toko Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 witam zamierzam kupic tą wedke shimano alivio cx 2,75 lbs lub 3 lbs . sporo osob ja poleca. ale mam pytanie, czy ta wedka nada sie na ryby 0,5-1 kg czy je w ogole poczuje? chce kupic wedke w miare uniwersalna, mam jednego teleskopa, i terez doszedlem do wsnioku ze 3 czesciowa karpiowka bedzie dobra. co myslicie o mniejszych rybach na tej wedce?
Kubiak Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 Myślę, że jest OK. Ale nie lepiej było by sobie kupić jakiegoś feedera
McOwer Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 Ale tak dokładnie to chodzi tobie o spinning czy o karpiówkę? Bo przyznam ci szczerze, że masz troszkę zagmatwany styl wypowiedzi. Jeśli chodzi o spina do takich ryb (a tak swoją drogą, skąd wiesz, że nie chwyci przynęty metrowy esox, życiówka? ) to poszukaj czegoś w zakresie 5-15g. Tylko musisz pamiętać, że cw nie przesądza o tym jakie duże ryby łapiemy, tylko jakich przynęt używamy . Możesz mi uwierzyć, że okoń 0,5kg jest wyczuwalny na kiju nawet o cw 60g. Musisz sporo poćwiczyć, połapać a sam się przekonasz
toko Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Napisano 9 Czerwca 2009 dokładnie chodzi mi o łowienie metodą gruntową w 90% na wodach stojących. Mam jednego teleskopa. Federa nie chce bo nie lubie drgajacej szczytówki, wiec nie wiem czy jest sens, i dlatego pomyslalem nad 3 czesciowa karpiowką.
McOwer Napisano 10 Czerwca 2009 Napisano 10 Czerwca 2009 A przepraszam. Jednak po piwie nie powinienem tu zaglądać
galuch Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 ale mam pytanie, czy ta wedka nada sie na ryby 0,5-1 kg czy je w ogole poczuje? Wędziska 3lbs są to już zazwyczaj "potężne działa"!!! Ja na Twoim miejscu wziąłbym coś w granicach 2,5lbs. Popatrz za używkami na Allegro bo często są fajne modele i dość tanio można wziąść (modele 2,5lbs nie są chętnie kupowane przez "karpiarzy").
shaman1111 Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 Witaj, ja posiadam tą karpiówkę tyle że 3Lbs, jest bardzo miękka i lekka, na pewno poczujesz takie ryby, ja np dziś na kukurydze złapałem na nią płotkę i ją czułem, Powiedz jakich ciężarków będziesz używał, np moim zdaniem dla 3lbs dla tego modelu najlepiej jest 70gram, gdyż jest to wędka naprawdę miekka, kup 3lbs, na pewno rybki będziesz czuł
zdrapek Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 Tak jak napisałś weź 2,75 lub 3lbs wcześniej pomachaj nimi w sklepie i zdecyduj - jest to naprawdę miękki kijek i będzie pracował na rybce ok 1kg, a i karpika niezłych wymiarów wyciągniesz czyli jest to wędka dość uniwersalna - jedynie dalekie rzuty na tym wędzisku odpadają.
m@rtinez Napisano 28 Stycznia 2011 Napisano 28 Stycznia 2011 Witam! takrze posiadam te wędziska 3lbs i jestem z nich zadowolony. Jednak jest to wędzisko o akcji parabolicznej i tak jak koledzy piszą odległosci rzutu nie są rewelacyjne. Ale holowanie nawet małej sztuki to niezła frajda! Uzywam ciężarków 90gr. POZDRAWIAM!
Manfred1979 Napisano 11 Lutego 2011 Napisano 11 Lutego 2011 Wędziska 3lbs są to już zazwyczaj "potężne działa"!!. chyba nawet nie miałeś w ręku tej kapriówki ! Shimano Aliwio to miękka klucha. Będzie w sam raz, także na grunt na inne karpiowate. Bardzo fajny kijek.
galuch Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Manfred1979, ja się sugerowałem tym: ale mam pytanie, czy ta wedka nada sie na ryby 0,5-1 kg czy je w ogole poczuje? Fakt faktem Alivio jest bardzo miękkie, ale na "takie" ryby nie polecam!Chyba nie do końca sprecyzowałem swoje myśli w poprzednim poście
Manfred1979 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Manfred1979, ja się sugerowałem tym: ale mam pytanie, czy ta wedka nada sie na ryby 0,5-1 kg czy je w ogole poczuje? Fakt faktem Alivio jest bardzo miękkie, ale na "takie" ryby nie polecam!Chyba nie do końca sprecyzowałem swoje myśli w poprzednim poście A ja osobiście uważam, ze takie małe karpiki, liny i karasie bez problemu poczuje na tym Alivio. Miałem go w rękach ostatnio i gdybym nie wiedział co to za wędka, to bym pomyślał, że jej CW jest do 50gr. W życiu bym nie pomyślał, że to była 3lbs'owa wędka karpiowa. Oczywiście to moja subiektywna opinia
galuch Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 A ja osobiście uważam, ze takie małe karpiki, liny i karasie bez problemu poczuje na tym Alivio. No i właśnie chyba tu się niedokładnie wypowiedziałem. Zgadzam się w 100%, że poczuje rybę na tym kijku, tylko moim zdaniem lepszy byłby jeszcze bardziej "odchudzony". 2-2.5 lbs wydaje mi się że powinien być odpowiedni pod takie rybki. Oczywiście wszystko zależy od modelu.Ważną rzeczą jest jeszcze odległość rzutu i trudność łowiska. Trochę za bardzo rozkminiłem temat, bo pytanie było jasne.
Manfred1979 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 moim zdaniem lepszy byłby jeszcze bardziej "odchudzony". 2-2.5 lbs No własnie to Shimano Alivio zachowuje się jakby było 2 - 2,5lbs
galuch Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 No własnie to Shimano Alivio zachowuje się jakby było 2 - 2,5lbs Twoje zdanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.