Piter Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam kolegów i koleżanki. Co do tych batów. Może ktoś pokusiłby o zestawienie w jego opinii sensownych wag batów w przedziale od 6 do 8 metrów. Przykładowo: Bat 6 metrów, waga: 200-400g. Bat 7 metrów, waga: 300-500g. Bat 8 metrów, waga: 400-600g. Oczywiście to co tu pokazałem to tylko mój wymysł, nie analizowałem tego. Chciałem tylko graficznie pokazać o co mi chodzi. Jakby ktoś zrobił to na rzeczywistych danych to bardzo mi pomoże. Pozdrawiam. Cytuj
piotr chorzów Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Odpowiem bardzo AKADEMICKO Czym lżejszy bat tym wygodniej się łowi jest jedno, ALE lekki bat = DELIKATNOŚĆ. I teraz najprostszy wzór do wyliczania wagi bata : Waga +/- 10% = dł. bata w cm / 2 Cytuj
JACooL Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Piter - jakie przewidziales nagrody w Swoim konkursie ? Praca moze nie jest ciezka, ale chyba czasochlonna i IMHO nudna troche. Wchodzisz na aledrogo szukasz batow i spisujesz sobie wagi kija o podanych dlugosciach. Albo bardziej pracochlonna, to samo tylko na podsawie katalogow roznych producentow. Pamietajac, ze sprzedawcy z portalu aukcyjnego czesto robia bledy (celowo, badz przypadkowo), katalogi beda bardziej miarodajne. Caly czas zastanawiam sie do czego moze Ci sie przydac takie zestawienie... Z tym co napisal Piotr nie mozna sie nie zgodzic o wzorze sie nie wypowiadam, nie przeliczalem. Chociaz ... moj bacik Mistralla 9m wazy niby 511g, wiec z wzoru nie wychodzi poprawny wynik. Cytuj
Piter Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Napisano 28 Kwietnia 2010 Myślałem, że może ktoś z własnego doświadczenia będzie znał takie skale. Myślę po prostu nad zakupem bata i chętnie poznałbym wagi od batów dobrych cenowo do średnich. Chcę wiedzieć, na które po prostu warto zwracać uwagę, żeby nie męczyły łowiąc nimi potem. ;p Różnie to bywa z ofertami, nie chciałbym się naciąć i kupić zbyt ciężki bat, a jak się domyślam przy np. 8-metrowym wagę da się już znacząco odczuć podczas kilkugodzinnego machania. Dotychczas łowiłem na tanim bacie Jaxon Advance Pole 600 i z tego co znalazłem w internecie ma on ponad 515g. wagi. Cytuj
Lord Konrad I Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Kierowanie się samą wagą to błąd, wszystko zależy od modelu. Podam przykład- Mistrall Amundson bardzo fajny kijek przy 6m, 7m ale przy 8m zauważyłem że ludzie już go odradzają[a waży 411g]. Oczywiście odradzają na korzyść droższych modeli[ciut cięższych], być może w swojej klasie cenowej można go polecić[nie wiem, nie miałem w rękach] Najlepiej pytaj o konkretne modele, chociaż wzór podany wyżej jest poprawny i pomocny Cytuj
piotr chorzów Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Panowie wzór, który podałem jest Orientacyjny Moim zdaniem baty w takiej wadze to sprzęt, nad którym można się zacząć zastanawiać Jest to średnia klasa sprzętu "ogólnego" zastosowania . Baty specjalistyczne wyczynowe - uklejówki to waga nawet o 1/2 lub nawet 2/3 mniejsza od wyliczonej Przy wyborze trzeba mieć na uwadze kilka spraw : - WAGA - Jakość - Metoda łowienia - Co mamy zamiar łowić - Zasobność portfela. Cytuj
Piter Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Napisano 30 Kwietnia 2010 Ok, wielkie dzięki panowie za te kilka uwag. A teraz pytanie pod trochę innym kontem. Byłem dziś u nas w wędkarskim i przyznam, że polecano mi bata Jaxon Perseus Dura Pole, szczególnie w wersji 7-metrowej. 7-metrowy waży 335g, a 8-metrowy 435g. Oba mają długość transportową 142cm. Trzymałem kij 7-metrowy w ręce i faktycznie sprawia bardzo dobre pierwsze wrażenie. Materiał tej serii wędzisk to włókno węglowe. Po za tym oferowano mi też bata z serii Jaxon Crystalis Ace (przy 8 metrach waży 440g i ma długość transportową 143cm, niestety nie pamiętam parametrów siódemki, materiał - włókno węglowe). Mają też baty z serii Jaxon Charisma Allround (7m - 476g, 120cm oraz 8m - 568g, 120cm, włókno węglowe), Jaxon Crystalis Eco Pole (7m - 485g, 120cm, włókno węglowe), Shimano Hyperloop (7m - 420g, 136cm) oraz Mikado Fishfinder (7m - 465g, 116cm oraz 8m - 605g, 116cm, materiał włókno węglowe). Wydaje mi się, że najsensowniejsze są te Jaxony z serii Perseus Dura Pole lub Crystalis Ace. Co Wy na to? Co polecacie? Cytuj
Piter Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Napisano 30 Kwietnia 2010 Zapomniałem dodać*, że są to kije w przedziale plus/minus 200-300zł. * - po upływie 30 minut nie da się już posta edytować. Cytuj
michal-prezes Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Jeżeli chodzi o bat 7 metrowy to polecam kupić jakiś poniżej 290 gram, ponieważ dłuższe łowienie cięższym batem niż te 290-300 gram bardzo męczy dłoń,bark itp. Wiadomo, że jak chcesz kupić już lepszy sprzęt to lepiej naprawdę coś kupić z górnej półki, bo to kupujesz na kilkanaście lat , a przyjemność łowienia jest taka jak jazda nowym Mercedesem. Za niecałe 400 zł masz rewelacyjny bat Mikado Tournament 7m lub też za 399 zł Jaxon XT-PRO o wadze 258 gram !! Cytuj
Piter Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Faktycznie wędki niezłe i super waga. Ja to jak najbardziej rozumiem, że warto dołożyć, ale nie jestem osobą pracującą i nie jest to dla mnie taka prosta sprawa wydać 200-300zł na wędkę, a co dopiero 400zł czy więcej. Dlatego pytałem bardziej o modele, które jestem w stanie kupić przy moim budżecie. Cytuj
Damian21 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Piter, to jaki masz budżet ? zastanów się jeszcze nad piątką czy szóstką. ja bym jednak przy niższym budżecie odpuścił sobie te najdłuższe. choć nie używam bata często, mnie osobiście 6m(jaxon profix) starcza - wkońcu tyle wystarczy do łapania przy brzegu, na dalsze odległości to są kije z kołowrotkiem Cytuj
Piter Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Budżet to 200-300zł, czyli tyle ile mniej więcej kosztują wędziska, które pokazałem wyżej i proponowano mi je u nas w sklepie. W miarę sensowny wydaje mi się Jaxon Perseus Dura Pole, który przy 7 metrach waży 335g (nie jest to aż tak ogromna różnica w stosunku do tego, co proponował kolega Michał) i o tym bacie najwięcej myślałem. Kij kosztuje dokładnie coś około 250zł. Mam 6-metrowy bat, którego używam już sporo lat. Gdy byłem młodszy kupiłem go za niewielkie pieniądze. Jest to kiepski model - Jaxon Advance Pole 600. Waży chyba coś ponad 500g, ale jest to bat z najniższej półki. Teraz myślałem o czymś ciut dłuższym i lepszym, stąd moje rozważania siódemki i ósemki, z większym nastawieniem na siódemkę. Cytuj
Damian21 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Piter, 6m tego samego bata waży ponad 100g mniej - w porównaniu do tego 7m to jest piórko. no ale jak Ci na tym metrze tak strasznie zależy.. twoja decyzja długość: 6,00m; waga: 230g;długość: 7,00m; waga: 335g; ósemka to już prawie 2x tyle. Cytuj
Lord Konrad I Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Szóstkę tego bata posiadam, i daje radę jak za te pieniądze, chociaż po tym jak go przybrudziłem piaskiem i troszkę przerysowałem z bata schodzi jakaś folia [autentycznie]. W dodatku mam niemiłe wspomnienia z oryginalną szczytówką, ale może jakiś trefny model mi się trafił? Cytuj
Rzylka246 Napisano 19 Maja 2018 Napisano 19 Maja 2018 W dniu 27.04.2010 o 07:34, Piter napisał: Witam kolegów i koleżanki. Co do tych batów. Może ktoś pokusiłby o zestawienie w jego opinii sensownych wag batów w przedziale od 6 do 8 metrów. Przykładowo: Bat 6 metrów, waga: 200-400g. Bat 7 metrów, waga: 300-500g. Bat 8 metrów, waga: 400-600g. Oczywiście to co tu pokazałem to tylko mój wymysł, nie analizowałem tego. Chciałem tylko graficznie pokazać o co mi chodzi. Jakby ktoś zrobił to na rzeczywistych danych to bardzo mi pomoże. Pozdrawiam. Cytuj
Rzylka246 Napisano 19 Maja 2018 Napisano 19 Maja 2018 W dniu 27.04.2010 o 07:34, Piter napisał: Witam kolegów i koleżanki. Co do tych batów. Może ktoś pokusiłby o zestawienie w jego opinii sensownych wag batów w przedziale od 6 do 8 metrów. Przykładowo: Bat 6 metrów, waga: 200-400g. Bat 7 metrów, waga: 300-500g. Bat 8 metrów, waga: 400-600g. Oczywiście to co tu pokazałem to tylko mój wymysł, nie analizowałem tego. Chciałem tylko graficznie pokazać o co mi chodzi. Jakby ktoś zrobił to na rzeczywistych danych to bardzo mi pomoże. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi