Skocz do zawartości
Dragon

pierwszy raz na żywca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no tak ale ja pisałem że na kotwiczkę a nie na pojedyńczy hak, to zmienia kojej rzeczy.

ja na żywca zawsze używam kotwiczek tak więc są trzy groty i trzy szanse na to by się rybka nie spieła, w powyższych postach czytałem że chodzi o suma, a co do sandała to używam wtedy podwójnych kotwiczek.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 232
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Jeszce pytanko jak zbroisz zestaw na sandacza ale masz ryzyko wejscia suma lub szczupala i dajesz stalke ? i czy wtedy sandacz lub wegoz nie puści przynęty.

Napisano

dudi te pytanko nie wiem czy do mnie, ale i tak na nie odpowiem co mi tam :grin:

po pierwsze jak mam zestaw gruntowy to nigdy nie stosuję stalki, jeżeli nastawiam się na sandacza to w 90 % stosuję plecionkę, chyba że mogę spodziewać się wejścia szczupłego to zakładam przypon wolframowy właściwości zbliżone do plecionki,

co do węgorza to się nie obawiaj to nie sandacz, w powyższym poście pisałeś że miałeś branie i było to takie równomierne wyciąganie żyłki

ani wolno ani szybko
w moim przypadku prawie zawsze był to węgorz.
Napisano

Heh spoko dzis wlasnie ide na nocke i spróbuje szcescia z Sumem no i drugie wędzisko sandacz/wegorz no zobaczymy czy mi sie uda cos złowić. Kupiłem stalke jak tylko mi sie uda dobrze zestaw zrobic to moze cos z tego wyjdzie :)

Napisano
przypon wolframowy właściwości zbliżone do plecionki

Przepraszam, że sie wtroncę, ale to nie jest prawda. Szczupak ząbkami tnie plecionke tak samo jak żyłkę, więc ... ;) To samo się dzieje z fluocarbonem.

SZCZUPAK => PRZYPON STALOWY i jak na razie nie ma innej mozliwości.

Napisano
ale to nie jest prawda

shogun nie wiem o co ci chodzi , ale myślę że żle przeczytałeś mój post :sad:

pisałem że jak się spodziewam szczupłego to stosuję wtedy wolframu ponieważ ma zbliżone właściwości do plecionki chodzi mi tutaj o miękkość, a czy mi sandał czy szczupły walnie tego nie wiem i bardzo dobrze wiem o tym że szczupły tnie plecionke jak żyłke, skąd ty z tym wyjechałeś nie wiem , co do stalki to u mnie ona ma tylko miejsce jeśli łowię szczupłego na spławik.

Napisano

OK, czepiam sie ... wiem :roll::mrgreen: Nie będe rozwodził sie sensem przytoczonego zapisu, bo nie o to chodzi, ale ... :cool: ... mozna go opacznie zrozumieć.

Co do przyponów stalowych ... mianem tym okreslam wszystkie, które w swym składzie zawieraja metal, poczawszy od linki kewlarowej w oplocie siatkowym z cieniutkich drucików stalowych (... jak ekran na przewodach antenowych), kończywszy na wolframach, których nikomu nie polecam z uwagi na ich "zdolność" do zamieniania sie w sprężynę. A przyponów stalowych ... tych do spławika ... nie uzywam, bo ... to sztywne jak drut strzałowy i ... tak jak napisał killah ... psuja pracę przynet, są bardzo grube, przez co jest dobrze widoczna dla ryboli i spada liczba brań.

Jeśli Cie Andi uraziłem ... sorki, ale staraj sie pisac jednoznacznie i w miarę precyzyjnie, nie jak nasze ustawy ... co prawnik, to inaczej interpretuje ich zapisy ;)

Napisano

Piotrek i to jest błąd:

Co do przyponów stalowych ... mianem tym okreslam wszystkie, które w swym składzie zawieraja metal, poczawszy od linki kewlarowej w oplocie siatkowym z cieniutkich drucików stalowych (... jak ekran na przewodach antenowych),

nie porownaj nigdy, ale to nigdy właściwości stalki do wolframu, wystarczy pomacac , ale co mi tam, :smile: a czy one zawieraja w sobie metal czy nie to 99% wędkarzy szczerze mówiąc g...o to obchodzi

druga sprawa jak piszesz post to nie pisz tylko ze swojego punktu widzenia , ponieważ grono młodych grunciarzy od razu się zrazi do wolframów

kończywszy na wolframach, których nikomu nie polecam z uwagi na ich "zdolność" do zamieniania sie w sprężynę.

i tu pomyśl, :sad: sorki jesli ten post jest dla niektorych niezrozumiały :sad:

Napisano

Teraz Ty się czepiasz ... ząb, za ząb :lol::lol::lol:

Mój punkt widzenia wynika z jakiegoś tam doświadczenie i podkreślam jeszcze raz ... MÓJ, co nie oznacza, że musisz się z nim zgodzić i jest mi naprawdę obojętna, co zapniesz do zestawu :cool:

Andi i nie smuć się ;)

Napisano

Cze odnosnie mam kilka pytan no bo nic nie zrozumiałem mógł by ktos mi powiedziec jak uzbroic zywca jaka oliwka , splawik , przypon jak nabijac rybke a i jescze jedno od jakiegos tygodnia cały czas chodze na ryby (na zywca) i zadnych rezultatów miałęm moze 2 branioa i klapa , zwijam zyłke i zacinam a na chaczyku ani rybki ani zywca co mam robic po drugie powieccie mi co to te łoweienie na zywca naj jakis grónd czy chodzi wam o łowienie na oliwce poprostu z chaczykiem na martwą rybke cz jak bo narescie chiał bym cos złowic jakiegos sandacza itp :) bo moja najwieksza ryba to szczupaczek 50 cm to chyba marny winik złowiony w zeszłym sezonie na spining a w tym chciał bym złowic wegorza , szczupaka duzego oraz konecznie sandaccza czekam na podpowiedzi tylko o d tych którzy złowili juszz sandacze szczupaki wegorze pozdrawiam 15 Karo z mrągowa

Napisano

Witam tak wogóle na Forum haczyk.pl :) Tak nawiasem uzupełnij profil ponieważ lubimy wiedzieć z kim rozmawiamy :)

Ja nie łowie na żywca na spławik ( tak sie jeśli się nie myle głównie szczupaczki da rade łowic) Jeśli chodzi o śandacza węgorza Suma to raczej na grunt czyli cieżarek ciezki np ok 60g, stoper, przypon z kotwiczką bądź też haczykiem.

Żywca/trupka uzbrajam w ten sposób że mam taką igłe na która zakładam żyłkę i przeciągam przez grzbiet. Kotwiczka skierowana grotem do płetwy. Jeśli Sandacz lub węgorz ma być moją ofiarą to przypon z normalnej żyłki .

Kabłak kołowrota otwarty !! A na przy szczytówce zakładam mały kawałek styropianu na żyłke. W momencie brania ryba wyciąga żyłke a dzieki styropianowi szybciej zauważysz branie i widzisz ile żyłki ci wyciągnęła.

I pamiętaj ze nie wolno się śpieszyć z zacinaniem !!!!

W tym TEMACIE kolega TOMEK1 łądnie opisał również jak łowic sandacze.

Pozdrawiam.

Ah no i oczywiscie Sandacz lub węgorz czy Sum - równa sie wyprawie nocnej na rybki.

Także ognisko z kiełbaską mile widziane :D

• 2 weeks later...
Napisano

Ja wczoraj na rzece miałem 3 brania na kiełbia 7 cm. Po pierwszym braniu za wędkom musiałem wskakiwać do wody, bo inaczej by popłynęła. Podejrzewam o to brzane. Po tym wyczyna zaczołem włanczać wolny bieg w kołowrotku. Kolejne branie mocno przygieło szczytówke i z kołowrotka wyciongneło ok 2 m żyłki. Niestety zaciąć się nieudało. Za to 3 branie po niewielkim przygięciu szczytówki (i nic więcej!) zaczoł się hol ryby. Okazało się ze na haku wisi boleń 50 cm. :grin::grin::grin::grin: Fajna rybka. Wzięła ok godziny 21:10.

PoZdRaWiAm

Napisano

Witam wszystkich po wczasach!

Co do przyponu. Jeżeli łowię z gruntu w dzień (po południu) to zakładam przypon- linka oblana plastikiem- Shogun ma rację te wynalazki bardzo łatwo się skręcają. Branie szczupaka z gruntu charakteryzuje się krótkimi szarpnięciami łatwymi do rozpoznania. Podobne są też brania węgorza na rybkę. W nocy nie zakładam stalówki- sandacz i sum nie przecinają a szczupak praktycznie nie bierze w nocy z gruntu.

Jak trochę ochłonę po podróży to wrzucę relację (i parę zdjęć) z połowów w dziale "morze"

Napisano

tomek jak się wybieram na trzy dniówkę na szczupala to w dzien zawsze na sławik, a jak się zbliżał zmrok to przerobiałem zestawy na grunt ponieważ nie wyobrażam sobie ażeby siedzieć trzy dni i dwie nocki wpatrując się w spławiki, po prostu jak mi się chciało kimać to się kładłem i tylko sygnalizator mógł mnie dobudzić że miałem branie i wierz mi że niejednokrotnie miałem żdziwko że wisi węgorz, a spodziewałem szczupłego lub sandacza i powiem ci że ten węgorz to był jakieś 10% brań, szczupal to jakieś 60%, a sandał 30%, i tu w tym wszystkim chodzi mi o grunt.

Napisano

A to ciekawe. Napisałem "praktycznie nie bierze" bo chociaż zdarzało mi się łowić szczupaki w nocy to ani ja ani nikt ze znanych mi wędkarzy nie łowił ich w nocy regularnie i z pełną świadomością.

Myślę, że dużo zależy tu także od charakteru wody i procentowej zawartości danego gatunku w zbiorniku. U mnie jest mniej więcej tyle samo szczupaka co sandacza i jest sporo suma i sumika niestety (też mocno żeruje w nocy). Być może z tego powodu szczupaki rezygnują z nocnego polowania

Napisano

i właśnie dlatego zakładam przypon wolframowy bo nie wiem co uderzy,

w zbiorniku Małe Pławniowice dominuje szczupak bierze nawet na rosówy, systematycznie zarybiają ten zbiornik szczupłym, szkoda że nie sandałem, no i na szczęście sumika nie ma wogóle :grin:

Napisano

A no to tak jak myślałem szczupak dominuje i poluje również w nocy.

Pewnie dlatego zarybiają szczupakiem bo łatwiej go przewieźć. Cena tych dwóch ryb jest chyba zbliżona?

A co do sumika to cieszcie się bo u nas to jest plaga nie do przejścia. Biorą na wszystko oprócz grochu i kulek