Damian21 Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 miki, możliwe że pod ekstremalnym obciążeniem werznęły się w ten element na którym są osadzone. spróbuj podważyć siłowo płaskim metalowym narzędziem typu nóż - tylko ostrożnie żebyś się nie pociął bo tego nie chcemy. jeżeli nie będą chciały luźno wchodzić tam to będzie tzreba obrobić trochę ten element na który nachodzą. trochę lepsze fotki z pewnością więcej by nam powiedziały. btw, chyba też się dziś wezmę za konserwacje starszych młynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 WD-40 nie daje rady - są dosłownie zapieczone.Da się coś z tym zrobić ? Unieruchom porządnie np .Wkręć z wyczuciem w imadło, tylko daj sobie jakieś miękkie okładziny np. (deski), i spróbuj to ostrożnie podważyć (stwórz jakąś dźwignie ) tak by to rozdzielić i staraj się dobrać się do tego powoli etapami, zmieniając kąty oraz dookólnie punkty zaczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Mam problem, wypadł mi kabłąk w kołowrotku, i ponowne włożenie go tam, nawet z przykręcaniem nic nie pomaga. Mógłby ktoś podpowiedzieć, co powinienem z tym zrobić? Jedyne, co mi przychodzi do głowy to włożyć kabłąk na miejsce i zalać kropelką, ale może jest lepsze wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Jedyne, co mi przychodzi do głowy to włożyć kabłąk na miejsce i zalać kropelką, ale może jest lepsze wyjście?Zalanie kropelką nic nie da ,zrób jeszcze fotkę kabłąka czyli końcówki tego druta co wypadł ,ma tam rowek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Taka mała podpowiedź. Ja chcesz aby na fotkach było coś widać, włącz tryb makro, wyłącz lampę, postaw aparat, włącz czasowe odpalanie, odsuń się i nie dmuchaj nie chuchaj itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Podejrzewam, że jakość fotek poprawiłaby się cztery razy gdybym posiadał aparat cyfrowy, ale niestety muszę się posługiwać wysłużonym k750i. Zalanie kropelką nic nie da ,zrób jeszcze fotkę kabłąka czyli końcówki tego druta co wypadł ,ma tam rowek? Tak jest tam rowek, lepszego zdjęcia nie dam rady zrobić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Lord Konrad I, Ok ,teraz zdejmij szpule z kołowrotka i sprawdź czy na tym elemencie z którego wypadł ten "drut" [kabłąk ] jest maleńka śrubka od środka [od szpuli] może być ale nie musi .Jak jest to wystarczy kabłąk włożyć w otwór i skręcić ,gorzej jak nie będzie ,bo będziesz musiał rozebrać ten element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Wystarczy chyba włożyć kabłąk(drut) do tego otworu i obkręcić o 90stopni w tym otworze,wtedy nie będzie wylatywać, oczywiście żeby to zrobić(obkręcić o 90stopni) trzeba najpierw rozkręcić śrubę przy rotorze i wyjąć cały kabłąk z tym elementem, z którym jest połączony z kręciołem i przykręcić z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Robal, albo od strony rolki, ale są pewnie różne rozwiązania tego mocowania i najlepiej mieć to w rękach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 w weekend powinienem mieć ciut więcej czasu to napiszę jak to jest z tą śrubką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Witam, mam problem z kołowrotkiem Mistrall Magnum, mianowicie gdy kręcę korbką szpula nie chodzi do góry i na dół, co uniemożliwia dokładne zawijanie żyłki, o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba6666 Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 Witam zepsuł mi sie kołowrotek spor red mianowicie kabłąk otwiera mi sie tylko do połowi dalej sie nie da wie ktoś jak to naprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 Robal, problem może tkwić w przekładni ślimakowej (chyba tak to się nazywało) lub którejś z przyległych do niego zębatek. Najprościej zdjąć obudowę korpusu i próbować zakręcić, wtedy zobaczysz gdzie ruch się kończy/blokuje. Chyba że kołowrotek jest na gwarancji oddaj do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz181 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Witam! mam pytanko, nie działa mi hamulec, ten element co zaznaczyłem chyba nie chce działać. Mianowicie hamulec zaczyna działać jak kołowrotek odwórce "do góry nogami" wtedy to co zaznaczyłem zaczepia się i blokuje. Nie wiem jak to naprawić mechanizm w środku kolowrotka raczej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzio532 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 bartosz181 Na tym zdj to nie za wiele widać. Ale jak mógł byś zdjąć górna część i zrobić zdj mechanizmu to może bym coś poradził. Rozbierałem już nie jeden kołowrotek i składałem go od podstaw, również podobny do tego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz181 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 No właśnie jest w tym problem, że nie wiem jak ściągnąć tę pokrywę, kilka fotek może pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 bartosz181, A co to za kołowrotek ,podaj pełną nazwę.Obawiam się że masz ,mylny trop co do miejsca tego hamulca .Ten mechanizm co pokazałeś na pierwszej fotce ,jest odpowiedzialny za wsteczne obroty rotora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz181 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Kołowrotek to mikado 3003 RD, zwykła sztuka, ale żal mi żeby leżał rozwalony. Mogę go rozkręcić i fotę wysłać EDIT [ZDJECIA] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Ale jaki model .To Combat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz181 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Tak combat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Szukasz wady hamulca nie w tym miejscu.Lub opisz dokładnie wade kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz181 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Wygląda to tak, gdy kołowrotek jest przyczepiony do wędki i włączam hamulec, nie blokuje, natomiast jak zaczne go obracać ta zębatka co pokazywałem na pierwszej fotce wpada w ząbki i szpula jest zablokowana. Podczas przełączania hamulca na blokadę ten mechanizm (fota nr1) nie chce się zblokować w odpowiedniej pozycji z tym pręcikiem od hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 i włączam hamulec,Czym ten hamulec włączasz ,którym elementem na kołowrotku.Takim małym przełącznikiem na spodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz181 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 na ostatnich zdjęciach które przesłałem widać przełącznik, dość wysoko jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzio532 Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Tam powinna być taka sprężynka co ma odbijać ten hamulec. Mogła ona spaść, czy ona się tan znajduje? pokaże to na twoin zdj. http://a.imageshack.us/img186/497/0330b1cf4a847caemed.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi