DamioBear Napisano 23 Sierpnia 2007 Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam! Mam pewnien problem ponieważ mój stary kołowrotek ma zepsuty hamulec i nie wiem jak to naprawić rozkręciłem cały kołowrotek i hamulca nie umiałem zrobić jeżeli będą potrzebne jakieś zdjęcia wszystko dodam. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 23 Sierpnia 2007 Share Napisano 23 Sierpnia 2007 No bez fotek się nie obędzie ,i jaka nazwa kręciołka.Przy fotkach opisz co nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamioBear Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2007 A wiec tak to jest moj kołowrotek. A to ten nie szczęsny hamulec którego rozbiore do takiej postaci a dalej nie umiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1981 Napisano 23 Sierpnia 2007 Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam! Musisz ściągnąć (odkleić) popielatą gumę, następnie wyciągnąć drucik, który jest okrągły i odgięty na końcach. Pozostaje tylko odkręcić hamulec i go rozebrać. Jak coś jest niezrozumiałe, to spróbuję wysłać jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamioBear Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Oki ale rozebrałem to takiej postaci i nie wiem co dalej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1981 Napisano 23 Sierpnia 2007 Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Odkręcasz hamulec. Po rozłożeniu go na części, przekładki znajdujące się w nim powinny być tak samo ułożone po złożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamioBear Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1981 Napisano 23 Sierpnia 2007 Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Dodam jeszcze, że te podkładki dobrze czyszczę i nasączam olejem. Stosuję silnikowy - nie wiem czy to dobry, ale skuteczny, bo hamulce w moich kołowrotkach działają bez zarzutu (sam sobie je serwisuję już od 4 lat). Zauważyłem też, że hamulec będzie działał długo bez niespodzianek (zacięcie sie podczas holu) jeżeli po każdej wędkarskiej wyprawie max. go poluzujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamioBear Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Dzięki będe pamietał. A pozatym ten hamulec nawet nie wiem jak mi sie zepsół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamioBear Napisano 24 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2007 Kurde. jeszcze jedno mam problem z rozkręceniem hamulca mógł byś to opisać jak i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1981 Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 Musisz ściągnąć obudowę i później już nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1981 Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 Mam zdjęcie po rozłożeniu go na części ale coś nie chce mi się załączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamioBear Napisano 25 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2007 Właśnie mam problem z ściągnieciem tej obudowy. jak byś mógł dodać tą fotke będe wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1981 Napisano 26 Sierpnia 2007 Share Napisano 26 Sierpnia 2007 To zdjęcie ze ściągniętą obudową - musisz użyć trochę siły (ale żeby nic nie pękło), bo ja jak pierwszy raz ściągałem to ciężko szło. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c080b355acff3b17.html Tutaj jest cały hamulec rozebrany na części (tylko przekładki nie są ściągnięte). http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f2f9ddcb8c4ece1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Problem jest taki że kabłąk sam się zamyka i otwiera nie ma tego jakby przełącznika co z tym zrobić da rade to naprawić słyszałem że często awarii ulega sprężyna kabłąka tylko nie wiem jak ta sprężynka wygląda proszę o pomoc kołowrotek był używany 1rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 sprezyna jest w czesci kolo rolki mniej wiecej w tym miejscu ktore porusza sie przy otwieraniu kablaka. jest to nic inneho jak drucik zwiniety na jakims grubszym gwozdziu z zostawionymi po obu stronach kawalkami prostego drucika. Bardzo podobne sprezyny wystepuja w spinaczach do bielizny. Skubnij mamie jeden spinacz rozbierz go na czesci i zobaczysz sprezyne podobna do tej w kolowrotku. Z ta jednak roznica ze w spinaczu druty wystajace beda zalamane a w kolowrotku sa proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Wlasnie ja mam tą spręzynę tylko z jednym wystającym drucikiem(na końcu wygiętym) drugi chyba się złamał bo wyleciał jak odkręciłem śruby. ten drugi bo złamaniu wygląda jak litera L. to muszę wymienić sprężynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal83 Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Musisz wymienić sprężynkę, najszybciej dostaniesz ją w serwisie sprzętu wędkarskiego lub zapytaj w sklepie wędkarskim to koszt ok. 2-3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 mozesz dorobic sam ze sztywnego drutu. Pamietaj ze musi byc sprezysty (drut) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 skołowałem sobie sprężyne wszystko pięknie odgiołem na 2 końcach tak jak było w orginale te 2 końce się potem wkłada do dziurek (ale konstrukcja jedna z dziurek jest w tej części która się razem odgina z kabłąkiem i na tym to polega) ale jak dokręcałem śruby to zaraz sprężyna wyskakuje z dziurek..tak to jest jak sie kupuje kołowrotek za 42zł jutro daje do naprawy 7-8 złotych zapłace i mi wymienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 niedawno kupilem nowy kołowrotek shimano sahara 2500fb i ma na korbce "luzy". o ile się nie mylę nie są to luzy na przekładni tylko na składaniu tej nieszczęsnej korbki. da się coś z tym zrobić ? ten plastikowy element na kwadratowym trzpieniu ma luz w płaszczyźnie "obrotowej" a nie przesuwnej to chyba normalne bo tylko dociska, ale łączenie trzpienia z korbką ma spore luzy które zostają po skręceniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Damian21, no to nam 'naptałeś' do tematu wiesz my tu sobie konserwujemy..jest bardzo zabawnie wszyscy rozkminaja jakie to maja dobre smary ..ale mało kto wspomina o oleju, którym konserwuje się np. łożyska. Ostatnio nawet była mowa o Certate...powstrzymałem się przed zadaniem kłopotliwego pytania {pracuje nad sobą } czy łożyska ceramiczne CRBB oliwi się czy też nie ma takiej potrzeby?. A teraz poważnie ale łączenie trzpienia z korbką ma spore luzy Czy ja Cie dobrze zrozumiałem, czyli w tym miejscu? na tym 'przegubie' ? Jeśli tak, to będzie musiał kogoś {kto ma shimano tej wielkości }nad wodą ograbić z korbki i będzie po temacie Damian21, mógłbyś poprosić któregoś moda (bo mam wrażenie, że na mnie już dziwnie patrzą )by przesunął to do nowego osobnego tematu o odpowiedniejszej nazwie np. "Kasacja luzów w kołowrotku" ...i dodatkowo do tego obecnego tematu na początek dokleił kolejnego starego dubla którego właśnie znalazłem na 'śmietnisku historii' http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=915 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 A teraz poważnieale łączenie trzpienia z korbką ma spore luzy Czy ja Cie dobrze zrozumiałem, czyli w tym miejscu? na tym 'przegubie' ? bezbłędnie. jesli chwycę ten trzpien nieruchomo to właśnie tam są luzy(obawialem sie ze na przekladni ) wyslalem mejla do sprzedawcy bo kolowrotek byl nowy, fabrycznie zapakowany, choc bez pisemnej gwarancji to jednak przy zakupie przez alledrogo jakaś kilkudniowa na zwrot towaru obowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 bezbłędnie. jesli chwycę ten trzpien nieruchomo to właśnie tam są luzy A ten luz wynika dokładnie z czego? z której płaszczyzny? 1) te szczeliny są za szerokie? Nie będę Cię podpuszczał byś pacnął to młotkiem punktowo poprzez płaskownik bo nie wiem jak się zachowa ten 'nit' który to blokuje, czy np, się nie zegnie. 2 Czy też te powierzchnie są źle obrobione, a co za tym idzie nie są idealnie równoległe do tej podkładki i dlatego po dokręceniu się to buja Też nie będę podpuszczał byś to potraktował delikatnie pilniczkiem choc bez pisemnej gwarancji to jednak przy zakupie przez alledrogo jakaś kilkudniowa na zwrot towaru obowiązuje. Nie wiem jak to jest ...czy aby teraz wg przepisów UE sprzedawca nie ma obowiązku w ciągu 7 dni do wymiany towaru, lub nawet przyjęcia zwrotu. Obawiam się, że cała seria/model może tak mieć od nowości taka niedoróbkę , sprawdź w najbliższym sklepie ten krecioł, być może nie chodzi o pojedyncze egzemplarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 A ten luz wynika dokładnie z czego? z której płaszczyzny? 1) te szczeliny są za szerokie? wlasnie ta szczelina jest bardzo szeroka i ten trzpien tam sobie lata, i po dokladnym dokręceniu wyhylenia przod/tył sięgają pół centymetra z młotkowaniem to bym się raczej wstrzymał na ostateczną chwilę, poczekam na odpowiedź sprzedawcy. ten fragment korbki jest z dosc solidnego kawalka hyba aluminium wiec tzreba by ostro klepnąć i mozna pewnie przesadzić, niewiem tez jak sie ten metal zachowa - moze poprostu pęknąć. Nie wiem jak to jest ...czy aby teraz wg przepisów UE sprzedawca nie ma obowiązku w ciągu 7 dni do wymiany towaru, lub nawet przyjęcia zwrotu.Obawiam się, że cała seria/model może tak mieć od nowości taka niedoróbkę , sprawdź w najbliższym sklepie ten krecioł, być może nie chodzi o pojedyncze egzemplarze. wlaśnie sprzedawca miał te nowsze modele sahara FD i symetre FJ, pech chciał że zdecydowałem sie akurat na jedyny egzemplarz u niego sahara FB glownie ze względu na rozmair, bo inne akurat na ten moment byly większe.w jaworznie mamy taki wielki wybor że wymacałem "topowe" catanki w największym sklepie, bo gdzie indziej jak sie spytasz o cos innego niż jaxon to sie obrażają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi