłon stalowy a na kotwicy kolba kukurydzy.drugom tom poniemieckom 11m ze zbrojonego szkla mam zrobionom na żywca czymam w renku. Jak to przeczytałem to myślałem że polegne przed monitorem A tak bez offtopu to mój znajomy używa zanęty dragona (bodajże Aroma Lin) i zdarza mu się że ma dosyć ciekawe efekty, może jakichś kolosów nie łapie ale zabawę ma przednią Jedyne co do niej dodaje to kuku (tylko i wyłącznie zakupioną w Carrefourze!), no i na haku oczywiście kuku i kopany czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Holik Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Na lina to wg mnie tylko grubsze robactwo + kuku + np. ziemniaki . Jeśli zaczniesz nęcić sypkim to zaraz zleci ci sie drobnica i będzie po linach . Może być tez pęcak , przenica , kasza i takie tam większe rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 A może zapach kozieradki? Właśnie, stosował ktoś to? U mnie niema jej w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Petryk_05 napisał/a: A może zapach kozieradki? Właśnie, stosował ktoś to? U mnie niema jej w sklepach. Na allegro dostaniesz za grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomex11 Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 a co myslicie o takiej zanęcie ziemniaki, pęczak, makaron,kukurydza, płatki,zanęta na lina, pinka, może jakis zapach jeszcze do tego wanilia albo coś słodkiego i pociętych czerwonych robaków troche tylko nie wiem jak z proporcjami, nęcił bym tym przez 3 dni dwa razy dziennie w rzece, a czwartego dnia bym łowił na haczyk białe z dużym czerwonym robakiem jak myslicie były by jakies efekty? i jakie proporcje zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper993 Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Moim zdaniem stanowczo za dużo tego. Ja łowię wyłącznie w dzikich wodach (nie komercyjnych) gdzie nie ma tłoku. Najlepszą zanętą na lina właśnie w takich zbiornikach są pocięte tłuściutkie rosówki lub kompasiaczki w ilości ok 2 garści ewentualnie można dodać trochę kuku z puszki i efekt murowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatikB87 Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 zanęta trofeum lin-karaś plus atraktor trofeum lin (zapach wiórki kokosowe) okraszona robakami... spróbujcie a na pewno nie będziecie żałować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 a co myslicie o takiej zanęcieziemniaki, pęczak, makaron,kukurydza, płatki,zanęta na lina, pinka, może jakis zapach jeszcze do tego wanilia albo coś słodkiego i pociętych czerwonych robaków troche tylko nie wiem jak z proporcjami, nęcił bym tym przez 3 dni dwa razy dziennie w rzece, a czwartego dnia bym łowił na haczyk białe z dużym czerwonym robakiem jak myslicie były by jakies efekty? i jakie proporcje zrobić? Proponuje wyrzucić pęczak,ziemniaki,makaron a zdecydować się tylko na kukurydzę. Płatki możesz spokojnie dodać do tego zanęta na lina i nie za duża ilość pociętych czerwonych robaczków. Do zanęty daj atraktor np.Caramel /ewentualnie inny słodkim zapachu. Jako przynętę możesz stosować kuku,białe,czerwone robaczki w różnych kombinacjach. Pamiętaj żeby w dnu łapania zmniejszyć ilość zanęty którą będziesz nęcił Rybki mają być pobudzone a nie obżarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATAR Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Potrzebuje tanią i skuteczną zanętę na lina macie jakąś sprawdzoną recepturę? Wybieram się w przyszłym tygodniu w poniedziałek, środę, piątek, sobotę i niedziele zamierzam jeździć w to samo miejsce i chciałbym zwabić w nie liny. Więc jak nęcić i czym? Liny na pewno są tylko w innym miejscu stawu staw ma 54h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 Potrzebuje tanią i skuteczną zanętę na lina macie jakąś sprawdzoną recepturę?Wybieram się w przyszłym tygodniu w poniedziałek, środę, piątek, sobotę i niedziele zamierzam jeździć w to samo miejsce i chciałbym zwabić w nie liny. Więc jak nęcić i czym? Liny na pewno są tylko w innym miejscu stawu staw ma 54h. Jesli sa w innym miejscu sprobuj tam lowic, z jakiegos powodu takie miejsce im odpowiada. Stawialbym na nasiona i robale. Kukurydza, pszenica albo peczak, troche konopi i czerwone robaki. Osobiscie zrezygnowalbym z zanety kupnej i sklejil wszystko platkami owsianymi albo glina. Pieniadze zaoszczedzone na zanecie mozesz wydac na nasiona. Zbliza sie jesien i ryby beda bardziej zainteresowane przynetami miesnymi, maja wieksze wartosci odzywcze choc moga byc niespodziewanki. Atraktor musisz sam wyprobowac, sa miejsca w ktorych wchodza w truskawke i kolendre a ignoruja wanilie. Nie probowalem i nie moge nigdzie znalezc opinii na temat atraktorow o zapachu czerwonych robakow, wydaje sie ze powinien dzialac i mam zamiar wyprobowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi