Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zalew Roszków / Siedlemin k. Jarocina

felix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, łowi ktoś może nad tym zalewem??

Byłem tak w ostatnia niedzielę i z tego co widziałem to wędkarzy jest tam naprawdę sporo :razz: Szukam kogoś kto zna te łowisko i mógłby pomóc i polecić jakieś ciekawe miejsca nad tym zalewem. Dodam tylko, że w niedzielę próbowałem łowić od strony Siedlemina - obok "baraków" :mrgreen: PZW. Niestety pogoda się zepsuła - wiatr z deszczem i 0 rybek.

Za info z góry dzięki.

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam.

Coś takiego znalazłem w sieci ;) może Ci się przyda :)

Łowisko, które chcę Wam opisać leży około 5 km od Jarocina, miasta w którym mieszkam. Zalew był już opisany na stronach wedkuje.pl lecz opis ukierunkowany był na ryby drapieżne, a ja chcę opisać to łowisko mając na uwadze białą rybę.

Zbiornik powstał na cieku wodnym Lubieszka w latach 90 – tych. Jego powierzchnia to 34,2 ha, średnia głębokość 2,9 m. Linia brzegowa w wielu miejscach porośnięta trzciną, są jednak odcinki brzegu nie porośnięte i to na nich rozgrywane są zawody wędkarskie. Część zbiornika w miejscowości Siedlemin stanowi tarlisko ryb i jest wyłączona z wędkowania o czym informują tablice. Niedaleko tej strefy znajduje się stanica wędkarska MARIANÓWKA stanowiąca główną bazę podczas rozpoczynania i kończenia imprez sportowych i zawodów wędkarskich. To w pobliżu stanicy podczas zawodów wędkuje młodzież, która dzięki temu jest pod bacznym okiem opiekunów.

Biała ryba poławiana na zalewie to: płoć, krąp, leszcz, karp, jaź. Najczęściej stosowaną metodą połowu jest gruntówka ze sprężyną zanętową lub koszyczkiem. Stosują ją starsi wędkarze ( emeryci, renciści ), którzy w ten sposób odpoczywają nad zalewem. Łupem gruntówki padają karpie oraz leszcze. Sam bardzo chętnie stosuję tą metodę, ale tylko w miesiącach jesiennych od września do końca listopada, gdyż to wtedy udaje się dobrać do skóry dorodnym leszczom. Cały sezon to okres dobrego żerowania krąpia i płoci, które to ryby są głównie poławiane podczas zawodów wędkarskich oraz zwykłego wędkowania. Dobre dobranie zanęty niejednokrotnie skutkuje wynikami w granicach 10 kg podczas 3 godz. zawodów. Trzecia godzina zawodów to czas jazia i leszcza, które to ryby często decydują o wyniku zawodów. Przy trzcinowiskach lub w pobliżu roślinności wodnej, której na zalewie nie brakuje, można z powodzeniem połowić lina i karasia.

Dojazd do łowiska jest prosty, kierujemy się z Jarocina na miejscowość Roszków. Po dojechaniu możemy zaparkować w trzech miejscach : przy tamie, na parkingu przy tzw. „nowej drodze” oraz przy stanicy wędkarskiej. Dla chcących pobyć dłużej nad zalewem oferowane są noclegi w Schronisku Turystycznym Stowarzyszenia „Rodzina – Szkoła – Gmina” , Roszków 59 A, tel. 0665729670.

Napisano

Dzięki za pomoc, to już sam znalazlem :Phttp://www.wedkuje.pl/znajdz-lowisko chcialem jakas odpowiedzi od ludzi ktorzy tam siedzą, wiem ze jest ich wielu tyko pewnie nikt nie chce zdradzać "tajemnic". I tak Dzięki. :wink:

Nie chce tworzyć nowych tematów : wiecie coś o Dolsku ? Tam jest pare jezior - chociaż tu mi odpowiedzcie :>

Napisano
Nie chce tworzyć nowych tematów : wiecie coś o Dolsku ? Tam jest pare jezior - chociaż tu mi odpowiedzcie :>

Opcja szukaj nie gryzie więc się trochę postaraj. :wink: (wpisz Dolsk).

Ja trochę też się naszukałem i najeździłem więc pokrótce coś opiszę.

Dolsk Mały - dostęp tylko z łodzi i to bardzo ograniczony. Sam łodzi przez bagna nie przeniesiesz. Jest parę rozpadających się pomostów. Podobno ładne okonie i szczupaki.

Dolsk Wielki - dużo białorybu, karpia, małego sandacza, okonia i trochę suma. Leszcze i sandacze na rybkę można łowić z pomostów, ale lepiej z łodki. Głębokość do 3 m.

Lubiatówko dobry dojazd i dostęp do wody. Piękne sandacze, aczkolwiek ciężko się do nich dobrać, okoń, podobno ładne amury i karpie. Głębokość do 5 m.

Mełpin I i II dużo okonia, szczupaka i lina. Woda bardzo czysta, głębokość do 8 m.

Brzednia dużo szczupaka, sandacza trudnego do złowienia, bardzo płytko i mulisto.

Cichowo, białoryb, sandacz, okoń, szczupak już skłusowany :cry: Bardzo czysta woda, głębokość do 18 m.

We wszystkich tych wodach są jeszcze ładne okazy. Nieraz jednak trzeba trafić na dzień i biorą jak głupie, a nieraz wydaje się że nie ma tam ryby. Zimą była jednak przyducha i nie wiem ile ryb zdechło. Na Lubiatówku padło trochę sandaczy, niektóre po 8 kg. Co z innymi jeziorami nie wiem.

Wody należą do PZW okręg Poznań.

Pozdrawiam

Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.