Paweł365 Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Witam! Jestem początkujący i trochę łowiłem wcześniej. Teraz, po długiej przerwie wróciłem nad rzekę, aby połowić. Niestety moja wędka, która należała do mego wujka praktycznie się rozpada i muszę zakupić nową. Już wybrałem model, tylko nie wiem co z tym ciężarem wyrzutu. Aktualnie łapie na obrotówki 1 lub 2 oraz na woblery do maksymalnie 5 cm (zazwyczaj 3 cm). Chciałbym też niekiedy połapać na obrotówki 0 i mniejsze przynęty. W grę wchodzi tylko mała, średnio zarośnięta rzeka, która płynie w lasach, jest dość płytka i posiada trochę dołków. Główna ryba w rzece to pstrąg potokowy. Więc CW jest dobry czy brać 3-15g? Mój wybór wędki to Dam microflex 210 cm cw 2 - 10g. Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 2-10 W zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 wędka 2-10 do takiego zadania absolutnie się nie nadaje. Widać tu brak znajomości w dziedzinie ryb to takiego zadania najbardziej nadaje się wędka 17-23 z powodu lepszej amortyzacji oraz mniejszej szansy na zerwanie proszę doedukować się zanim pan się wypowie na temat o którym nie ma pojęcia pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 To wszystko zależy od charakteru łowiska. Jeśli nie ma zaczepów wystarczy kij do 10g, w tym roku na Robinson Diaflex Perch 2-10 wyjechały mi bolenie 65 i 75 cm. Jednak tam nie było powalonych drzew czy innych przeszkód. Jeśli są przeszkody w które może wejść ryba musisz móc się jej przeciwstawić wtedy lepszym rozwiązaniem będzie kij np Robinson City Liner Trout Spin 3-18 226cm ewentualnie River Master Trout 243 3-15g kij ma wolną akcję i paraboliczne ugięcie co wybacza błędy i redukuje spięcia się ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 Wielki Sumie musisz być specjalistą wysokiej klasy skoro potrafisz podać woblerek 3 cm albo wirówkę "zerówkę" wędką o cw 17-23 I nie chodzi mi o klapnęcie przynęty ze 4 metry od miejsca w którym stoisz. Ja tak nie potrafię dlatego do takich przynęt mam wędkę 0,5-5 gramów , na której nawet 60 cm rybki wyjechały z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi