Skocz do zawartości
tokarex pontony

Mikado Lexus Sapphire

Zinyx

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie potrzebuję rady.

Jaką wybrać długość kija 2.20, 2.40. 2.60 czy 2.80 ? Będę łowił na jeziorach z brzegu, przeważnie woblerami, twisterami, cykadami i riperami.

I przy okazji jaki kołowrotek sobie kupić do tego kija?

przynęty na klenia   Dragon

Fajny paprochowy kijek , Jest on delikatny, więc jeżeli głównie mają być woblerki - to tylko w małych rozmiarach , to samo się tyczy reszty przynęt (bardzo miękka szczytówka). Jeżeli chodzi o długość zależy jak jest brzeg zarośnięty , wiadomo , im więcej drzew nad głową tym krótszy lepszy , Optymalnie brałbym 260, nie za długi na łódkę , oraz nie za krótki na brzeg. Mały minusik kija - krótkie stopki przelotek - podczas deszczu żyłka się klei do blanku co skutecznie utrudnia dalsze rzuty.

Kołowrotek wielkości 2000 będzie świat i ludzie , z mikado nie wiele jest modeli godnych polecenia, ale z czystym sumieniem mogę podpowiedzieć Nano Crystal VTX , bardzo fajny spiningowy kołowrotek albo Daiwa Revros 2000 (Japan).

Pozdrawiam

jeżeli głównie mają być woblerki - to tylko w małych rozmiarach

Tzn jakie maxymalnie duże - z 5cm? Mam zamiar sobie sam strugać...

Mały minusik kija - krótkie stopki przelotek - podczas deszczu żyłka się klei do blanku co skutecznie utrudnia dalsze rzuty.

Właśnie doczytałem że się będzie klecić żyłka do blanku, ale podczas deszczu nie mam zamiaru łowic, no chyba że by się dobrze brały :) Ogólnie to brać ten kij? Ma służyć tylko i wyłącznie na okonia. Czy może jest coś podobnego cenowo i był by lepszy od tego.

A z kołowrotków wolał bym coś z tylnym hamulcem do 150zł

Zobacz sobie tez Mikado Sensei Ultrafast Spin 280/13, bardzo podobny do Lexusa, a o wiele tanszy, co do wielkości holowanej ryby, to główne przeznaczenie okonie, ale ostatnio w postaci przyłowu trafił się szczupak 60cm/1,45kg, nie było z nim większego problemu.

Mikado Feeling 270 up to 13gr , cena około 120zł

Posiadam ten kijek i polecam :smile: dalem nawet chyba mniej niz 120 zl i to w tamtym roku. Mam spasowanego z Shimano Catana 2500 FA i dogaduja sie bardzo dobrze. Z holem wiekszych ryb nie ma problemu - zlowilem na niego m.in. klenia 45 cm w Odrze i pare boleni.

Ogolnie nie mam do niego zastrzezen.

ja posiadam mikado lexusa 280 cm, bardzo czuły kijek, fantastycznie czuć na nim rybkę, na początku trochę obawiałem się o tą cieniutką szczytówkę, ale ostatnio przyłów w postaci bolenia 44 cm uspokoił mnie całkowicie, świetna okoniówka polecam

Kupiłem Mikado Lexus Sapphire 260/13 Już była dziś na tescie, ale niestety nic nie złowiłem :sad: Ogolnie przynęty powyżej 6g jakoś marnie mi się nią ciągneło (może nie przyzwyczajony jestem do takich delikatnych kijów).

• 4 months later...

Witam.

Wczoraj na jeziorku testowałem Mikado Lexus Sapphire 280/13. Wędka przeznaczona na okonie więc uzupełnieniem był kołowrotek wielkości 2000 z plecionką Kamatsu Techron 0.04. Przynęty to ok 5 cm Fishhuntery z 2-3 g obciążeniem.

Zacznę od dołu wędki. Dolnik odpowiedniej długości do wędki 280cm i wraz z kołowrotkiem dobrze wyważa zestaw. Rewelacyjny ciepły, ergonomiczny uchwyt, odpowiednia średnica. Przelotki na blanku rozmieszczone ok. , natomiast 5-6 ostatnich mogło by być o 2mm większe. Wyraźnie hamują i skracają rzuty - minus . Czy są za niskie i kleją sie do blanku nie powiem - nie padało.

