hafciarz1 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 luk1234- dzięki za odpowiedz Co to są krewetki (,,raczki,,) - jak to pozyskać? Jak najlepsza pora dnia na wędkowanie ? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mroweczka177 Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Witam wszystkich Potrzebuję pomocy Jadę w czwartek wieczorem do kołobrzegu by w piątek wypłynąć, Plynę jachtem motorowym "nikola" I nie wiem jakie miejsce tam zająć. Rufa ?? Czy umie znaleść rybkę ?? A i jeszcze jedno drobne pytanie najważniejsze, A więc bedę w czwartek na miejscu około 21 godziny. Mam jakieś szansę połowienie w porcie lub na wyjściu z portu Jesli tak to w którym miejscu najlepiej jesli ktoś zna kołobrzeg ?? Na co mógłbym Spróbować połapać ?? I za jaką rybą ?? Mógł ktoś coś powiedzieć w tym temacie ?? Nie wiem śledzia próbować łapać?? flądrę ?? czy jakąś inną rybkę ??I najwazniejsze na co ?? nie chodzi tu o mięsko tylko o to by troszkę sobie połowić :) zanudzę na pewno po dojechaniu do kołobrzegu :) Dziękuję i proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 11 Grudnia 2009 Share Napisano 11 Grudnia 2009 Oglądając WMH - Sposób Na Wegorza uznałem, żeby się nie poddawać z surfcastingiem. Wędkarze z Międzyzdrojów mówią, że tam z plaży nic się nie złapie bo za płytko. Kanał w Świnoujściu niby fajny ale co tam złowię i bardziej wygląda na normalne wędkowanie niż morskie. I tu prośba do speców od morskiego wędkarstwa plażowego w zachodniopomorskim o podzielenie się jakimiś ciekawymi miejscami. Może być na priv jak się boicie konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 11 Grudnia 2009 Share Napisano 11 Grudnia 2009 Zgadza się, łowienie w Świnoujściu z surfcastingiem nie ma nic wspólnego, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 A gdzie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr chorzów Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 z doświadczenia : Władysławowo , Hel , Jastrzębia Góra , Rozewie , Karwia okolice jeziora Jamno i jeszcze kilkanaście innych miejsc opisywanych wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 A gdzie ma? Na zachodnim wybrzeżu każde miejsce z urozmaiconym dnem w zasięgu rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Tak sobie myślę o wakacjach, nasunąły mi się moje rozważania propo żyłki. Oczywiście molo Międzyzdroje. Czy lepiej zastosować "przezroczystą" żyłkę czy okoniową-zieloną? Oraz czy można stosować plecionkę jako zestaw końcowy? Czy ryby jakoś to w tej wodzie widzą? Jak tak to jakiego koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Za dużo kombinujesz za mało łowisz Czy lepiej zastosować "przezroczystą" żyłkę czy okoniową-zieloną? Gdyby rybom w morzu przeszkadzał odcień żyłki, to by ludzie nie używali haków 1-1/0 i przyponów 0,3-0,4 na leszcza. Oraz czy można stosować plecionkę jako zestaw końcowy? Można tylko po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Masz trochę dziwne podejście. Jak mam teraz łowić? Poraz setny mówię ZIMĄ NIE ŁOWIŁEM I NIE BD ŁOWIŁ Co dopiero nad morzem No to dla pewności zastosuje zieloną. A po co się stosuje plecionki? Np. by ryba widziała linkę o mniejszej średnicy. Jeszcze raz pytam, jak mam teraz łowić? Wszystko lodem skute. Co Wy odemnie chcecie?! Podplodowe mnie nie interesuje. Zimą ryby i ja wypoczywamy. Więc zimną kombinuję, robie przemyślenia, ustalam strategię. Ale innym to nie pasuje, lepiej siedzieć cicho i czytać posty, i nie kształcic się a potem narzekać czemu nic nie złowiłem a on ma leszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Morski leszcz czy flądra to nie karp, który ma swoje imię i był 100 razy na haku. Ryba w morskiej toni, 100 metrów od brzegu nie ma świadomości, że od strony potencjalnego pożywienia coś jej może zagrażać. Stąd kolor żyłki nie odgrywa tu większej roli. Jak pisze greenlife, na zestawy końcowe stosuje się żyłki jak sznurki na pranie i haki jak "na Janosika" a rybom to nie przeszkadza. Zresztą sztywność żyłki w zestawie końcowym odgrywa istotną rolę. I to jest odpowiedź na Twoje pytanie o plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Dziękuję tomek1, Choć łowiąc z mola, ryba może mieć jakąś wiedzę o niebezpieczeństwie. Jak była złowiona i wypuszczona i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Jeszcze raz pytam, jak mam teraz łowić? Wszystko lodem skute. Co Wy odemnie chcecie?! warszawa_24, nie denerwuj się znowu - greenlife miał na myśli to, że zamiast snuć akademickie, a jak dla mnie wręcz abstrakcyjne rozważania czy lepsza będzie żyłka zielona, przezroczysta, brązowa, szarozielona czy jaką tam jeszcze znajdziesz - to po prostu szykuj sprzęt, jakikolwiek masz (surfcasting nie należy do specjalnie finezyjnych metod), i w lato zacznij łowić. Nie ma sensu wnikanie w takie szczegóły, nie przejmuj się w ogóle takimi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 surfcasting nie należy do specjalnie finezyjnych metod Jakże pięknie można opisać tak naprawdę chamsko ciężkie łowienie warszawa_24, weź linkę pomarańczową bądź żółtą fluo, zieloną, brązową, krystaliczną... obojętnie, coś kole 0.30mm, strzałówkę, bądź żyłkę koniczną i na początek gotowy zestaw końcowy, dajmy na to taki jak w linku poniżej i będzie git. Zestaw końcowy na plażę http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=974 Flądra wielkości zegarka (takiego szpanerskiego, z dużym cyferblatem na rękę, nie ściennego broń Boże) wciąga taki haczyk nosem i to jeszcze leżąc na brzuchu i sam się dziwię jak ona to robi, ale wciąga jak małpa kit, więc nie bierz do głowy. Kup sobie na miejscu zestaw jak nie masz przekonania, w lokalnym sklepie zapytaj co biorą ludzie do łowienia z plaży. I zaręczam Ci, że nie będzie tam nic cieńszego w żyłkach niż 0.30 a haki w sam raz do wieszania za ziobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Wszystko fajnie, tylko, że wiem jak budować zestaw do surfcastingu to po pierwsze a po drugie jak pisałem, będę łowił z mola a nie z plaży. Z mola, pickerkiem, pater-nostrem z 2 haczykami i ciężarkiem 25G na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 będę łowił z mola A w jakiej miejscowości, jeżeli można spytać? Pisałeś wcześniej o Międzyzdrojach, masz może na myśli tamtejsze molo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Hmm, nie widziałem nigdy żeby ktokolwiek tam łowił, nie wiem w ogóle czy to jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Hehe, jest tam zawsze kilu wędkarzy, rano kilkanaście. Mowili, że było legalne, ale policja stwierdziła, że nie powinno być legalne i wprowadzili zakaz, ale kilka lat temu cofnięto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raschpel Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Jeszcze mam małe pytanie do Tomek1 , obejrzałem ten Twój filmik o zestawie plażowym ale brakuje mi w nim twojego komentarza do wszystkiego. Po co są te klipsy jenzi jak się je łączy? jak się wiąże węzeł strzałkowy? po za tym wszystko git:P:P w tym roku zaatakuję Morze pierwszy raz mimo że mam 10km po prostej do morza hehehhe Ps. Posiadam dość sporą wiedzę na temat plażowego łapania głównie węgorzy w nocy na Zalewie Wiślanym jakby ktoś coś chciał to walić śmiało. Węgorze w nocy za dnia bardzo dużo wędkuje z łódki okonie i sandacze, only jig. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Ps. Posiadam dość sporą wiedzę na temat plażowego łapania głównie węgorzy w nocy na Zalewie Wiślanym jakby ktoś coś chciał to walić śmiało. Węgorze w nocy za dnia bardzo dużo wędkuje z łódki okonie i sandacze, only jig. To na co czekasz opisz wszystko dokładnie ,nie zapomnij o fotkach może też spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ECO400 Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Panowie mam takie pytanko. Możecie powiedzieć mi jak jest z łowieniem w plaży w Rewalu Niestety nie posiadam karty wędkarskiej i chciałbym się upewnić czy nie bede miał przez to jakiś problemów. Orientujecie się może jakie jest dno morskie? Głównie chodzi mi o to czy nie ma tak jakiś dużych kamieni. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 karta wędkarska nie potrzebna potrzebne jest zezwolenie na połów w wodach morskich musisz wykupić sobie w kapitanacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Właśnie wróciłem z miejscowości Hel oto moich kilka porad: Nie polecam wypływać na dorsze kutrem ANJA taki w drewnopodobnym wykonaniu.szyper miły kawa,herbata zupa...ale pływa tylko po zatoce po płytkich łowiskach gdzie wydłubuje się pojedyńcze małe bolki.Po sugesti żeby ruszyć na morze odpowiada że tam za duży prąd a on ma małą łódke . Nie pływajcie na Anji na dorsze!!!!!!!!!! Rano w porcie (do7.00-8.00)na spławik pięknie biorą okonie od 20 wzwyż na najzwyklejszego czerwonego robaka. Od 21.30-22.00 można się wybrać z hevy feederem na najbardziej skrajne molo zamykające port i porzucać na grunt i na kawałki świeżych ryb(ja łowiłem babki flądry i okonie)ponoć zdarzają się również węgorze. Tyle moich porad gdyby ktoś wybierał się Hel. p.s. apropos połowów z plaży to nie próbowałem i nie widziałem żeby ktoś łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostry Napisano 27 Lipca 2010 Share Napisano 27 Lipca 2010 Właśnie wróciłem z miejscowości Hel oto moich kilka porad:Nie polecam wypływać na dorsze kutrem ANJA taki w drewnopodobnym wykonaniu.szyper miły kawa,herbata zupa...ale pływa tylko po zatoce po płytkich łowiskach gdzie wydłubuje się pojedyńcze małe bolki.Po sugesti żeby ruszyć na morze odpowiada że tam za duży prąd a on ma małą łódke . Nie pływajcie na Anji na dorsze!!!!!!!!!! . A kto tobie powiedział, że w Zatoce są tylko płytkie łowiska??? Jak dla mnie, jesteś kolejnym wędkarzem, który wszystko wie, nawet to, gdzie są ryby. Jak ryba jest na płytkiej wodzie, a gdzie indziej nie ma nic, to gdzie miał szyper z wami płynąć?? Na głęboką wodę, żeby wam udowodnić, że tam ryb nie ma? Poza tym zerknij sobie kolego na mapę geograficzną i zobacz dokąd sięga granica Zatoki Gdańskiej. Wypływając z Władysławowa i płynąc w kierunku NE też pływasz tylko po Zatoce. A odnośnie prądu dobrze wam powiedział, bo od 2 tygodni w okolicach Helu ciągnie prąd (nie mylić z wiatrem) o prędkości 2-3 kT. Żeby jeszcze nie było niepotrzebnych dyskusji, dodam, że nie jestem ani szyprem, ani członkiem załogi, nie mam też żadnych powiązań z Anją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi