fotofx Napisano 20 Maja 2006 Napisano 20 Maja 2006 Najprecyzyjniej działają przednie hamulce stosuje się je w najnowocześniejszych konstrukcjach z górnej półki.Powierzchnia tarcia jest rozłożona na większej powierzchni i bezwładność nagrzewania tarcz jest więsza.Do połowów przy użyciu cienkich żyłek wieką zaletę ma hamulec walki jeśli holowany okaz znacznie przekracza swoją masą wytrzymałość żyłki luzujemy co daje nam bezpieczną możliwość zmęczenia ryby.Niezawodnym rozwiązaniem hamulca walki jest takie sprzęgło http://fishing.shimano.co.jp/body/product/iso/bbx_tech_mg/images/body_06.jpg rozwiązanie to jest mało popularne w europie lecz rynek europejski jest mało znaczący przy azjatyckim.
Pi Napisano 17 Czerwca 2006 Napisano 17 Czerwca 2006 Tylny wygodniejszy, przedni precyzyjniejszy i prostszy w budowie (co za tym idzie-trwalszy). Im kołowrotek tańszy, tym te różnice są widoczniejsze.
keri Napisano 18 Czerwca 2006 Autor Napisano 18 Czerwca 2006 A co sądzicie o podziale hamulec przedni-tylny a metoda połowu. Chodzi mi np spinning hamulec taki .............. bolonka taki............. feder taki............. itd. Czekam na odzew
wiesławek Napisano 18 Czerwca 2006 Napisano 18 Czerwca 2006 Ja osobiście łowie na spinning i czasami na grunt z łódki i używam kołowrotków z przednim hamulcem bo uważam że są lepsze.Keri a podział na metody połowu do hamulca to kwestia gustu każdego wędkarza
keri Napisano 18 Czerwca 2006 Autor Napisano 18 Czerwca 2006 podział na metody połowu do hamulca to kwestia gustu każdego wędkarza I ja tak sądze ale może z tymi hamulcami jest jak z pogodą i inni uważją inaczej.
andi64 Napisano 18 Czerwca 2006 Napisano 18 Czerwca 2006 A ja wam powiem że nie ma lepszego hamulca na spina jak tylny, jak ktoś piłował z przednim i tylnim to wie o co chodzi, pozdrawiam.
shogun_zag Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 Taaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkk??? Piłowałem wszystkimi łącznie z "katuszką" i mam całkiem odmienne zdanie. Weźmy pod uwagę sama konstrukcję mechaniczną jednego i drugiego i wynikający z tego zakres regulacji. Tylny może jest poręczniejszy, ale zapewniam Cię, że na pewno nie jest precyzyjniejszy. Jeśli masz odmienne zdanie, napisz proszę szczegółowo ... jest lepszy, bo ... I proponuję, by tej zasady sie trzymać. Jeśli coś polecamy, to napiszmy z czym jest lepsze od innego wyrobu a nie ogólnikowo, na zasadzie "opowieści zasłyszanych nad wodą".
andi64 Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 i o to chodzi sam napisałeś odpowiedż Tylny może jest poręczniejszy,
shogun_zag Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 I własnie w taki sposób mozna zmieniać sens stanowiska w sprawie ... fragment/fragmenty wypowiedzi
shogun_zag Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 Andi, bez litra ... wody z jeziora i ogórków tego nie wyjaśnimy
Tomaszek Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 A czy ta "precyzja" hamulca naprawdę ma aż takie znaczenie
shogun_zag Napisano 20 Czerwca 2006 Napisano 20 Czerwca 2006 Tak. AŻ TAKIE!!! Szczególnie przekonujemy się o tym przeważnie za późno, mając na kiju rybę życia. Tylne hamulce w kołowrotkach tych nazwijmy to ... słabszych, po ustawieniu go (jak nam sie wydaje) w krytycznym momencie okazuje się, że jest dowalony na beton. Tak nie jest. Wystarczy tylko poruszyć szpulę i dalej idzie nawet ładnie. Chodzi o moment rozpoczęcia działania hamulca, czyli jego pierwsze chwile w działaniu. Zresztą nie będę od nowa odkrywał Ameryki, sami sią przekonajcie robiąc prosty test (już chyba o tym gdzieś pisałem): 1. wysuń z kołowrotka ok. 0,5 m linki 2. chwyć za nią tak, by kołowrotek na niej wisiał 3. ustaw hamulec w taki sposób, by pod ciężarem kołowrotka lekko puszczał linkę 4. jeśli hamulec pracuje równomiernie, czyli nie przyspiesza, nie zwalnia lub nie idzie "skokami" ... hamulec jest OK. Napiszę jeszcze raz, bo uważam, że to ważne. Jak widać mało kto przywiązyje wagę do sprawności hamulca, bo mało kto tak na prawdę go używa. Ale byście Koledzy nie byli mądrzy po szkodzie, jak zachowacie wielką staranność przy montowaniu zestawu pod względem jego wytrzymałosci, a polegniecie przez źle działający hamulec i zostaniecie w dłoniach z połamanym kijem lub porwaną linką. Zestaw to jak samochód .... z niesprawnym hamulcem też pojedziesz, tylko jak daleko i gdzie wylądujesz Sami wykonajcie ten prosty test i sami wyciągnijcie wnioski. Super byłoby, gdybyście o nich tutaj napisali ... dla potomnych
Tomaszek Napisano 20 Czerwca 2006 Napisano 20 Czerwca 2006 Hej Shogun, piszesz o "słabszych" kołowrotkach. Ale wydaje mi się że jeśli wybieram dobry kołowrotek np. Nexave to cz również wydaje Ci się że różnica w precyzji między RA i FA jest aż tak powalająca? Ja, chć jestem początkującym wędkarzem, uważam że dla większości różnica ta nie będzie zauważalna. Coś jak z bukietem wina, zestopniowaniem skrzyni biegów samochodu, aromatem cygara itp. Dla konesera różnica będzie zauważalna - ale dla zwykłego użytkownika....
