Skocz do zawartości
Dragon

Impregnacja korka na rękojeści

Gość grzechuce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzechuce
Napisano

jaki srodek polecicie do zabezpieczenia korkowej rekojesci?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Cork Seal U40, dostępny w pracowniach wędkarskich za ok. 30-40zł, a wystarczy na kilkanaście jak nie kilkadziesiąt wędzisk.

Niektórzy domowym sposobem robią w ten sposób, że rozpuszczają na korku wosk z białej świeczki np. suszarką do włosów i wcierają dokładnie bawełnianą szmatą, podobno nie różni się w dotyku sprzed operacji a jest dobrze zabezpieczone, matowe i troszkę ściemnieje.

Napisano

Korek jest tak dobrym materiałem naturalnym ze nie potrzebuje żadnego zabezpieczenie, żadnych tłuszczy, nacierania, nic. Wystarczy utrzymać go w czystości i dać oddychać.

Napisano

grzechuce, jak bardzo chcesz możesz sobie kupić extra do konserwacji wosk pszczeli w 'myśliwskim', używa się tego do impregnacji drewnianej osady broni tzn. łoża/kolby

Często jest to gotowa mieszanka wosku i łoju, możesz też sobie kupić za parę złoty wosk pszczeli w sztyfcie do cięciw łuków wykonanych z naturalnych niesyntetycznych komponentów.

Przejrzyj też sobie, ten temat :idea:

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1925

Gość grzechuce
Napisano
Korek jest tak dobrym materiałem naturalnym ze nie potrzebuje żadnego zabezpieczenie, żadnych tłuszczy, nacierania, nic. Wystarczy utrzymać go w czystości i dać oddychać.

no wlasnie troche sie zajezdzil i chcialbym go przetrzec papierem sciernym drobnoziarnistym

dzieki wszystkim za odpowiedzi

Napisano
go przetrzec papierem sciernym drobnoziarnistym

tylko delikatnie z tym papierem :mrgreen: , sporo kiji ma korek trochę szpachlowany [miesznka drobno mielonego korka z jakimś lakierem](robi tak np. Shimano)

żeby ci te plombki nie wyleciały :mrgreen:

Namocz rękojeść i zobaczysz co ma inna barwę :cool:

Napisano
sporo kiji ma korek trochę szpachlowany [miesznka drobno mielonego korka z jakimś lakierem](robi tak np. Shimano)
to jest chyba optymistyczna wersja szpachli :mrgreen: - exclusive

bo najczęściej jest to jakiś proszek chyba wodnorozcieńczalny który się bardzo łatwo wykrusza jak kurz czy kreda sklejony wodą. bardzo liche te szpachle, gips z pigmentem już byłby mocniejszy, to się bardziej "sypie"

Napisano

Nigdy nie konserwowałem i nie zamierzam, jeszcze nie zdarzyło mi się żeby korek zaczął odpadać czy się sypać.

Napisano

A ja polecam (sprawdzony sposóB)

natrzeć korek woskiem , takim zwykłym ze świeczki i potem suszarką do włosów go delikatnie stopić ! :)

Napisano

Baroo, jak korek lipny to i świeczka nie pomoże, uzasadnij swoje postępowanie? Jaki ma ono pozytywny sposób na korek? Przecież to materiał naturalny który jest praktycznie niezniszczalny pod warunkiem zwykłego utrzymania go w czystości. Mam na swoim ulubionym spinningu bardzo starym taki korek, ładnie nabrał koloru i połysku przez wiele lat łapania. Nic się z nim nie dzieje, a wcale nie troszczyłem się o niego.

Napisano

michorn, jak korek lipny to właśnie świeczka dużo pomoże :)

Nie będę pił wody i pęczniał jak to w wędkach słabej klasy jest (przynajmniej było tak u mnie) dodatkowo korek ma ładny połysk ;)

I wbrew temu co na początku sądziłem nie klei się w upalne dni.

Napisano

Baroo, to może warto by użyc do konserwacji/czyszczenia/odnawiania wosku pszczelego? Tak jak to się stosuje do tych czynności przy korku podłogowym/ściennym.

Napisano

Ja tylko co jakiś czas delikatnie czyszczę wilgotną gąbką + mydło. Ładnie wygląda, negatywnych skutków nie zauważyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.