trini Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Jak sytuacja u Was? Co się dzieje? Trzymam kciuki, żeby powódź Was nie dotknęła...
Grud84 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 W Zabrzu niezbyt ciekawie..w Makoszowach w szczególności.. Tak wyglądał wczoraj około godziny 18 staw na którym przeważnie odbywały się zawody spławikowe u mnie w kole: http://yfrog.com/7b20100517077j To co wpływa to rzeczka (ściek..) będąca za drogą, położona poniżej jej poziomu o jakieś 2m na co dzień (tzn tydzień temu jeszcze)... Tym sposobem całe to świństwo wpłynęło do drogi.. mało tego inne zbiorniki wylewają...ponoć ludzie na ulicy karasie łapią rękoma... Niech się już kończy ten koszmar!!
woytek Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 W Gliwicach też ciekawie nie jest, najgorsze że nadal pada.. a Kłodnica wylała już w paru miejscach m.in. zalewając dwa stawy i ogródki działkowe w pobliżu, budowaną A1 rozlewisko ma jakieś 4-5km na 2km. Zalewa też Politechnikę Śląską i okolice, czyli centrum miasta. Tak to wygląda: http://img576.imageshack.us/img576/7757/img4071d.jpg @Grud84 małym pocieszeniem jest, że sporo ryb trafi Kłodnicą do Rzeczyc.
trini Napisano 18 Maja 2010 Autor Napisano 18 Maja 2010 nieciekawie jednym słowem... Piszcie co u Was, więcej się można od ludzi dowiedzieć niż z serwisów informacyjnych...
Grud84 Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 No na politechnice też przewalone.. u mnie na wydziale (IŚ plus na biotechnologii) od wczoraj zajęcia były odwołane do ... nie wiadomo kiedy.. hala technologiczna zalana.. brak prądu na wydziałach.. Tyle, że na chwilę obecną deszcz ustał!! Pytanie tylko na jak długo.. Przy e88 też musiało powstać mega rozlewisko.. jak przed tymi deszczami tam było jedno wielkie bagno:/
trini Napisano 19 Maja 2010 Autor Napisano 19 Maja 2010 po Warszawie przyjdzie kolej na Włocławek. A tam tama. Wszyscy wiemy w jakim jest stanie, i nie od dziś wiadomo, że grozi zawaleniem i bez takiej masy wody. Co będzie gdy taka masa w nią uderzy? Obym była w błędzie, ale jeśli to wszystko runie, to będzie dopiero prawdziwa katastrofa. Nie tylko spowodowana wodą, ale tam na dnie zbiornika Włocławskiego przez lata odkładały się trujące pokłady mułów, ponoć nawet radioaktywnych substancji. Szkoda że P się nie odzywa, on by najlepiej wiedział co jest aktualnie grane...
maniek Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 po Warszawie przyjdzie kolej na Włocławek. Jakoś cicho sza ,nikt o Włocławku nie wspomina w mediach ,strach pomyśleć co bedzie bo fala idzie niespotykanie dużą .trzymajcie się sucho ,moi mili .Wrocław na dzień dzisiejszy ,odra podniesiona ok 2m ,ale przed nami najgorsze wieczorem i w nocy ,zalewają poldery przed Wrocławiem ale to tylko 50mln m3 na ile to pomoże nie wiadomo zwłaszcza jak idzie 2000m3 na sekundę.Jak fala będzie 4-5m to wytrzymamy jak większa to powtórka z 97r.Optymistycznie deszcz nie pada drugą dobę więc nie dolewa . Oczywiście panika w mieście jak cholera ,puścili plotkę że odcinają prąd i wodę, no i sie zaczęło oblężenie sklepów i wykupywanie wody żywności i świeczek. później wrzucę pare fotek.trzymcie sie . Może komuś sie przyda . Aktualizowano 20 maja 2010 godz. 15.01 Tabelaryczne zestawienie informacji o przekroczonych stanach alarmowych Rzeka wodowskaz. Przekroczenie stanu alarmowego o: Odra Oława 180 Odra Trestno 35 Odra Rędzin 110 Odra Brzeg Dolny 84 Odra Malczyce 67 Odra Ścinawa 120 Odra Głogów 61 Oława Oława 31 Bystrzyca Lubachów 3 Bystrzyca Mietków 1 Widawa Zbytowa 61 Widawa Krzyżanowice 9 Sąsiecznica Kanclerzowice 55 Barycz Łąki 66 Orla Korzeńsko 50 Tabelaryczne zestawienie informacji o przekroczonych stanach ostrzegawczych Rzeka wodowskaz. Przekroczenie stanu ostrzegawczego o: Oława Zborowice 1 Ślęza Borów 1 Ślęza Ślęza 18 Kaczawa Świerzawa 1 Kaczawa Dunino 13 Kaczawa Prochowice 23 Bystrzyca Jarnałtów 24 Informacje dodatkowe : PROGNOZOWANE STANY RZEKI ODRA NA WODOWSKAZACH (dane IMGW O/Wrocław): OŁAWA 760-770 w dniu 21 maja w godz. 16 - 18 TRESTNO 660-680 w dniu 22 maja w godz. 4 - 6 RĘDZIN 800-820 w dniu 22 maja w godz. 10-12 BRZEG DOLNY 920-940 w dniu 22 maja w godz. 16 - 18 W związku ze stałym wzrostem stanów wód na górnym i środkowym odcinku rzeki Odry i niekorzystnymi prognozami hydrometeorologicznymi, dniu 19 maja 2010 r. od godz. 12.00 trwa zalewanie polderu Lipki - Oława. W związku ze stałym wzrostem stanów wód rozpoczęło się napełnianie polderu TRESTNO - BLIZANOWICE. Ogłoszone alarmy powodziowe: * powiat Oławski * powiat Wrocławski * powiat Trzebnicki * powiat Średzki * miasto Wrocław Ogłoszone pogotowia przeciwpowodziowe : * powiat Wrocławski * powiat Trzebnicki * powiat Średzki * powiat Wołowski * powiat Lubiński * powiat Górowski * powiat Głogowski * miasto Wrocław * Gmina Bierutów * Gmina Milicz * niżej wyszczególnione miejscowości Gminy Długołęka: Wilczyce, Kiełczów, Kiełczówek, Brzezia łąka, Śliwice Zamknięte drogi : * Droga powiatowa nr 1933 (powiat wrocławski) pomiędzy miejscowościami Groblice i Kotowice * Droga gminna nr 17670 pomiędzy miejscowościami Marcinkowice-Zakrzów * Droga nr 455 Jelcz - Oława została zamknięta z powodu zalania na odcinku ok 400 m. Objazd zorganizowano przez Janików. Zmieniony ( 20.05.2010. )
tomek1 Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 W Czechowicach gorąco. Ludzie zalani przez Iłownicę na początku powodzi rozkopali wał, bo woda nie chce schodzić mimo spadającego poziomu wody w rzekach.
lukSLOV Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 W Skoczowie przez dwa dni,w osiem osób walczyliśmy w zalewanym mieszkaniu mojej siostry.Pracowało osiem pomp i my wszyscy z wiadrami.Mieszkanie nadaje się do remontu.Uratowaliśmy sprzęt rtv i część mebli. http://telewizja.ox.pl/wideo,12845,wielkie-sprzatanie.html
Lord Konrad I Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 trzymajcie się wszyscy, którzy jesteście na zagrożonych terenach lub już zostaliście dotknięci trini słyszałem że Legionowo też ucierpiało?
