Gość wobler129 Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 wobler a ja ciekaw jestem jak ci sie zachowa rapala Nawinąłem ją na Shimano Super GT 1000 FA i weszło jakieś 200m Jutro sprawdzę jak się nią łowi, niestety tylko chwilkę. Potem ćwiczę sandacze na casta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Wrzucę tu taki link ze wskazaniem na model Cristal, ktoś z kolegów korzysta może z tych produktów? Zastanawiam się nad 0,06 w wersji Cristal na okonie. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10015008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Znajomy używał. Nieraz potrafiła pęknąć podczas rzutu paproszkiem na 3g główce Zdecydowanie polecam Power Strike. Dostępne w wersji 4LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 4LB to ile to jest kg Pierwsze słysze zeby ze okoniem buszowac z plecionką ale co wedkarz to obyczaj, czy do takich delikatnych wedeczek jak wklejanka czy inny spin do 10-12g tez sie nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Maciek, a jaki przekrój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Jak na moje oko to okrągły Dużo bardziej okrągły niż Power Pro. czy do takich delikatnych wedeczek jak wklejanka czy inny spin do 10-12g tez sie nada Tak, spokojnie zda egzamin Znajomy łowił 0,08 na jeszcze lżejszym kiju ( chyba do 5g? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Panowie jaką grubość polecacie plecionki do kija o masie wyrzutu 10 - 40 Nie chciał bym połamać kija jak przesadzę z grubością plecionki a zamierzam wypróbować plecionkę w najbliższym czasie bo jeszcze nie łowiłem na plecionkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 lawdzoj82, a do jakich przynęt? Jak ciężkie? No i jaka woda - rzeka, jezioro? I jakie rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 lawdzoj82, a do jakich przynęt? Jak ciężkie? No i jaka woda - rzeka, jezioro? I jakie rybki Rzeka Wisła oczywiście Przynęty to gumy na główkach maks 15 -20 gram Ryby szczupak i sandacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Oj to coś koło 0,17-0,20 byłoby odpowiednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Oj to coś koło 0,17-0,20 byłoby odpowiednie Ok dzięki Tak myślałem nad 0,18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 24 Października 2008 Autor Share Napisano 24 Października 2008 Panowie oduczcie się podawać parametry plecionek jako jej średnicę, bo to się mija z celem. Parametry plecionek podaje się w wytrzymałości (tej rzeczywistej) na zrywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Chodzi o LB? Nie podawałem, bo dużo osób nie umie przeliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Października 2008 Autor Share Napisano 25 Października 2008 1 lb = ok. 0,46 kg. Więc plecionka o wytrzymałości 10 lb ma minimalną wytrzymałość na zrywanie około 4,6 kg. Proszę nie mylić tej wartości z podawanymi wytrzymałościami na naszych żyłkach, które pokazują że żyłka 0,20 mm ma wytrzymałość w granicach 5 kg, ponieważ jest to kompletna bzdura. To jest maksymalna wartość na zerwanie jaką udało się uzyskać dla danej żyłki. W rzeczywistości żyłka taka, gdyby mierzyć jej wytrzymałość w sposób w jaki postępuje się z plecionkami, miała by wytrzymałość o połowę mniejszą czyli około 2,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paco Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 artech, a mnie sie wydaje, ze jest to wytrzymalosc na odcinku 1m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Paco, w polsce podają max. wytrzymałość liniową (statyczną), na plecionkach o ile mnie pamięć nie myli podają minimalną wytrzymałośc na węźle, stąd można kupić u nas żyłkę 0.14 o wytrzymałości 4kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 na plecionkach o ile mnie pamięć nie myli podają minimalną wytrzymałośc na węźle Zależy jakie plecionki. Na power Pro podają rzeczywistą, minimalną wytrzymałość - zresztą Artech dodał wiarygodny przelicznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paco Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 ok wypada ujednolicic jeszcze na jakim wezle? na marynistycznej 8ce do szotow...wytrzymalosc bedziewieksza niz na wezle babskim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Chyba po 3 wyprawie na kołowrotku ostało sie po dzisiejszym dniu około 50m pletki power pro żółtej 10lb kupionej od aspius aspius, powod napewno to podruba Plecionka jest po prostu "krucha" i rwie sie Zastanawiam sie czy mi sie trafiła podruba czy moze komus jeszcze Na catance mam ta sama tylko zielona juz drugi sezon od innego sprzedawcy, prostowała nawet haki nigdy sie nie platała tylko kolor straciła i jest tylko pare metrow mniej Juz wiem co to miec oryginal i prosze nie polecajcie przynajmniej tej co ja mam, wydaje mi sie ze a raczej jestem pewny ze oryginały sa pomieszane z podrubami a jaka sie komu trafi to juz lotto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Kurcze ale masz pecha Ja zostaję przy Power Strike - bez podróbek a jest o niebo lepsza od PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Maciek opisz coś więcej o tej power strike, zamiast tylko wspominać ją w kolejnym nowym poście w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 A co chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 firmę, cenę, dostępne modele,wrażenia, odczucia, plusy/minusy [jak na razie, bo wiem że reszta wyjdzie po sezonie ] Możesz też porównać ją do PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 jaross, łatwo jest rzucać takie oskarżenia Może skontaktuj się z Pawłem i zapytaj o powód takiego zachowania się plecionki. Kupuję u niego już od kilku lat i nie zdarzyło mi się jeszcze abym dostał podróbkę. Może łowisko jest pełne komieni i plecionka szybko się przeciera a może po prostu używasz złego węzła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Parametry plecionek podaje się w wytrzymałości (tej rzeczywistej) na zrywanie Wytrzymałość linki podaje się jako 'test' lub 'breaking strain'. Tak więc to raczej test jest "rzeczywistą" wytrzymałością. Wytrzymałość breaking strain jest za to przydatniejsza jeśli chodzi o dobór mocy linki do mocy wędki. Wytrzymałość test jest ważniejsza jeśli kieruję się mocą całego zestawu i jego poszczególnych elementów a wędka jak ma nie wytrzymać, to i tak nie wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi