Gość grzechuce Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 jaki srodek polecicie do zabezpieczenia korkowej rekojesci?
Łukasz_st Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Cork Seal U40, dostępny w pracowniach wędkarskich za ok. 30-40zł, a wystarczy na kilkanaście jak nie kilkadziesiąt wędzisk. Niektórzy domowym sposobem robią w ten sposób, że rozpuszczają na korku wosk z białej świeczki np. suszarką do włosów i wcierają dokładnie bawełnianą szmatą, podobno nie różni się w dotyku sprzed operacji a jest dobrze zabezpieczone, matowe i troszkę ściemnieje.
michorn Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Korek jest tak dobrym materiałem naturalnym ze nie potrzebuje żadnego zabezpieczenie, żadnych tłuszczy, nacierania, nic. Wystarczy utrzymać go w czystości i dać oddychać.
Unises Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 grzechuce, jak bardzo chcesz możesz sobie kupić extra do konserwacji wosk pszczeli w 'myśliwskim', używa się tego do impregnacji drewnianej osady broni tzn. łoża/kolby Często jest to gotowa mieszanka wosku i łoju, możesz też sobie kupić za parę złoty wosk pszczeli w sztyfcie do cięciw łuków wykonanych z naturalnych niesyntetycznych komponentów. Przejrzyj też sobie, ten temat http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1925
Gość grzechuce Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Korek jest tak dobrym materiałem naturalnym ze nie potrzebuje żadnego zabezpieczenie, żadnych tłuszczy, nacierania, nic. Wystarczy utrzymać go w czystości i dać oddychać. no wlasnie troche sie zajezdzil i chcialbym go przetrzec papierem sciernym drobnoziarnistym dzieki wszystkim za odpowiedzi
Unises Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 go przetrzec papierem sciernym drobnoziarnistym tylko delikatnie z tym papierem , sporo kiji ma korek trochę szpachlowany [miesznka drobno mielonego korka z jakimś lakierem](robi tak np. Shimano) żeby ci te plombki nie wyleciały Namocz rękojeść i zobaczysz co ma inna barwę
Damian21 Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 sporo kiji ma korek trochę szpachlowany [miesznka drobno mielonego korka z jakimś lakierem](robi tak np. Shimano)to jest chyba optymistyczna wersja szpachli - exclusivebo najczęściej jest to jakiś proszek chyba wodnorozcieńczalny który się bardzo łatwo wykrusza jak kurz czy kreda sklejony wodą. bardzo liche te szpachle, gips z pigmentem już byłby mocniejszy, to się bardziej "sypie"
Deuuu Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Nigdy nie konserwowałem i nie zamierzam, jeszcze nie zdarzyło mi się żeby korek zaczął odpadać czy się sypać.
Baroo Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 A ja polecam (sprawdzony sposó natrzeć korek woskiem , takim zwykłym ze świeczki i potem suszarką do włosów go delikatnie stopić !
michorn Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Baroo, jak korek lipny to i świeczka nie pomoże, uzasadnij swoje postępowanie? Jaki ma ono pozytywny sposób na korek? Przecież to materiał naturalny który jest praktycznie niezniszczalny pod warunkiem zwykłego utrzymania go w czystości. Mam na swoim ulubionym spinningu bardzo starym taki korek, ładnie nabrał koloru i połysku przez wiele lat łapania. Nic się z nim nie dzieje, a wcale nie troszczyłem się o niego.
Baroo Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 michorn, jak korek lipny to właśnie świeczka dużo pomoże Nie będę pił wody i pęczniał jak to w wędkach słabej klasy jest (przynajmniej było tak u mnie) dodatkowo korek ma ładny połysk I wbrew temu co na początku sądziłem nie klei się w upalne dni.
michorn Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Baroo, to może warto by użyc do konserwacji/czyszczenia/odnawiania wosku pszczelego? Tak jak to się stosuje do tych czynności przy korku podłogowym/ściennym.
porcelan Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Ja tylko co jakiś czas delikatnie czyszczę wilgotną gąbką + mydło. Ładnie wygląda, negatywnych skutków nie zauważyłem.
Baroo Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 michorn, używaj czego chcesz Mi pasuję zwykły wosk i będę się go trzymał
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.