Skocz do zawartości
Dragon

Na malej rzece-Osłobłoga.

szymekkk7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka.Mam 12 lat i łowie ryby.Oczywiscie mam legitymacje.Mam do was prosbe.W mojej miejscowosci jest rzeka Osłobloga.Co roku są wylewy i gina ryby -ogramne ilosci ryb.Jeszcze do tego kormorany sa zima i wyjadaja.Moja prosba to zebyscie mi opisali jak na co łowic na spławik zeby cos złapac?W rzece najczesciej ludzie wyławiaja:klenie szczupaki pstragi płotki kkiłbikimoze karpie.Najbardziej ludzie łowią klenie i płoty.No poźniej to szczupce.Prosze o rady...

• 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon
  • 1 month later...
Napisano

Najlepsze są białe robaki, chyba wszystko na nie bierze ( no może bez ryb drapieżnych ), i do tego płociową zanęte, przynajmniej ja się zazwyczaj na spławiku na płotki nastawiam, bo raczej najlepiej jest wybrać jeden rodzaj ryb, i ten łowić, a wybierasz to czego jest dużo ( no ja w sumie czasami też się na leszcze nastawiam na odrze, ale wtedy biore odległościówke, ciężki spławik, i żucam na pół odry ( albo na 1/3 odry, różnie bywa, zależy gdzie akurat lepiej biorą ), a zanęte chyba polece trapera, i dodatkowo możesz dosypać płatków owsiannych, lub jęczmiennych błyskawicznych, i bułke tartą ( ale nie zadużo, bo muszą być zachowane proporcje ) taka zanęta jest w miare dobra, i tania, najlepiej jest kupić zanęte kupną, rozsypać do słoików, i dosypywać do bułki moraz płatków, i zanęty wystarczy na dosyć długo a jest całkiem dobra, a i pamiętaj o robieniu zanęty, tak aby można było z niej robić dobre kule.

Napisano
Najlepsze są białe robaki

O tym co danego dnia jest najlepszą przynętą decydują ryby, gdy przez dłuższy czas nie mam brań, po prostu zmieniam przynętę albo metodę łowienia. Jeśli chodzi o małe, płytkie rzeczki to czasem trzeba zrezygnować ze spławikówki, pickera też można odłożyć i kombinować zestawem haczyk + jedna lekka śrucina (odległość od haczyka zależna od prądu i obecności uklei - przechwytywaczy jadełka), bat do tego jak najbardziej wskazany, efekty bywają zdumiewające, wystarczy obserwować żyłkę i nagle okazuje się, że jednak ryby są i biorą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.