Gość pater Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 kupiłem 2 te okumy czekam na przesyłkę napiszę jak się sprawuje ale większośc chwali ten kołowrotek więc będzie śmigał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koydr8 Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Witam serdecznie:) Moja wiedza o wędkarstwie jest znikoma, dlatego prosiłbym o porady profesjonalistów. Jestem na etapie kupna pierwszego kołowrotka gruntowego i nie chciałbym wydawać na niego zbyt dużo pieniędzy. Prosiłbym o rady: 1.Kołowrotek jakiej firmy, wybrać? 2.Ilu łożyskowy? 3.Co oznacza termin "przełożenie" i jakie ma znaczenie? 4. Czy zmieszczę się w 70zł z zakupem przyzwoitego kołowrotka? 5. Na co jeszcze zwracać uwagę? 6. Czy tego typu sprzęt jest odpowiedni np. do łowienia nad rzeką, czy tylko na jeziorze i stawach? Jeśli o czymś nie napisałem, a powinienem wiedzieć - piszcie:) Z góry, dziękuję za pomoc! Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 1.Kołowrotek jakiej firmy, wybrać? z tańszych firm to raczej wyboru nie ma.OKUMA no może jeszcze DRAGON.Za większą kasę(od 150-200zł) masz już nieco większy wybór DAIWA,QUANTUM,SHIMANO, SPRO2.Ilu łożyskowy? Optymalna ilość to 5 łożysk ale to zależy od ceny kołowrotka.dobre łożysko kosztuje około 15zł-20zł,więc sobie łatwo obliczyć ile powinien kosztować dobry kołowrotek z 10 łożyskami . 3.Co oznacza termin "przełożenie" i jakie ma znaczenie? Przełożenie to szybkość z jaką kołowrotek nawija żyłkę,a raczej ilość obrotów wodzika wokół szpuli za jednym obrotem korbki.np przełożenie 5,3;1 znaczy że na 1 obrót korbki ,wodzik zrobi aż 5,3 obrotu.Teoretycznie kołowrotki z mniejszym przełożeniem są mocniejsze i mają bardziej trwały mechanizm,ale jak to jest na prawde tego nie wiem.Ja z przyzwyczajenia kieruje sie zasadą ze kołowrotek gruntowy powinien mieć przełożenie około 4,5;1. 4. Czy zmieszczę się w 70zł z zakupem przyzwoitego kołowrotka?Ciężko będzie,dobrze jak byś te 3-5dych dołożył.5. Na co jeszcze zwracać uwagę? Jakość materiału ,średnica i długość szpuli,waga kołowrotka.Jeśli kołowrotek waży około 250g to możesz być pewien że wiele ci nie posłuży bo ma części z tworzywa.Długość i głębokość szpuli ma znaczenie do dł.rzutów.6. Czy tego typu sprzęt jest odpowiedni np. do łowienia nad rzeką, czy tylko na jeziorze i stawach?jeśli łowisz na stawach gdzie rzucasz na odl do 50m to wybieraj krótkie i głębokie szpule,jeśli łowisz w wodach gdzie niezbędne są długie rzuty-odwrotnie,szpula dłuższa i płytsza.Ogólnie sie przyjęło że na rzeki stosujemy mocniejszy sprzęt niż na wodach stojących ale to wcale nie oznacza że sprzętu rzecznego (mocniejszego)nie powinno sie używać na jeziorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WMISUK Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 Witam mam zamiar w tym miesiącu kupić feder i kołowrotek. Za dużo kasy na to nie chcę przeznaczyć, ok 150zł. Łowić mam zamiar na zalewie, jezioro i rzeka z wolnym nurtem. Jestem raczej amatorem i łowie dla hobby.Chce kupić coś solidnego żeby mi wystarczyło na cały sezon dwa. Myślałem o wędzisku Konger Carbomaxx Tele Feeder 360/80 wiem że to jest teleskop i że lepiej pracuje wędka składana, ale chodzi mi tu o wygodę w transporcie. http://www.szczupak.pl/index.php?site=shop∂=info&id=1157 Kołowrotek to Okuma Dynadrag Pro Baitfeeder Model 30 pojemność żyłki 0,25/150 , z wolnym biegiem szpuli regulowanym mikrohamulcem, grafitowa szpula rotor i obudowa, no i niestety jedno łożysko. http://www.okonek.com.pl/product_info.php?cPath=22_270&products_id=1003 Co do kołowrotka to nie mam zielonego pojęcia (ten wydaje mi się ok, no i OKUMA solidna firma 5lat gwarancji), a wędzisko to znajomi se chwalą. Jak jest z ta okumą czy wolny bieg w tej półce cenowej do dodatek który rozwali mi się po holu pierwszej większej ryby? Co można lepszego kupić w tym przedziale cenowym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koydr8 Napisano 22 Września 2008 Share Napisano 22 Września 2008 Dzięki