pawel332 Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 A wiec tak Czy starorzecze zalicza sie do rzeki . pytam bo w RAPR jest wymiar ochronny karpia a w nawiasie ze nie dotyczy rzek. Wiec czy takie starorzecze wciąż połączone z rzeką zalicza sie do rzeki gdzie wymiar karpia nie miał by zastosowania, czy zaliczone bedzie do jeziora przyrzecznego. definicja starorzecza z wikipedi nie wiele podpowiadahttp://pl.wikipedia.org/wiki/Starorzecze dzieki.
jeux Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 rzeka to równiez wszelkiego rodzaju zatoki zakola i starorzecza a jak bedzie to taki kanal ślepy nowo zrobiony i nie będzie starorzeczem to do czego zaliczymy wszelkie takie kanały i odnogi to rzeka
galuch Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 A czy starorzecze znajdujące się poza "terenami zalewowymi" (zmiana koryta i oddzielenie wałem) to chyba nie będzie się zaliczało?
jeux Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 ale jest połączone czy nie bo nie ważne gdzie leży za wałem przed wałem ::::połonczone to rzeka oddzielne zamknięte to zbiornik
jeux Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 to zbiornik jest przepisy jakie u ciebie obowiązują co do zbiorników
maniek Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Czy starorzecze zalicza sie do rzeki .Tak ,sama nazwa chyba na to wskazuje i nie istotne czy ma połączenie czy nie.Inaczej wygląda to jak woda jest juz po za doliną rzeczna czyli np.za wałami przeciw powodziowymi ,a na pra dolinie Odry jest tego mnóstwo i nie kiedy parę kilometrów od rzeki ale każdy zbiornik jest opisany w wykazie PZW ,ale to juz nie jest uznawane jako starorzecze ,choć w istocie kiedyś było.
Miras Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 maniek, Ciekawe jest to co piszesz. Zawsze wydawało mi się, że jeśli starorzecze nie ma połączenia z rzeką to jest traktowane jako osobny zbiornik. Jeśli dobrze rozumiem to wg Ciebie kryterium jest położenie zbiornika - jeśli znajduje się w dolinie rzecznej to zalicza się do rzeki, tak?
maniek Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 jeśli znajduje się w dolinie rzecznej to zalicza się do rzeki, tak?tak nie inaczej ,zaznaczę ze to tylko moje zdanie.Ale o opinie prawną pytaj Lesia
galuch Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Grzesiek pewnie o Komorów pytasz ??? Akurat nie chodziło mi o żaden zbiornik tylko chciałem się upewnić Pozdrawiam
galuch Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 jeśli znajduje się w dolinie rzecznej to zalicza się do rzeki, tak? Tak. Sam dostałem pare lat temu mały mandat właśnie na starorzeczu nie połączonym ale na terenie zalewoym
pawel332 Napisano 25 Lutego 2010 Autor Napisano 25 Lutego 2010 Aby z precyzować przykład z rzeki bóbr : http://images36.fotosik.pl/152/1e5b1e948adc4096m.png' alt='1e5b1e948adc4096m.png'> to jest to o co mi się rozchodzi dokładnie ta sama sytuacja jest w pomorsku na odrze i wielu innych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.