Tyle ogólnych wrażeń, uzupełnie opinie jak się trochę włowię w kija i coś na niego wytargam :grin:

• 4 weeks later...

Podłączę się do tematu, chciałbym zakupic sobie kijaka by módz połapać okonie ale także i klenia.Mam zammiar łowić paproszkami małymi obrotówkami i smużakami i innymi wobkami ,myśle ze kij o cw ok. 15 g by sie sprawdził bo mam 5-25 ale jest zdecydowanie zaciężki.

a może coś zaproponujecie????

Myślę że Mikado Lexus Sapphire 280/13 będzie oki ,co wy na to???

Myślę że Mikado Lexus Sapphire 280/13 będzie oki ,co wy na to???

posiadam mikado lexusa 260 juz 3 sezon i mysle ze to bardzo dobry kijek do paprochow i mniejszych rzuczkow wolblerkow ;)

za to odradzam kupna feelinga;) bo te nowe modele niedorownoja juz staremu feelingowi i ja bym tego niekupil ;)

Posiadam lub posiadałem (została mi tylko dolna część wędki) Mikado Lexus Sapphire 260 do 13g.Moja uwaga tyczy bardzo delikanej szczytoweczki.Ja połamałemją 2 razy przez swoją nieuwagę. Zaplątała się żyłka o przedostatnią przelotkę w trakcie ściągania zaraz po zarzuceniu i nieszczęście gotowe. Ogólnie wędeczka do paproszów, bardzo małych obrotoweczek i smużaczków jest Ok.

Posiadam lub posiadałem (została mi tylko dolna część wędki) Mikado Lexus Sapphire 260 do 13g.Moja uwaga tyczy bardzo delikanej szczytoweczki.Ja połamałemją 2 razy przez swoją nieuwagę. Zaplątała się żyłka o przedostatnią przelotkę w trakcie ściągania zaraz po zarzuceniu i nieszczęście gotowe. Ogólnie wędeczka do paproszów, bardzo małych obrotoweczek i smużaczków jest Ok.

no tak trzeba bardzo uwazac ;) ja lowie na plecionke 0.08 i nigdy niezlamalem ;)

Witam.Kupiłem dzisiaj tego kija:) Jak tylko wziołem go do ręki odrazu wiedziałem że to jest to...,dość sztywny,szczytowa akcja i rewelacyjny sposób wykończenia.Facet proponował mi jeszcze Feelinga ale zdecydowanie był za miękki dla mnie potem dał jeszcze Diamond też dość miękki i zdecydowałem się na tego Lexusa,dostałem jeszcze woblera gratis i zadowolony pojechałem do domku. Za długo w nim nie posiedziałem bo pomyślałem że trzeba przetestować kija ,długo nie myślą założyłem kołowrotek (Okuma Flame 30 FD) ,zmontowałem troka i w drogę:):):) Nad wodą pierwszy żut.....rewelka czuć każdy dołek,każdą przeszkodę,pomyślałem świetny kijdagle i poczułem to specyficzne uderzenie :)jest okonek ładnie zapięty bez zacięcia.Złapałem jescze 4 takie do 25cm i pojechałem do domku bo strasznie wiało ,a szkoda by było złamać taką fajną wędkę i to na pierwszym wypadzie.Ciekaw jestem jak się spisze podczas połowu kleni.Dziekuje za radę i sądzę żę będę zadowolony.

No i dzisiaj kolejny test nowej wędki tym razem nad rzeką i z przynetami kleniowymi:) . No i tego się spodziewałem - REWELKA ::):):) kij ładnie podaje najmniejsze smużaki tam gdzie chcę,rewelacujnie przenosi pracę woblerka na dolnik no i praca woblerka w nurcie nie zakłuca pracy szczytówki i nadmiernie jej nie wygina.Kij zankomicie także daje sobie rady z woblerkami do 5 cm wieksze już zbytnio obciążają kija. Nie można także niczego zażucić gdy pracuje z obrotówkami 1 i 2 radzi sobie naprawdę nieźle natomiast 3 już zbytnio obciążaja kija .Jestem zadowolony z zakupu tego kija i jestem przeonany że nie jedną sztukę pomoże mi wyciągnąć .Polecam

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.