shogun_zag Napisano 20 Czerwca 2006 Napisano 20 Czerwca 2006 Mi sie nic nie wydaje. Stwierdzam tylko suche fakty i zawsze tej zasady będę sie trzymał. Sprawdziłem, to wiem, nie, to siedze cicho i się nie odzywam, tym pardziej nie powtarzam zasłyszanych opinii. Co tu dużo gadać, zrób w/w teścik a sam sie przekonasz i gały Ci wyskoczą na jego wyniki nawet przy kręciołach z tylnym hamnulcem ze średniego i górnego pułapu. Do tego nie trzeba byc koneserem Tomaszek, nie wiem jaki masz kołowrotek i jaki hamulec, zresztą w tym momencie to nie ważne. Stań się pionierem, wykonaj test i jego wynik opisz w tym poście. Zatem czekamy
artech Napisano 20 Czerwca 2006 Napisano 20 Czerwca 2006 ja robiłem taki test na swoim Shimano Exage 2500 FA i wypadł pozytywnie i widziałem taki teścik na Spro blu arct też z przednim hamulcem i również wszystko było ok
wiesławek Napisano 20 Czerwca 2006 Napisano 20 Czerwca 2006 Ja robiłem test na swojej Okumie VS i Tica Libra jest ok jak również mam rade dla wszystkich kórzy tego nie robią żeby po skończeniu wędkowania zluzować hamulec kołowrotka do minimum ma to na celu zluzowania tarcz i wówczas przedłużamy żywotność i jakośćhamulca :smile:Te kołowrotki mają oczywiście przedni hamulec
shogun_zag Napisano 20 Czerwca 2006 Napisano 20 Czerwca 2006 No, super, tylko piszcie proszę jaki hamulec maje te kołowrotki, bo nie wszyscy wiedzą
andi64 Napisano 20 Czerwca 2006 Napisano 20 Czerwca 2006 wiesio dzięki za radę. Pietrek to kiedy te ogórki i nie tylko
shogun_zag Napisano 21 Czerwca 2006 Napisano 21 Czerwca 2006 Andi, ze mną jak z dzieckiem, za rączkę i .... A wiesz, przyszła mi myśl, by w końcu zebrać się w sobie i wystartować na Łękę ... pierwszy raz zresztą ... pod Twoim przewodnictwem. Ogórki o "paliwo" zabiorę
Tomaszek Napisano 21 Czerwca 2006 Napisano 21 Czerwca 2006 Shogun, ja testu to nie mam co robić bo posiadam kołowrotek typu cham i nieregularności pracy jego hamulca da się wyczuć choćby ciągnąc żyłkę palcami. Zatanawiam się tylko czy jako początkujący i zdecydowanie nieprofi warto żebym poświęcał wygodę obsługi dla rzekomej "płynności" pracy której i tak nie poczuję. Ale widzę z tego topic-u jedno. Lepiej kupić kołowrotek z przednim hamulcem bo jesteście bardzo przekonujący. Jeśłi nie poczuję różnicy to przynajmniej będzie się liczyło że "mam ten lepszy" kołowrotek
wiesławek Napisano 21 Czerwca 2006 Napisano 21 Czerwca 2006 Ale widzę z tego topic-u jedno. Lepiej kupić kołowrotek z przednim hamulcem bo jesteście bardzo przekonujący. Jeśłi nie poczuję różnicy to przynajmniej będzie się liczyło że "mam ten lepszy" kołowrotek Jednak pamiętaj żeby ten kołowrotek ci pasował i żebyś na siłe się nie uszczęśliwiał bo możesz się później rozczarować
andi64 Napisano 23 Czerwca 2006 Napisano 23 Czerwca 2006 nie ma sprawy, ze mną też jak z dzieckiem, jak będziesz tylko mógł to pisz na pw, kiedy, z kim, na ile, itp.
andi64 Napisano 23 Czerwca 2006 Napisano 23 Czerwca 2006 Piotrek nie wiem czy takie jasne, ponieważ nie wiem jakie ci ogórki smakują
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.