piotrzieba Napisano 25 Marca 2006 Napisano 25 Marca 2006 Cześć Który z tych kołowrotków Wy byście dali do kija spinningowego(270cm cw.10-40g) : Jaxon Fortex XM 100: -3 łożyska -przełożenie: 5,5:1 -0,20/160m Konger Air Cobra: -4 łożyska -przełożenie: 5,1:1 -0,22/150m Moim zdaniem do takich lekkich wędzisk lepiej pasowałby lżejszy i mniejszy kołowrotek (czyli Jaxona) A wasze zdanie na ten temat...proszęodpowiedzcie sami
Gość bogdan39 Napisano 25 Marca 2006 Napisano 25 Marca 2006 Chyba mam go na spławikówkach niewiem czy długo wytrzyma na spiningu
Gość Bartosz Napisano 25 Marca 2006 Napisano 25 Marca 2006 Do spinningu o wyrzucie 10-40g kołowrotek w rozmiarze 100 będzie nieporozumieniem! radziłbym Ci rozmiar 300. A co do Jaxona to lepiej nie stosuj go do spinningu. Może tego nie wytrzymać! Patrzyłeś może w ofertę Dragona? Tam są całkiem niezłe kręciołki. A z tych dwóch wybrałbym zdecydowanie Kongera w rozmiarze 300. POZDRAWIAM!
Centosz Napisano 25 Marca 2006 Napisano 25 Marca 2006 Ja kupiłem 3 lata temu kołowrotek JAXON FORTEX XT200 i jestem zadowolony.Mam go do feedera i spisuje sie super.5 łożysk,przełożenie 5,2:1.Rozmiar 100 bedzie raczej za mały.
assam Napisano 25 Marca 2006 Napisano 25 Marca 2006 Do takiego spinningu nie polecałbym żadnego z tych kołowrotków. Podobnie jak Bartosz radziłbym kupić coś z Dragona, np Millenium Pro Fd830 lub jakiś wyższy model. Pozdrawiam.
Yerk Napisano 26 Marca 2006 Napisano 26 Marca 2006 Witam !!! Lowie rybki juz od ponad 2 lat ale zawsze jak sie zblizaja urodziny mam dylemat: "Co kupic ?" Nie jestem zbytnio "obcykany" na temat doboru modelu kolowrotka i dlatego chce Was poprosic o pomoc w doborze odpowiedniego sprzetu. Otoż interesowalby mnie dobry kolowrotek firmy Jaxon do spinningu i w cenie do 100 zlotych. Jest cos takiego zgodnego z moimi wymagniami ??
keri Napisano 26 Marca 2006 Napisano 26 Marca 2006 Jaxonów do 100 zł jest z 15 rodzaji tylko dlaczego Jaxon /chociaż wbrew ogólnej opinii mają pare dobrych sprzętów/ wszyscy będą doradzali ci Dragona a ja w kołowrotkach tanich stawiam na Okumę ze stajni Dragona. Nie podam dokładnego modelu bo nie znam twoich potrzeb ale Okuma jest OK!
assam Napisano 26 Marca 2006 Napisano 26 Marca 2006 Okuma rzeczywiście jest dobra, ale modele do 100 zł ustępują (podobno) Dragonom w tym samym przedziale cenowym więc jednak stawiałbym na Dragona.
artech Napisano 27 Marca 2006 Napisano 27 Marca 2006 DO spininngu nie polecam żadnego z nich a Jaxona w szególnosci
Yerk Napisano 27 Marca 2006 Napisano 27 Marca 2006 Wielkie dzieki za odpowiedz ! Teraz tylko bede mial dylemat: "Czy wybrac Okume czy Dragona" ale podolam tej decyzji i napewnoc szybko zostanie ona rozsztrzygnieta.
michal89 Napisano 9 Maja 2006 Napisano 9 Maja 2006 Ja kołowrotkiem Jaxona Fortex XT 100 spiningowałem całe wakacje i moge powiedzieć że działa tylko kabłak nie chciał się zamykać przy kręceniu korbką. Tak poza tym to wszystko w porządku.
Wigor Napisano 9 Maja 2006 Napisano 9 Maja 2006 Do spiningu Jaxon sie nie bardzo nadaje, a Air Cobre mam i używam do lekkiego gruntu i sprawdza się dobrze, ale do spiningu raczej bym go nie polecał. Wybierz coś z Dragona, ja mam na spiningu 10-30g już od 3 sezonów Eclipse II 720 T i sprawdza się świetnie.
moesso Napisano 20 Października 2006 Napisano 20 Października 2006 Witam. Własnie zaczynam swoja przygode z metoda spiningowa. Chciałbym się Was doradzić jaki kolowrotek kupic do mojego wedziska w cenie do 80zl? Jesli mi juz go polecicie to prosilbym o napisanie modelu i grubosci zylki jaka powinienem do niego dokupic. Wiem,ze grubosc zylki jest istotna i wplywa na brania. Ale czy tyczy sie to tez metody spiningowej?
keri Napisano 20 Października 2006 Napisano 20 Października 2006 Dobór kołowrotka znając tylko kij to tylko tak jak napisał w innym temacie Piotrek " taki aby pasował kolorem" A tak poważnie to na jaką rybę będziesz się nastawiał? Po wędzisku wnioskuję że ma to być uniwersal ale może się mylę. Poza tym na forum jest mnóstwo o kołowrotkach w tym przedziale cenowym. Na allegro w tej cenie kupisz sobie CATANE 250 i wg mnie będzie ok. http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1332
moesso Napisano 20 Października 2006 Napisano 20 Października 2006 w wiekszym stopniu szczupak w mniejszym okon... tez myslalem o catanie i chyba to bedzie dobry wybor... pytam sie o kolowrotek bo nie wiem jak to jest z tymi lozyskami a z tego co pamietam catana ma malo lozysk.. do czego sluza lozyska i w jakim stopniu sa istotne?
keri Napisano 21 Października 2006 Napisano 21 Października 2006 Masz racje catana ma mało łożysk tzn dwa+oporowe ale ilość łożysk w tanich kołowrotkach to jest bartdziej zabieg marketingowy niż wpływ tych łożysk na pracę kołowrotka. TaK wiec catanka jest OK.
zero Napisano 27 Maja 2007 Napisano 27 Maja 2007 Ktoś z was może posiada kołowrotek Jaxona VX MACHINE 200 i powie mi ktos jak on sie "zachowuję" ? Bo mam problem z wyborem pomiędzy Jaxone VX MACHINE 200 , a Dragon Team FD920i... Prosze o rady:) pozdrawiam i z góry thx
jaross Napisano 27 Maja 2007 Napisano 27 Maja 2007 Jesli chodzi o wybur miedzy tymi dwoma to bierz oczywiscie dragona bo duzo lepszy, ale jesli masz na ten kołowrotek tyle kasy to ja bym Ci radził poczytac uwaznie opinie kreciołkow z tej półki cenowej i wybrac jeszcze lepszy sprawdzony model zebys wiedział ze za tyle kasy kupisz cos pewnego na poczatek jesli chcesz zuc okiem na Schimano lub Abu garcia i poczytaj opinie.pozdr.
keri Napisano 27 Maja 2007 Napisano 27 Maja 2007 mam problem z wyborem pomiędzy Jaxone VX MACHINE 200 , a Dragon Team FD920i... Rozbierzność cenowa i jakościowa w przypadku tych dwóch kołowrotków jest tak duża ze wydaje sie być jasne ze lepszy będzie Dragon.JAXON V no i Dragon Team Aczkolwiek Jaxon mimo nazwy wygląda w miarę solidnie dodam ze na pierwszy rzut oka bo na kiju go nie miałem. Niestety niepokojący jest mocny spadek ceny Jaxona od daty premiery potaniał ok30% i to pewnie nie ostatnia obniżka cenowe tego modelu. Z tych przykładów wybór jasny : Dragon
artech Napisano 27 Maja 2007 Napisano 27 Maja 2007 Ze względu na to że Jaxon to raczej nowość a Dragon to już sprawdzony model postawił bym na Dragona.
jaross Napisano 27 Maja 2007 Napisano 27 Maja 2007 Ja radze, jesli masz wydac ponad 200pln to poszukaj a znajdziesz napewno cos bardziej opłacalnego bo od tego dragona w tej cenie sa lepsze i pamietaj ze firma dragon jesli chodzi o kołowrotki to nie ma sie czym chwalic taka jest oczywiscie obiegowa opinia jak i moja. Dodam jeszcze ze parametry tego dragona czyta sie całkiem ciekawie ale po pewnym czasie uzytku raczej juz tego zauwazac nie bedziesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.