wojtt Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 najlepiej tanie a dobre, w ostatecznosci moge dac 250zl za jeden, znajdzie sie cos można trafić okume w przystępnej cenie, epix pro 40 baitfeeder widzałem za 240 pare zł. okuma epix pro baitfeeder 40 http://allegro.pl/item879625709_okuma_epix_pro_fd40_baitfeeder_epb40_dss_10_50_140.html Wg. mnie dobry wybór za tą kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 według tego co napisales o łozysku, wychodzi nieciekawie jaross, może nieciekawie, ale na aż tak jak w tym pierwszym młynku przez ciebie zaproponowanym. Zresztą sam posiadam Spro Aggressive i jak narazie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyczynowiec Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Witam Może nie ta półka cenowa , ale zamieszcze krótki opis kołowrotki który zrobił na mnie ogromne wrżenie!! Kołowrotek PXR 4000 zaprojektowany do wędkarstwa feederowego. Nawijanie w stosunku 5.1-1. -10 piłek łożyskowych + jedna rolka łożyska -aluminiowa szpula -aluminiowa obudowa -wysoko czynnościowa przekładnia -anty skręcająca rolka ,która zapobiega skręcaniu się żyłki -natychmiastowa blokada cofnięcia Wraz z kołowrotkiem oryginalny pokrowiec Preston Innovations , dodatkowa szpula ,dwa uchwyty (pojedynczy i podwójny) (0.28mm)/125m. (0.25mm)/150m. (0.23mm)/160m. (0.18mm)/280m. cena 418zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławomirJ Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Witam Wyczynowiec ja widzę duże podobieństwo z Dragonem DeStiny 1140 powiedział bym że brat bliźniak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Choć Destiny ma problemy z nawijaniem, czy co to w nim było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławomirJ Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Choć Destiny ma problemy z nawijaniem, czy co to w nim było? W moim nic nie było, wszystko chodziło ok,ale słyszałem że w niektórych brakowało podkładki przy łożysku rolki i rolka latała na boki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Chcialbym sie dolaczyc... Do feedera Cormoran speciland medium- heavy feeder c.w. 50-150g dlugosc 390cm, ewentualnie do Konger aviator heavy feeder c.w. 120g, dlugosc 360cm. Zdecydowalem sie juz raczej na okume travertine baitfeeder TRB, zastanawiam sie tylko jaka wielkosc? 40 czy 45? Bede lowil glownie na rzekach o srednim uciagu, okazyjnie na jeziorze na wiekszych odleglosciach, sporadycznie trafia sie wieksza ryba;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Zdecydowalem sie juz raczej na okume travertine baitfeeder TRB, zastanawiam sie tylko jaka wielkosc? 40 czy 45? Bede lowil glownie na rzekach o srednim uciagu, okazyjnie na jeziorze na wiekszych odleglosciach, sporadycznie trafia sie wieksza ryba;) Raczej 45 jest już nieco cięższy ale też troszkę większy, i ma też nieco mniejsze przełożenie niż model 40. Mając na uwadze, że materiały i technologia w przypadku obu modeli są identyczne, myślę, że w/w aspekty (wielkość i niewielka redukcja przełożenia) przekładają się wprost na 'moc' a co za tym idzie na żywotność kręciołka. Co prawda nie łowie na rzekach, ale uważam ,że do 'gruntówek' na ten rodzaj wody nie ma kołowrotków zbyt dużych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 14 Lutego 2010 Share Napisano 14 Lutego 2010 Tez tak myslalem, a bylem raczej zdecydowany na 45, chcialem sie upewnic. Btw... moze ktos sie wypowie w tym watku na temat feederka Cormoran speciland feeder? Choc to moze byc ciezkie, chyba ze na sucho bo z tego co wiem to ten model dopiero wszedl na rynek w tym roku... Dzieki wielkie za odpowiedz. I jeszcze jedno: Jak sie ma Okuma exip pro do travertine? Chodzi o ogolny stosunek jakosci do ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 15 Lutego 2010 Share Napisano 15 Lutego 2010 I jeszcze jedno:Jak sie ma Okuma exip pro do travertine? Chodzi o ogolny