tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Jednak nad wszystkim nie da się zapanować. Przemieszczanie się ryb do Wisły, intensywne wędkarstwo, kłusownictwo, ryby dopływające rzekami ze stawów hodowlanych to tylko niektóre czynniki, które sprawiają, że liczebność ryb trzeba sprawdzać. Zapomnieli tylko dodać największych szkodników- czyli rybaczówkę. Odpowiednie proporcjeDlaczego naukowcy w ogóle liczą ryby? Odpowiednia liczba określonych gatunków przekłada się na prawidłowe działanie ekosystemu w zbiorniku. A to z kolei wpływa na jakość i czystość wody. To bardzo ważne, bo Jezioro Goczałkowickie jest zbiornikiem wody pitnej. Korzystają z niego m.in. mieszkańcy Górnego Śląska. - Żeby woda osiągnęła dobrą jakość, to wszystko musi być w odpowiedniej proporcji. Jeżeli zachwiejemy tę proporcję, to będzie to skutkowało nieodwracalnymi zmianami - ostrzega dr Woźnica. Więc w dbałości o proporcje, rybacy odławiają przede wszystkim drapieżniki- każdej wielkości i o każdej porze- w tym w czasie tarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr 53 Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 do tomek 1 ,może nie będzie aż tak źle w sumie na ekranie sonaru widać że jest tam po co z wędką się wybrać, zobaczymy w przyszłym tygodniu, zakładam że to biała ryba a co do drapiżnika to mamy jeszcze trochę czasu, połowimy zobaczymy, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Mam nadzieję, że nie jest to poniedziałkowe lanie wody i że wszystko zgadza się tak jak w naszych rejestrach. Rybki pewnie zostały już policzone, bo planowane jest zarybianie. http://www.gpw.katowice.pl/aktualnosc,245,prawie-milion-sztuk-narybku-trafi-do-wod-jeziora-goczalkowickiego.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Dzisiaj byłem na jeziorze od strony Frelichowa ludzi bardzo dużo, ale ryby to chyba tam nikt za bardzo nie miał w tym ja 3 godz bez brania, co zdarza się raczej rzadko w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOUNT79 Napisano 28 Kwietnia 2014 Share Napisano 28 Kwietnia 2014 Polecam artykuł w " Głos Ziemi Cieszyńskiej" na temat śmieci na jeziorze ma być sprzątanie tylko po co jak znowu za miesiąc będzie tak samo, byłem wczoraj na zatoce od strony Wisły i już obok śmieci z zeszłego roku bezczelnie na stanowiskach rolki z żyłek, worki z zanęty itp dodatkowo auta zaparkowane nad samą wodą a potem się wszyscy dziwią że miejscowi wzywają policję, naprawdę zostało parę miejsc gdzie można zostawić samochód to trzeba jeszcze spalić, w zeszłym roku tak było w Wiśle gdzie teraz jest zakaz a nawet obok zabity deską wjazd bo w zeszłym roku ktoś narobił totalnego chlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Dzisiejszy wypad w to samo miejsce był już dużo lepszy, ludzi dużo ale znalazłem dobre miejsce i udało się złowić kilka karasi a przy okazji troszkę się opalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr 53 Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 w środę bez brania od rana do 14 tej, chyba za wcześnie jeszcze na goczałki, siedziałem od strony Goczałkowic tzw Plaża, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOUNT79 Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 Byłem dzisiaj od strony Frelichowa do 10 zero brań, wkoło mnie zresztą też, pojechałem potem na zatokę od strony Małej Wisły też mieli zero brań, posiedziałem trochę nad Wisłą w Strumieniu też cisza trochę ludzi było dalej na Wiśle ale tam nie wiem czy coś się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel920 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Warto jechać czy pozalewane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirtwa17 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Od powodzi do wczoraj na jeziorze ryba nie żerowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cormoran Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Bierze ryba ? Był ktoś od strony Zabrzega ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 24 Maja 2014 Share Napisano 24 Maja 2014 Wczoraj od Frelichowa szału nie było w dwóch 6 leszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr 53 Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 w piątek od strony Łąki brał leszcz w przedziale 39 do 42cm, w sobotę też połowiłem ale największy 39 cm, wreszcie coś się ruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek77777 Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 W sobote bylem od strony Zarzecza 1 leszcz 40 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Dziś te samo miejsce co ostatnio 4 karasie i 2 leszcze. Widzę że kolega pisze że w Łące coś się ruszyło trza bd jechać porzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirtwa17 Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Dzisiaj jezioro od strony kanałów.: 1leszcz, 1 krąp. Sąsiedzi wyciągali leszcze i karasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Uważajcie nad wodą. W niedzielę wydarzyła się tragedia nad Wisłą poniżej zapory... Tragedia na "upustach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Łąką od 13-17.30 7 leszczy szału nie ma ale zaczyna się coś dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mczetu Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Muszę się wybrać w następnym tygodniu , można wiedzieć jakiej wielkości były te leszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Muszę się wybrać w następnym tygodniu , można wiedzieć jakiej wielkości były te leszcze? najmniejszy 25cm potem przedział 30-40cm i jeden koło 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel920 Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Dzisiaj lipa totalna 1 leszcz(45) od zarzecza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mczetu Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Byłem dzisiaj zakupić zezwolenie zobaczymy co to będzie , po drodze byłem popytać wędkarzy jeden pan złapał 2 leszcze siedział od 4 rano ,reszta nie wiem czy coś połapała . Dobrze to nie wróży był ktoś dzisiaj może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mczetu Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Wybrałem się dzisiaj na ryby od strony wisły , od 7 do 12 jedna płoć około 10 leszczy największe 30 cm .Strasznie dużo ludzi jak na piątek o 12 panowie już szukali miejsca na nockę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Dziś od strony Łąki 4 godz bez brania ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiorrrek Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Witam wszystkich Mam pytanie do wędkarzy znających dobrze jezioro Goczałkowickie. Zamierzamy z mężem wybrać się pierwszy raz na ryby nad to jeziorko w ciągu urlopu w lipcu na kilka dni. Mamy możliwość zabrania przyczepy kempingowej, jednak w internecie nie mogę doszukać się informacji na temat pól kempingowych nad tym zbiornikiem. Drodzy wędkarze, czy orientujecie się może czy są takie miejsca nad Goczałkowickim, gdzie można do jeziora dojechać samochodem z kempingiem i sobie zrobić taką zasiadkę? Być może nie ma komercyjnych pól namiotowych / kempingowych, ale może są miejsca gdzie można zwyczajnie się rozłożyć przy jeziorze z wędkami i kempingiem...? Z góry serdecznie dziękuję za podpowiedzi - jeśli znacie takie miejsca wszelkie informacje adresowe będą bardzo pomocne Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi