Skocz do zawartości
tokarex pontony

leszcze i pokarm dla kaczek

gleam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hey,

czy ktoś może słyszał o używaniu jako zanęty na leszcze pokarmu dla kaczek kiedyś czytałem o tym w gazecie i ale chciałbym to zweryfikować możne macie jakieś doświadczenie dzięki za pomoc

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

ciekawy pomysł, w przyszłym sezonie pewnie wypróbuję. zwłaszcza niewielka cena kusi, a można by tego dodawać do zanęt w różnych proporcjach.

ziarna też są bardzo tanie np. ja kupuję dość grubą kukurydzę, pszenicę i gniecioną pszenicę(podobna konsystencja do płatków owsianych, mniej klejące bardziej wiórowate) po 1zł/kg.

Napisano

klęska :(

nęciłem od czw do sb tak po 10 kul wielkości pomarańczy w niedziele na miejscówkę z feederem no i lipa ani puknięcia ale to chyba wina albo zlej miejscówki albo kiepski dzień jedynie na żywca skusił się szczupaczek niecałe 60 wrócił do wody od jutra próbuje w innym miejscu z dodatkiem płatków owsianych o wynikach dam znać

Napisano

maniek może jakas podpowiedz ja bylem kolo jazu zapałkowego tam jest jakies 1,5-2,0 m na kanale przeciwpowodziowym kolo warszawskiego warto próbować bo głębokich miejsc nie znam za dużo

Napisano

gleam, teraz to chyba już trochę zimno na obiektywne testy :wink: 1.5-2m to jest raczej płytko, zdziwiłbym się jeżeli dalej od brzegu niema głębszych miejsc.

Napisano
zdziwiłbym się jeżeli dalej od brzegu niema głębszych miejsc.
Damian21, to sie zdziw bo niema :mrgreen: to są tylko kanały albo powodziowy albo żeglowny ,co innego na "starej" Odrze . :wink:gleam, jazy to zupełnie inna bajka na rzece ,ale trzeba poczekać na przymrozki aby tam były wyniki.Szukaj trochę wyżej koło ZOO ,albo jeszcze wyżej.
Napisano

Dawniej, to przecież tylko do nęcenia stosowano pasze.

Do dzisiaj znam starszych ludzi, którzy stosują pasze dla kur i czasem mają lepsze wyniki od tych wszystkich wędkarzy co stosują zanęty firmowy, nawet wysokiej klasy.

• 1 month later...
Napisano

Mam kolegę który używa paszy ale dla świń jako zanętę i efekty ma na leszcze jest dobra.

Połowę parzy a drugą część zwykłą prosto z worka parzona ma nawet słodkawy zapach po za otrębami pszennymi są w niej mielone ciastka biszkopty (oczywiście wszystkie przeterminowane i połamane z produkcji tam trafiają)śruta kukurydziana itp. czyli po za składnikami zapachowymi bardzo podobna jak zanęta na rybki . Byłem z nim na rybkach mieszka nad jeziorem i tylko tym karmi na swoim pomoście może po prostu się przyzwyczaiły.

Co do takich dziwnych zanęt to słyszałem jeszcze o skorupkach po gotowanych jajkach dodawanych do zanęt ale tego nie sprawdzałem.

• 6 months later...
Napisano

Witam. Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad zrobieniem zanęty z paszy dla kur albo dla kaczek. Dziś kupiłem 25 kg paszy dla kaczek za 35 zł. Rozrobiłem ją z wodą i dodałem aromatu waniliowego. Wygląda to obiecująco. Dziś jeszcze to wypróbuje. A co wy myślicie o takiej zanęcie? Może mieliście styczność z czymś takim? Pozdrawiam.

Napisano

Ja kiedys łowiłem na stawach komercyjnych to brały na pasze Dla kurczaków. Wiec napewno nie odstrasza ryb. Wiem ze znajomy lowil z nia na odrze to lowil ładne krapie ;-)

Napisano

Stosowałem paszę dla prosiąt (prestarter w granulkach) dobrze się kleiła po zwilżeniu i efekty były wspaniałe teraz stosuję jako niewielki dodatek do gotowych lub robionych zanęt głównie ze względu na cenę worek 25 kg 150-200pln-ów.

Napisano

Cześć. Byłem wczoraj na rybach i efekty były po prostu piękne. Karpie powyżej 40 cm brały bardzo często. Świetna zabawa. Nie wyciągnąłem chyba z 10 dość dużych ryb. Siedziałem bardzo blisko gałęzi w wodzie i nie mogłem ich wyholować bo od razu w zaczepy wchodziły.

Straciłem chyba z 8 haczyków, ale było warto. Dziś kolejny wypad tym razem na inny staw w którym jest przewaga leszczy. Pozdrawiam

Gość grzechuce
Napisano

7 lat temu jak lowilem na grunt to uzywalismy z baze zanety srute dla kur. dodawalismy jakis zapach i sie rzucalo. ladne leszcze w to wchodzily niestety w takich temperaturach jak teraz szybko kisnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.