wielkie, ds-fan:* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihau Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Witam wszystkich forumowiczów Z braku doświadczenia mam nie mały dylemat przy wyborze kołowrotka do połowów gruntowych. Wędkuję od dwóch sezonów i teraz próbuję sobie zmontować jakiś konkretniejszy sprzęcik na następny. Szukam kołowrotka z wolnym biegiem do 150zł. Będzie pracował na feederku 360/90. Mam na oku kilka modeli różnych producentów: -- MISTRALL BIG FISH 8000 lub MAXIMUS GT 6000 -- SPRO Aggressive LCS PRO 750 -- ABU GARCIA 305 FR -- ROBINSON MAXIM 508 -- MISTRALL CARP X4 -- MITCHELL PREMIUM RUNNER 50FR ale jednoznaczny wybór jest trudny. Interesuje mnie przede wszystkim niezawodność, wytrzymałość oraz duża pojemność szpuli, za nieduże pieniądze. Co sądzicie o tych modelach? Na który zwrócić większą uwagę? A może znacie jakieś inne modele warte przemyślenia? Proszę o opinie i porady. Z góry dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 mihau, nie wnikając w poszczególne modele, pojawia się pytanie po co Ci taki kołowrót do feedera? Przypuszczam, że nie będziesz na niego łowił dużych karpi na kulkę proteinową. Jeżeli mam rację to w zupełności wystarczy Ci kołowrotek w rozmiarze 4 góra 5 i to bez wolnego biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 pojawia się pytanie po co Ci taki kołowrót do feedera? Konformizm ? , a tak poważnie wolny bieg bywa wygodny, i to nie tylko w wędkach z zestawem karpiowym, przy feederku przydaje sie gdy odchodzisz by sie np. odlać patyk bedzie stał nadal na miejscu gdy wrócisz , nie musisz rozkręcać hamulca, druga sprawa zawsze przyda się na żywczyka przy polowaniu na szczupaka, wiatr nie wyciąga żyłki jak ma to miejsce przy otwartym kabłąku, a gdy będziesz siedział cicho to nawet nie potrzebujesz sygnalizatora bo usłyszysz terkotkę. Choć prawda też jest taka że w tej klasie/cenie ciężko kupić coś poważnego, trwałego z wolnym biegiem. Z wymienionych przez mihau, gdybym musiał wybrać wziąłbym Spro Aggressive, następnie Mitchell Runner. Pooglądaj sobie jeszcze Okuma. Lecz zastanów się poważnie nad pytaniem postawionym przez tomek1, rezygnując z wolnego biegu, będziesz miał dużo większy wybór w tej klasie cenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihau Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 pojawia się pytanie po co Ci taki kołowrót do feedera? no bo słyszałem że na rzekę lepszy jest solidniejszy sprzęt ...tak słyszałem, a ten który wskazałem to mi na taki wygląda zaznaczę, że z podanych kołowrotków w rękach miałem tylko SPRO Aggressive i przyznam, że fajnie mi leżał, a i pracuje też fajnie ...tyle, że to wrażenia na sucho rezygnując z wolnego biegu, będziesz miał dużo większy wybór w tej klasie cenowej. co byście mi doradzili zamiast tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 mihau, jeśli ten Twój Feeder będzie pracował zgodnie z przeznaczeniem czyli jako "cięższa" stacjonarna wędka, typowy grunciak, czasami żywczyk lub martwa rybka, weź sobie kręciołek z wolnym biegiem, wtedy kwestie wyboru masz już chyba za sobą SPRO Aggressive i przyznam, że fajnie mi leżał, a i pracuje też fajnie, ogólnie ta maszynka ma dobrą opinie Natomiast jeśli zamierzasz czasami stosować ten feeder do lżejszych finezyjnych prac np. okazyjna spławikówka połów żywczyków, lub też sporadyczne czesanie na odchodne gumą lub blachą kilku miejscówek, szukaj poręczniejszego lżejszego kręciołka bez wolnego biegu , np w ofercie Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihau Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Unises w zasadzie to sprzęcik ten będzie mi służył wyłącznie do gruntu, dlatego wolałbym coś z wolnym biegiem zamontować Do "lżejszych finezyjnych prac" np. na żywczyki to mam 4 metrowego bacika...świetna zabawa dla odmiany ...na blaszkę też mam osobny sprzęt więc jak już pisałem szukam czegoś dobrego do zestawu gruntowego Dzięki za wszelką pomoc Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 SPRO Aggressive Mam tego kręcioła. Wygląda niepozornie. Ale ma moc! Tak jak pisałem kiedyś wolny bieg w tym kołowrotku to po prostu bajka. Nawet sandacz nie wyczuje. Wystarczy doczepić dzwonek do sygnalizatora i już podaje żyłkę czy plecionkę. Ale ciężko go kupić. Chyba okuma jest bardziej dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziutek Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 PuS, a moze napiszesz cos wiecej o tym kreciolku, bo mnie zaciekawil np. jak hamulec dziala, czy ma jakies luzy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aro86 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Witam. Poszukuje sprawdzonego i wytrzymałego kołowrotka do połowu na żywca oraz na grunt. Jak narazie moją uwagę przykuł kołowrotek Shimano Super GT 4000 RB. Czy ktoś posiada ten kołowrotek i jak mu się sprawuje. Ewentualnie czy możecie mi doradzić jakiś inny kołowrotek. Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Użyj funkcji szukaj o tym kołowrotku jest trochę opisane. Osobiście posiadam ten kręcioł stosuję go przy federku bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejstar Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Jak w temacie do gruntu na duże karpie w moim stawie..... no i od świętnie wypad na wieksze wody.Szukałem troche w internecie i oto moje propozycje: CORMORAN PRO CARP-QD-10Pi 5000 choc on ciut wiecej niz 200zł,no ale przezyje Okuma Epix Pro 20 RD 170zł i o nim duzo słyszałem dobre,znajomy z tych trzech tez mi tego polecał,choc zawsze marzyłem o wolnym biegu... Okuma Travertine TRB 55 ok.120zł Jestem oczwiscie otwartz na propozycje... w hurtownii nie kupie .I jesycye jedno pytanko lepiej kupowac teraz czy sie wstrzymac tak do konca marca (moze ceny troche sie roztopia)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejstar Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 jeszcze jedno pytanie sa jakies wielki roznice miedzy kolowrotkami karpiowymi a gruntowymi.. bo według mnieto sa zblizone o ile nie takie same,przeciez do gruntu potrzeba mocnego kreciolo-tak jak i na karpie a i karpie łowi sie na grunt wiec po co dwie nazwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej wach Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Moim zdaniem w cenie do 150zł okuma travertine trb 55 [sam używam trb 45 kołowrotek super no i 5lat gwarancji] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejstar Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 dziękuje za odpowiedź ,czyki zostaja okumy bo 5 latek... za trb przemawia ten wolny bieg a jak doloze 45zł to wychodzi epix o ktorym tez złego słowa nie słyszalem.Ide do sklepu i nimi pokrece jeszcze a pozniej zamowie przez net... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Zerknij jeszcze na bardzo podobny temat: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejstar Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 kurcze sprzatneli mi na allegro fajny kołowrotek... Okuma EPIX PRO EPB 40 z wolnym biegiem,poszedł za 201zł,no nic poczekam jeszcze ja jakaś okazję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakazagle Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Ja bym polecił: Okuma Epix Pro Baitfeeder. A model dobierz taki jaki będzie najbardziej Tobie odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejstar Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 A czemu ten typ?argumenty za poproszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vasyl Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 Bardzo prosze o porade jaki kolowrotek bedzie wlasciwy do wedziska Mistrall Aero Star Feeder 360 RM-2101036 - http://www.leszcz.com.pl/main/14.pdf Warunki: -conajmniej jedna szpula zapasowa, - hamulec tylni, - niezbyt pojemna szpula Cena do 200zł. Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość omen93 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Ja Ci szczerze polecam Dragon Maxima FR np. 1050i, naprawde solidne kręciołki , mam do czynienia z kilkoma 1035i i 1040i-nie zawodzą ,solidne wykonanie, piękna praca ,9 łożysk.... zastanów się. I 5 lat gwarancji ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi