Skocz do zawartości
Dragon

Co robią wzdręgi zimą??

pluto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciekaw jestem czy wzdręgi można łowić regularnie zimą? Już spotkałem się z wzdręgą z przerębla na małym stawie. Na większym zbiorniku znalazłem miejsce gdzie można złowić ładne wzdręgi i zastanawiam się jak to jest z nimi pod lodem. Czy stoją w tych samych miejscach co np. na jesieni, czy pobierają pokarm zimą jak płocie??

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Humorystycznie odpowiedzieć na tak zadane pytanie mógłbym - Co robią wzdręgi zimą?? -grają w brydża :wink::mrgreen: .A poważnie już to podobnie jak płoć żerują, tylko pewnie z 10 razy mniej niż normalnie ,sęk w tym że wzdręgi żerują inaczej niż płoć czy leszcz ,wzdręga ma inną nisze pokarmowa w wodnym ekosystemie ,a dochodzi jeszcze osobnicza tolerancja tem.wody ,wzdręgi nie lubią zimnej wody oczywiście na ogół bo wyjątki sie zdarzają jak wszędzie.Gdzie szukać wzdręgi ? tam gdzie woda jest ciut cieplejsza ,tu nawet 0,5* Celsjusza wchodzi w grę .jeśli ktoś nie wierzy ,wystarczy zbadać tem. wody ,na dnie w kilku miejscach ,tam gdzie bezie najcieplej będą i ryby.

na ogół wzdręgi łowi sie inaczej niż płoć czy leszcza ,przynęta jest zdecydowanie wyżej umieszczona ,o ile wyżej to trudno jednoznacznie odpowiedzieć ,każdy zbiornik ma swoją specyfikę.

Napisano

moje pytania były raczej z ciekawości. Nie zamierzam nastawiać się na łowienie wzdręg zimą. Późną jesienią łowiłem wzdręgi blisko brzegu w miejscach, gdzie było bardzo płytko, nawet do około 20 cm wody a na dnie były gałęzie i dokoła krzaki. Ciekawiło mnie czy w takim miejscu pod warstwą lodu będzie nadal siedziała wzdręga. Spotkałem sie już z tym że płoć była po lodem gdzie było płytko. Na pierwszym lodzie jak nie było śniegu tylko przeźroczysty lód widziałem pod nogami ładne płotki jak uciekały miedzy patykami.

Dzięki Maniek za podchwycenie tematu, mam nadzieję że jeszcze ktoś coś dopisze ciekawego.

Napisano

Miałem wiele razy okazję wędkować pod lodem na jeziorze ponad 20 ha które nie miało od 20-90 cm głębokości, są tam piękne wzdręgi, gdy lód był świeży, przeźroczysty chodziłem po tym jeziorze wszędzie i spotykałem ryby dosłownie wszędzie, widywałem stada płoci mieszane ze wzdręgami w 20 centymetrowej wodzie pod lodem, łowiłem w miejscach głębszych (ok 70 cm) wzdręgi trafiały się sporadycznie co kilka sztuk płoci. Co do temperatury w jeziorze pod lodem jest jeszcze jedna sprawa, która czasem może się przydać, nie zawsze woda jest najcieplejsza w najgłębszym miejscu, woda będzie także cieplejsza w okolicy dna gdzie latem była największa roślinność, wszelkie szczątki rozkładające się/butwiejące maja na to wpływ. Takie info jest pomocne jak dno jest mało urozmaicone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.