Odol Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy mógł bym wyjąć z bata tą pierwsza część. To się chyba nazywa dolnik? i łowić bez niej? Zamierzam łowić karpie liny w granicach 1kg. Wędka to Bat Mikado Racer Pole 5m. Chciał bym łowić na niej bez ryzyka połamania jej. Serdeczne pozdrowienia!
Damian21 Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 oczywiscie ze ryzykujesz polamanie wedki gdyz dolnik jest wzmacniany a reszta nie, tym bardziej przy polowie kilowych ryb, choc jest to hyba nie drogi kijek. ja odjolem z jakiegos starego 7m weglowego pierwsze trzy, i mam 4m poreczny kijek do lapania zywcow.
Odol Napisano 30 Maja 2009 Autor Napisano 30 Maja 2009 No kupiłem go sobie na początek zabawy z batem. Kosztował mnie chyba jakieś 21zł . No to jednak nic tam nie będę ruszał i zostawię tak jak jest. Pozdrawiam!
Damian21 Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 Odol, powiedz jescze skad pomysl przy lapaniu kilowych karpi zeby go skrocic o metr ? za ciezki ? jest to pewnie dosc mocna szklana konstrukcja wiec pewnie wytrzyma.
Odol Napisano 31 Maja 2009 Autor Napisano 31 Maja 2009 Jest to mały staw i łapie z bardzo bliskiej odległości i nie jest mi potrzebny długi. Fakt faktem, że jest on ciężki też.
Deuuu Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 Tani bat więc myślę że prędzej wyskoczy Ci to "Oczko" na szczytówce niż się bat połamie Ja właśnie ze swoim miałem taką przygodę, tylko że oczko wyrwał mi rozpiór/leszcz pod 250dkg
hexman Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 rozpiór/leszcz pod 250dkg Duuży a nie przypadkiem 250g? Bo ja rozumie tego rozpióra jako 2,5kg.
Deuuu Napisano 11 Czerwca 2009 Napisano 11 Czerwca 2009 Masz rację, mój błąd chodziło o ćwierć kilówkę a nie o takiego "Byka"
gregorio Napisano 31 Października 2009 Napisano 31 Października 2009 witam Mozna robic takie kombinacje, tzw.skracanie wedki ale musimy miec to na uwadze ze oslabiamy dosyc mocno wedke. Wedka cala jest robiona i wywazana ze wszystkimi sekcjami, a kazde jej usuniecie zmienia nam parametry kija, jego wytrzymalosc i prace nawet na samych zacieciach podczas lowienia jak i przy holu wiekszych ryb. pozdrawiam
MatikB87 Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 pomijając niektóre szczegóły... często odejmuje częsci od batów żeby je skrócić i dopasować do łowiska, tylko że zawsze używam amortyzatorów...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.