Skocz do zawartości
tokarex pontony

Hamulec - przedni czy tylni?

keri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Troche odbiegliśmy od tematu, ale jeszcze Ci odpowiem i na tym koniec z tymi "ogórkami" :lol:

Odpowiedź dla Andiego ... przywioze takie, jakie mi smakują i zapewniam Cię, że i Tobie posmakują. Po tych ogórkach mówi sie tylko prawdę i samą prawdę i ... wskazuje sie mi miejsca, gdzie śpią i gdzie żrą sandacze. A na następny dzień nic a nic sie nie pamięta i bardzo głowa boli :cool::lol::lol::lol:

KONIEC o ogórkach, dalej o kołowrotkach proszę :mrgreen:

Kto jeszcze teścik zrobił? Andi, pochwal się wynikami :cool: NIe ubiłeś sobie palcy od nóg? :lol::lol::lol:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Bartosz
Napisano

Ja mogę potwierdzić to, co napisał artech - hamulec SPRO Blue Arca (przynajmniej przedni, bo tylnego nie sprawdzałem) jest precyzyjny. Mam tą maszynkę i jak na swoją cenę sprawuje się całkiem całkiem! :wink:

Napisano

niestety nie całe sprzęcicho trzymam w bagażniku i w garażu praktycznie cały sezon woże go wszędzie, chyba że jadę gdzieś na jakiś dalszy wypad nie związany z wędkarstwem, to go wypakuje, ale,obiecuję ci że przy najbliższej wymianie żyłki na którymkolwiek z kołowrotków to zrobię ten teścik i mam nadzieję że moje palce będą całe :smile:

Napisano

Witam

To mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym wszystkich gorąco powitać a przechodząc już do sprawy to chciałbym się dowiedzieć do czego służy "regulacja dolnego hamulca" niedawno kupiłem sobie nowiutki kołowrotek i może to troche głupie ale niewiem do czego służy ten bajer.

Napisano

Wojas witam ,myślę i domyślam się że chodzi ci o tylny,

regulacje hamulca trzeba ustawić tak aby przy nagłym zrywie rybki nie zerwała ci zestawu, myślę że pokumasz o co chodzi :smile:

Napisano

Witam równie serdecznie. Pokręć tym pokrętłem, raz w lewo i pociągnij za żyłkę (przy zamkniętym kabłąku), a potem w prawo i zrób to samo z żyłką a napewno zorjętujesz się o co chodzi i do czego ten bajer :wink:

Napisano

ja ostatnio kupiłem sobie kołowrotek Jaxon za 32zł z tylnym chamulcem i jestem z niego bardzo zadowolony

według mnie tylne chamulce są wygodniejsze

Napisano

Hamulec przedni w wiekszosci mlynkow jest o wiele bardziej precyzyjny od tylnego. Mowa tu o tej samej klasie sprzetu bo np trudno porowywac na jaxona za 50 z shimano za 500.

Napisano
np trudno porowywac na jaxona za 50 z shimano za 500.
No i trudno porównać shimano no za 60 z jaxonem za 300 :wink:
Napisano

Shimano robi kolowrotki po 60 ? :shock: Tworza jakies tam mlynki na rynek masowy ale kazdy wie ze to nie jest prawdziwe shimano. A jaxona mozna porownac jedynie do wyrobow 'seropodobnych' - to jest taki wynalazek 'kolowrotkopodobny' :)

Napisano

czekam na wypowiedzi tych wędkomaniaków tkórych dochód nie przekracza 1600 pln. na miesiąc.

Napisano

Już tak zupełnie nie na temat to Tomik zamawiając haczykowe koszulki powinien zamieścić na nich napis "haczyk.pl nie łowi Jaxonem" :wink:

Ta cała nagonka na sprzęt firm Jaxon i York na naszym forum robi się już nudna.

Napisano

Sprzęt kategorii "B" też jest potrzebny. Ale trzeba jasno sobie powiedziec że to taka a nie inna kategoria. Uważam że to dobre bo właśnie na haczyk.pl dowiedziałem się że Jaxon jest takim sprzętem - i chwała Wam za to :)

Napisano

... ale nie popadajmy w skrajności. Sprzęt ryby nie złowi, tylko obsługujący go :cool:

Kiedyś pojechałem doi znajomych, dostałem propozycję wypadu na ryby, ale nie zabrałem swoich zabawek. Wciśnięto mi do ręki teleskopa, jakiśtam urządzenie do nawijania żyłki ... i się też łowiło i to z całkiem dobrym rezultatem. Fakt, że po godzinie machania takim badylem o masie pręta zbrojeniowego bolała łapa, ale co tam, fajnie było, bo byłem na wodzie :)

Każdy niech łowi tym na co go stać i tyle. Wskazane jest natomiast dawać wskazówki ad przedziałów cenowych i jakości sprzętu za tę kasiorkę.

A tak przy okazji ... to jak w końcu z tymi hamulcami? :cool:

Napisano

No to teraz mamy do porównania już trochę więcej hamulców.

Z doświadczenia wiem że tarczowe wentylowane są najlepsze :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.