stosunek jakosci do ceny... kołowrotki są z innych półek cenowych i materiały/wykonanie jest proporcjonalnie na innym poziomie.jak masz na tyle to kup epixa, na pewno nie będą to pieniądze wyrzucone wbłoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba1995 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Witam czy ktos mógłby mi doradzic jaki kołowrotek mam kupic???Ma to byc kołowrotek bez wolnego biegu i najlepiej z przednim hamulcem.Bede rzucal na koszyczki ok. 20-50 gram na wodach stojacych.Mój budżet to 100 zl.Prosze o pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hapnik Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Myślę, że OKUMA Avenger FD30 byłby całkiem niezły. Ewentualnie jakiś inny model Okumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba1995 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Doradzcie ktory z tych kołowrotkow bedzie najlepszy; -okuma lexsan pro 30 fd -dragon millenium fd 330 i -okuma trinty fd 30 a moze polecacie jeszcze cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba1995 Napisano 17 Marca 2010 Share Napisano 17 Marca 2010 Zdięki za radę hapnik ale nie wiem czy w tej OKUMIE AVENGER nie jest za dużo łożysk bo po co mi 7 łożyskowy kołowrotek na grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi_w Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Witam. Przymierzam się do kupna CORMORAN MATCH MASTER FEEDER 6Pi 4500. Zamierzam go używać do cięższego feedera. Ktoś miał coś takiego w ręce? Wszelkie opinie mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 waldi_w, rozejrzyj się też za Daiwa regal Plus, tu masz haczykową recenzję Unises'a http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=4602 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinnf Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 szukam mocnego kołowrotka do gruntu ew. żywca. Cena do 200-250zł, masa do 400 gr pojemność szpuli do 200 m 0,30mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inlandskipper Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Witam po raz wtóry:) Upomniany przez siły sprawcze forum, dopisuje pytanie do istniejącego temtu. Trzeci dzien sledze dyskusje na temat doboru kołowrotka jednak wieksza cześc postów jest stara co za tym idzie modele kreciołów wskazywane i omawiane nie sa juz w sprzedazy. Postanowiłem zapytac sie obecnie dostepna ofertę... Posiadam wędkę Dragon Mistery ProCarp Jestem na etapie kupna do niej kołowrotka. Moje docelowe łowienie to kilkanaście wypadów w roku na Leszcze, Płocie, czasem na Karpie ale raczej do 3kg. Jestem ZDECYDOWANY na kołowrotek z wolnym biegiem. Ze wszystkich jakie miałem możliwość wziąc do ręki najbardziej pasowal mi OKUMA TRAVERTINE jednak jest poza moim zasiegiem cenowym ( poprostu mam jeszcze do zmontowania resztę zestawu gruntowego i opłacenie pozwolenia). Bardzo proszę o pomoc w doborze: Wstępnie zawęziłem wybór do OKUMA Silvara Pro Baitfeeder http://allegro.pl/okuma-silvara-pro-bf-svpb45-i2231081181.html oraz OKUMA DYNADRAG Baitfeeder 40 http://allegro.pl/kolowrotek-okuma-dynadrag-bf40-okazja-bydgoszcz-i2227794105.html Oba maja po jednym łozysku ale wydaje mi się że Okuma wie co robi stosując tylko jedno. Z różnic widze też to że ten typowo karpiowy ma metalowa krawędź szpuli ale nie wiem czy to ma znaczenie (zdaje sie że najlepiej jeśli cala szpula jest metalowa). Dodatkowo 5 lat gwarancji mocno mnie zachęca. Ale poniewaz nie ma w życiu tak łatwo w oko wpadły mi również OKUMA LEXSAN PRO BAITFEEDER 30 http://allegro.pl/okuma-lexsan-pro-baitfeeder-30-od-smok24-lomianki-i2185841166.html LIBAO KING CARP KC 4000 http://allegro.pl/libao-king-carp-kc-4000-ilosc-lozysk-6-5-1-i2230584883.html Westline Runner Futura FR6000 http://allegro.pl/kolowrotek-na-karpie-westline-runner-futura-fr6000-i2235315471.html MIVARDI MORPHEUS 5000 BR http://allegro.pl/kolowrotek-mivardi-morpheus-5000-br-wolny-bieg-i2188876503.html Dragony, mistrale, jaxony, mikado mnie nie interesują chyba że ktoś ma jakieś konkretne "IN PLUS" a nie tylko " ja mam i jest ok". Czekam na wiadomości - niecierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek r Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam . Kolego jeżeli chcesz kupić tani i niezawodny kołowrotek , oczywiście z tych co wysłałeś linki - uważam , że tylko OKUMA . Nie porywaj się na inne wynalazki a jeśli okumka to dodatkowo metalowa szpulka i jak najwięcej łozysk . Posiadam kilka kołowrotków okumy i wszystkie sprawują się rewelacyjnie choć kultura pracy tego kołowrotka pozostawia trochę do życzenia . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inlandskipper Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam . Kolego jeżeli chcesz kupić tani i niezawodny kołowrotek , oczywiście z tych co wysłałeś linki - uważam , że tylko OKUMA . Nie porywaj się na inne wynalazki a jeśli okumka to dodatkowo metalowa szpulka i jak najwięcej łozysk . Posiadam kilka kołowrotków okumy i wszystkie sprawują się rewelacyjnie choć kultura pracy tego kołowrotka pozostawia trochę do życzenia . Pozdrawiam . Dzięki za poradę Kolego:) Ostatecznie poszedłem za głosem rozsadku i nie kupiłem kołowrotka z WB - oszczędzając też lekko kasę wybrałem Małego Mitchella Avotec Kupiłem w sklepie i w porównaniu z innymi wydał mi się najmniej plastikowy. Jak tylko przekroczę 10 postów postaram sie bardzo dokładnie go obfotografowac i opisać. Zdam też relację z połowów. Jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flomaker Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Szukam kołowrotka do feedera 150g na Odrę, który będzie zwijał koszyki 80-120g bez zająknięcia. Mam okumę travertine baitfeeder 40 jestem zadowolony, ale budżet mam do 400 PLN, więc może coś lepszego polecicie. Coś nieco większego, mocniejszego może? Okuma wydaje się być niezniszczalna z koszykami 60g. Boję się, że przy cięższych koszykach będzie się szybko eksploatować z kolejnymi kilometrami nawiniętej żyłki. Zwijając koszyk 80g z zanętą + kilowy leszczyk w nurcie czuć już mocno obciążenie na korbce. Preferuję młynki z przednim hamulcem, ale przy feederze to nie jest konieczne. proszę o propozycje sprawdzonych kręciołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flomaker Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Kupiłem Okumę RAW II 55 - do leciutkiego (250g wagi) feederka Daiwy wydaje się być za duży, ale jak na żyłce jest koszyk 80g, to już jest fajnie wyważony zestaw. Zwijanie to sama przyjemność - jest moc. Wykonanie i praca bardzo fajne. Trochę mało wygodna rączka i składanie trochę kiepskie (choć solidne). Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Ostatecznie poszedłem za głosem rozsadku i nie kupiłem kołowrotka z WB - oszczędzając też lekko kasę wybrałem Małego Mitchella Avotec Dobry wybór , kolega z którym czasem chodzę na ryby używa takiego sprzętu do... wszystkiego (ma dwie sztuki 6000, i wcale nie jest taki byczy , bo około 400 gram ) na jednej szpuli grubsza żyłka +- 0,30 (grunt lub żywiec) na drugiej cieńsza chyba 0,18 (spławik czasem lekka DS.) Używa dłuższy czas, i jak za te pieniądze nachwalić się nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bastard3son Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Inlandskipper, gdzie można dostać identyczny kołowrotek jak na zdjęciu? Przedni hamulec oraz rozmiar 4000 mnie interesuję, i w jakiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inlandskipper Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Ja kupiłem w sklepie wędkarskim w walbrzychu na "manhatanie" - dodam tylko, że kolowrotek wyjątkowo solidny i naprawde wart ceny (chyba 140zł) - szukałeś na allegro? Dzisiaj w tej cenie możesz mieć Avocet'a Golda" III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi