Skocz do zawartości
Dragon

Pyt.o interpretacje przepisów

pawel332

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A wiec tak

Czy starorzecze zalicza sie do rzeki .

pytam bo w RAPR jest wymiar ochronny karpia a w nawiasie ze nie dotyczy rzek.

Wiec czy takie starorzecze wciąż połączone z rzeką zalicza sie do rzeki gdzie wymiar karpia nie miał by zastosowania, czy zaliczone bedzie do jeziora przyrzecznego.

definicja starorzecza z wikipedi nie wiele podpowiadahttp://pl.wikipedia.org/wiki/Starorzecze

dzieki.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

rzeka to równiez wszelkiego rodzaju zatoki zakola i starorzecza a jak bedzie to taki kanal ślepy nowo zrobiony i nie będzie starorzeczem to do czego zaliczymy wszelkie takie kanały i odnogi to rzeka

Napisano

A czy starorzecze znajdujące się poza "terenami zalewowymi" (zmiana koryta i oddzielenie wałem) to chyba nie będzie się zaliczało?

Napisano

ale jest połączone czy nie bo nie ważne gdzie leży za wałem przed wałem ::::połonczone to rzeka oddzielne zamknięte to zbiornik

Napisano
Czy starorzecze zalicza sie do rzeki .
Tak ,sama nazwa chyba na to wskazuje i nie istotne czy ma połączenie czy nie.Inaczej wygląda to jak woda jest juz po za doliną rzeczna czyli np.za wałami przeciw powodziowymi ,a na pra dolinie Odry jest tego mnóstwo i nie kiedy parę kilometrów od rzeki ale każdy zbiornik jest opisany w wykazie PZW ,ale to juz nie jest uznawane jako starorzecze ,choć w istocie kiedyś było.
Napisano

maniek, Ciekawe jest to co piszesz. Zawsze wydawało mi się, że jeśli starorzecze nie ma połączenia z rzeką to jest traktowane jako osobny zbiornik. Jeśli dobrze rozumiem to wg Ciebie kryterium jest położenie zbiornika - jeśli znajduje się w dolinie rzecznej to zalicza się do rzeki, tak?

Napisano
jeśli znajduje się w dolinie rzecznej to zalicza się do rzeki, tak?
tak nie inaczej ,zaznaczę ze to tylko moje zdanie.Ale o opinie prawną pytaj Lesia :wink:
Napisano
Grzesiek pewnie o Komorów pytasz ??? :)
Akurat nie chodziło mi o żaden zbiornik tylko chciałem się upewnić :wink:

Pozdrawiam

Napisano
jeśli znajduje się w dolinie rzecznej to zalicza się do rzeki, tak?
Tak. Sam dostałem pare lat temu mały mandat właśnie na starorzeczu nie połączonym ale na terenie zalewoym :wink:
Napisano

Aby z precyzować przykład z rzeki bóbr :

<a  href=%7Boption%7Dhttp://images36.fotosik.pl/152/1e5b1e948adc4096m.png' alt='1e5b1e948adc4096m.png'>

to jest to o co mi się rozchodzi dokładnie ta sama sytuacja jest w pomorsku na odrze i wielu innych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.