trini Napisano 20 Maja 2010 Autor Napisano 20 Maja 2010 Matko jedyna uchowaj Boże! Legionowo nie ucierpiało, bo jest na północ od Warszawy. Tu jeszcze nic takiego się nie dzieje... W odległości od mojego domu jakieś 4 km. płynie Wisła. Byłam dzisiaj tam, nie jest wesoło, układaja worki z piaskiem, ale jest ich mało. Za mało! Mało ludzi do pracy i mało worków - układają po dwie warstwy na 5-metrowych wałach, a policja chętnych mieszkańców przegania, idiotyzm straszny, ktoś za to beknie. Strażacy co jakiś czas wbijają na brzegu rzeki patyki w ziemię. Co 20 minut podchodzi po 30 cm wody. Wkrótce będzie gorąco - oby wały nie namiękły. Ja tam byłam i w sumie mam kilka zdjęć, ale akurat ja pracuję w gazecie, więc brzydko mówiąc mogli mi skoczyć i nie mogli mnie przegonić. Potem bylam na tamie Zalewu Zegrzyńskiego, spuszczone jest około jednego metra lustra wody, Zegrze i Narew szykują się do przyjęcia Wiślanej cofki. Wyobraźcie sobie, taką sytuację. Wisła już podchodzi pod wał. A 15 metrów za wałem są domy! Przysięgam - ktoś wydał pozwolenie, i z poddaszy tych domków, można spojrzeć przez wał i gdy przepływa kaczka to widać takie szczegóły jak oko. Tak jest blisko. Współczuję tym ludziom, ale z drugiej strony, to idiotyzm budować się na brzegu wściekłej rzeki. Przecież Wisła na codzień jest nieobliczalna, i można było pomyśleć, że kiedyś się może powódź zdarzyć... Na Facebooku i na stronie miasta prezydent i starosta Legionowa ostrzegają, że jeśli pójdzie wał w Jabłonnie, albo Skrzeszewie, to nie będziemy mieli prądu. Jeśli wyłączą czajkę (oczyszczalnia w Warszawie) to nie będzie wody i ograniczona ilość ścieków będzie odbierana z Legionowa. Mam zapas - 60 litrów wody, czy to wystarczy? Nie wiem. Świeczek kilka mam. No i żeby było bardziej zajebiście - to w niedzielę mam komunię mojej córki. Chaotycznie napisałam, ale nerwa mam. Przepraszam.
P Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Juz sie odzywam wywolany do tablicy Nie bylem nad Wisla - nie mialem czasu Z wczorajszej nocnej perspektywny ogordka piwnego polozonego na starowce niedaleko Wisly poziom nie jest jeszcze krytyczny choc juz dosc wysoki Z tego co sie mowi u nas w lokalnych mediach to fala ma byc wieksza od tej z 97 i jednej pozniejszej (byla kiedys pozniej taka na Wisle) I ma dotrzec do nas w niedziele Co do tamy to nikt glosno w mediach o niej nie wspominal ze moze runac (przynajmniej nie slyszalem) - chyba brakuje odwaznego co by poruszyl ta kwestie bo wszyscy i tak pewnie sie po cichu tego obawiaja A jesli mialo by zdarzyc sie najgorsze to fajfow w Ciechocinku juz nie bedzie przez dlugi czas Mialem jechac w sobote rano na bolki i przy okazji zobaczyc jak wysoko jest na Wisle ale chyba sobie daruje i sie wyspie Postaram sie wrzucic jakies foto bo pewnie zalicze jakis niedzielny spacer nad krolowa polskich rzek
jko Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Wczorajsze zdjęcia (ok 19) z Odry od strony Maślic - Rędzińska przy Ślęzoujściu - normalnie brzeg był przy ostatnich krzewach http://picasaweb.google.com/lh/photo/JuF0UcD3oorRaiAL8q0KQgZkmf_f7zodxwjUge4LfZA?feat=directlink W oddali boleniowe miejsce... http://picasaweb.google.com/lh/photo/VIJQ4llDyPUqq-92fSaR0wZkmf_f7zodxwjUge4LfZA?feat=directlink czyli generalnie, póki co, jest nieźle i oby na strachu się skończyło
Gość FALUBAZ_ZG Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Wyobraźcie sobie, taką sytuację. Wisła już podchodzi pod wał. A 15 metrów za wałem są domy! Przysięgam - ktoś wydał pozwolenie, i z poddaszy tych domków, można spojrzeć przez wał i gdy przepływa kaczka to widać takie szczegóły jak oko. Tak jest blisko. Współczuję tym ludziom, ale z drugiej strony, to idiotyzm budować się na brzegu wściekłej rzeki. Szkoda ludzi, ktorzy osiedlili sie w takich miejscach w chatach poniemieckich, bo za niemca przewaznie tak wszystko bylo zrobione, ze i tak zagrozenie bylo niewielkie. Teraz to wszystko czesto jest zalewane, bo nikt w Polsce nie wpadl na pomysl, zeby temat zalatwic tak jak Niemcy. Nie jest mi jednak szkoda debili co swiadomie buduja sie na terenach zalewowych. Pod Zielona Gora dzialki polozone na terenach zalewowych ciesza sie duzym powodzeniem. Ludzie co sie tam buduja totalnie lekcewaza problem glupio tlumaczac, ze powodz stulecia juz byla i nastepna za szybko nie przyjdzie. Jak czytalem ich wypowiedzi w gazecie to az chcialem, zeby ich zalalo i pokory nauczylo. Uwazam tez, ze nie powinni oni dostawac odszkodowan. Swiadomie podjeli ryzyko wiec niech sami ponosza konsekwencje. Ciekawe jak jest z ubezpieczeniem chaty od powodzi na takim terenie. Na dowod wklejam link do forum GW na ten temat, bo artykul niestety mi sie nie otwiera. http://forum.gazeta.pl/forum/w,73,96676502,96676502,Tanie_dzialki_na_terenach_zalewowych_Sa_chetni.html
Lord Konrad I Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Legionowo nie ucierpiało, bo jest na północ od Warszawy. Tu jeszcze nic takiego się nie dzieje... To dobrze, widzisz tak to jest jak się bazuje na tym, co słychać w mediach. Trzymajcie się
trini Napisano 21 Maja 2010 Autor Napisano 21 Maja 2010 dajemy radę, ale dzisiaj zalało piaskarnię na międzywalu. Zobaczymy co dalej.
Rafał Mazur Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Witam, my w Krakowie raczej mamy falę za sobą i woda zaczyna powoli opadać. Ale było gorąco. Trzymam kciuki za Warszawę i kolejne miasta. W takich sytuacjach zawsze mi żal zwierzaków często zamkniętych w stajniach, zapiętych przy budach no i tych polnych, które nie zdążą w porę uciec wyżej... Pozdrawiam
Dawido Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 W takich sytuacjach zawsze mi żal zwierzaków często zamkniętych w stajniach, zapiętych przy budach no i tych polnych, które nie zdążą w porę uciec wyżej... Często jest żal bardziej.
artech Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 Na prośbę kolegi @technops wstawiam link do aktualnych zdjęć z Nysy i Białej Lądeckiej http://picasaweb.google.com/stasiewicz.ps/NewAlbum#
madi Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 Niewesoło, oj niewesoło to wygląda.... Szkoda, że zdjęcia nie opisane. Niewiadomo, które z Nysy, a które z Białej. Przynajmniej ja się nie orientuję Cały czas u nas pada, od jutra zapowiadana poprawa pogody. EDIT: Uprzejmie donoszę, iż kol. technops podpisał zdjęcia w w/w linku, dziękujemy
Tondrom Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 Masakra... u mnie w Muszynie tragedia... Kumpel mówił ze o 6 rano miał wode na podwórku 30 metrów od domu.. o 9 miał już 70 cm w domu !!!! tragedia !!! Ludzie po chleb stoją po 5 godzin w sklepach... wydaja tylko po 3 bochenki chleba na głowe jak w stanie wojennym !!! tragedia !!!!!!!!
Gofer Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Pogoda popada w skrajności i ostro przegina. Noc spędziłem na Wiśle w południowej części kraju, przez te kilka godzin woda podniosła się o dobre pół metra. A są miejsca w kraju gdzie woda już przekroczyła stany alarmowe. Mam nadzieje, że nie jest to początek kolejnego kataklizmu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.