Skocz do zawartości
tokarex pontony

pomoc przy wyborze feedera

Gość feeder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie bardzo się znam na feederach i nie wiem czy nie przepłacę znalazłem coś takiego Browning Syntec ZX Feeder - opisujemy linki! ale nie wiem co to za wędka czy dobra czy w takiej cenie warto? ja znam się na spiningu proszę doświadczonych o pomoc z góry dziękuję :roll:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam,

Ja ci mogę polecić coś takiego

Mikado UV http://allegro.pl/mikado-uv-ultraviolet-heavy-feeder-360-120-gratis-i1486894049.html

Mikado UV http://allegro.pl/mikado-uv-ultraviolet-light-feeder-390-90-gratis-i1486894054.html

Rewelacyjne kijki i dużo tańsze,w wersji 90 g masz 5 szczytówek,świetny kijek na mniejszą rzeczkę i wodę stojącą.Polecam

W pelni zgadzam sie z przedmowca seria feederow UV jest bardzo udana (jakosc, cena, waga, wyposazenie) i tez szczerze moge polecic.

Napisano
Witam,
Ja ci mogę polecić coś takiego

Mikado UV http://allegro.pl/mikado-uv-ultraviolet-heavy-feeder-360-120-gratis-i1486894049.html

Mikado UV http://allegro.pl/mikado-uv-ultraviolet-light-feeder-390-90-gratis-i1486894054.html

Rewelacyjne kijki i dużo tańsze,w wersji 90 g masz 5 szczytówek,świetny kijek na mniejszą rzeczkę i wodę stojącą.Polecam

W pelni zgadzam sie z przedmowca seria feederow UV jest bardzo udana (jakosc, cena, waga, wyposazenie) i tez szczerze moge polecic.

Polecam i ja,używam i jak za takie pieniądze jak najbardziej warto. Gdy pierwszy raz miałem kontakt z tym kijem pomyślałem że z większą rybą może być problem bo delikatna wędeczka,ale po zacięciu i wyholowaniu lina 1.5kg zmieniłem zdanie o tym kiju,wart uwagi bo stosunkowo tani a wyjątkowo udany kijek.

pzdr

Napisano

Robinson Xenon 3,60 50-160. Czy ktoś zna ten kij? Mam zamiar łowić w Redze.

I jeszcze jedno pytanie. Jak prawidłowo należy wymawiać słowo feeder? ("feder" czy "fider")

Napisano

I jeszcze jedno pytanie. Jak prawidłowo należy wymawiać słowo feeder? ("feder" czy "fider")

Jak nie jestes pewny to wymawiaj "drgająca szczytówka" :???:

Napisano
Jak prawidłowo należy wymawiać słowo feeder? ("feder" czy "fider")
są tacy co mówią tak i są tacy co mówią tak ... Moim zdaniem poprawnie z ang. będzie " fider " Jeżeli chodzi o serie " XENON " to posiadam pickera z tej serii i jest świetny w tym przedziale cenowym ... Feedery też są nie najgorsze !!!
Napisano
Robinson Xenon 3,60 50-160. Czy ktoś zna ten kij? Mam zamiar łowić w Redze.

Xenon jak najbardziej. Ja Xenon feederem ze starej serii przerzuciłem z tonę ryb i nadal jest ok. :wink:

"fider" :wink:

• 1 month later...
Napisano

witam. czukam uniwersanego feedera na rzeke i jezioro. wedkuje na kilku jeziorkach o glebokosci srednio 4-5m. trzeba tam rzucac conajmniej 30m. ryby to glownie plocie, leszcze, karpie. zaznaczam ze chcialbym nim kiedys polowic mniejsze rybki

co do rzeki to Warta ponizej Poznania.

to moje propozycje:

KONGER Medalist Feeder 360/120

KONGER Medalist Feeder 360/150

MIKADO Ultraviolet Heavy Feeder 360/120

MIKADO T-Rex Heavy Feeder 360/140

zaznaczam ze to moj pierwszy feeder, wiec nie znam sie na temacie.

Napisano

Witam.Od momentu kiedy skradziono mi feedery na jezioro posługuję się tymi na rzekę Wędka Robinson Xenon Feeder 120g

Konger Wędka Carbomaxx Team Feeder do 90 gram

plusem tych wędek są wymienne szczytówki..po prostu wymieniam szczytówki na te bardziej delikatniejsze...powiem szczerze że nie widzę żadnej różnicy...(oczywiście uzbrajam je na jeziora na delikatniejsze zestawy) proszę mi wierzyć że mam takie same wyniki...każda z opisanych wędek ma zestaw wymiennych szczytówek więc moim zdaniem każda będzie dobra..

• 3 weeks later...
Napisano

Pozwolę sobie dokleić się do tematu.

Czytam ten intenet i czytam ale odpowiedzi znaleźć nie mogę.

Generalnie szukam feederka na rzekę (Narew) za ~150zł, lekkiego o szczytowej akcji. Na polu bitwy mam:

Kongera Vega Heavy Feeder

Mikado Golden Bay

Do tego Mikado Sensei i Sensual oraz nieco egzotyczny Shakespeare Mach 1 XT.

Na upartego także Mikado Ultraviolet oraz Fishfinder*, chociaż nieco przewyższa budżet.

Pytanie jest proste: który z nich będzie miał szczytową akcję?

Wszędzie czytam tylko opinie typu "świetny" "super" "najlepszy w tej cenie" "dał sobie radę z Xkg karpiem" - tylko to niewiele mówi o tym jak wędka się zachowuje.

*) o Fishfinderze akurat czytałem, że ma szczytową akcję i jest lekki - czyli taki jak trzeba, ale kosztuje blisko 200zł :/

Pozdrawiam!

Napisano

porcelan, z tego zestawu bezapelacyjnie Konger Vega.

Szczytowy, silny kijek, w sam raz na rzekę. Tylko nie wiem, czy zmieścisz się w 150 PLN.

• 2 weeks later...
Napisano
porcelan, z tego zestawu bezapelacyjnie Konger Vega.

Szczytowy, silny kijek, w sam raz na rzekę. Tylko nie wiem, czy zmieścisz się w 150 PLN.

Witam po dłuższej nieobecności :roll:

Dzięki za odpowiedź!

Właśnie na niego stawiałem ;) teraz tylko kwestia czy c.w. nie jest przeszacowane. Oby nie było.

Co do ceny - właśnie wyszukałem sklep gdzie jest po ~140zł (o ile jeszcze mają "na magazynie" a nie tylko na stronie :mad: ) także z przesyłką wyjdzie znośnie :).

Napisano

A jednak nie mają :evil:. Tak więc poszukiwania trwają dalej - pytanie również aktualne :).

Swoją drogą tak przyglądając się Sensualowi i Senseiowi wyglądają niemalże identycznie, a cena różna :neutral:, dziwne. Co więcej wykończenie mają również takie same jak Fishfinder :shock: a może to Fishfindery bez dodatkowego oplotu ?

• 1 month later...
Napisano

Ostatnio połowiłem trochę na DS-a i bardzo mi się metoda spodobała, choć wcześniej jakos ją omijałem, chciałbym zakupić pierwszego feedera.

Łowiłbym nim w Odrze i kanałach, okolice Wrocławia oraz równie ważna jest dla mnie użyteczność przyszłej wędki na wodzie stojącej.

Jak to pierwsza wędka do danej metody powinna być uniwersalna. Łapałbym pewnie płocie,leszcze klenie, karasie, a może i nawet karpie.

Trochę czytam, trochę pytam i postanowiłem napisać też tu.

Podobno mam się brać za 3,6 m i c.w. koło/powyżej 100 g

Moje myśli krążą w okół Mikado i ceny około 150 zł.

Co myślicie o:

MIKADO MIKAZUKI FEEDER 360 do 120 g 3 szczytówki i cena koło 170 zł np tu:

http://allegro.pl/mikado-mikazuki-feeder-360-elblag-i1815151599.html

MIKADO GOLDEN BAY FEEDER 3,60m CW.140g + 4 szczytówki np tu:

http://allegro.pl/mikado-golden-bay-feeder-360-140g-wysylka-gratis-i1809728402.html

MIKADO Gryphon Medium Feeder 360 cw do 110 g + 3 szczytówki np tu:

http://allegro.pl/mikado-gryphon-medium-feeder-360-110-g-i1773988279.html

Mikado Tachibana Heavy Feeder 360/120 + 5 szczytówek np tu:

http://allegro.pl/mikado-tachibana-feeder-360-120-wysylka-0zl-i1784136827.html

Ostatni jest moim faworytem.

Jeśli ktoś mógłby coś polecić również z chęcią się poradzę.

Proszę też śmiało zbić mnie z tropu jeżeli coś źle kombinuję.

Chodzić by to wszystko miało ( jak bozia da ) prawdopodobnie z DRAGON MAXIMA Baitfeeder ( ale to nie ten dział aby dyskutować czy to dobry wybór ).

Napisano

Gapa zemnie. Teraz dopiero zobaczyłem temat odnośnie feederów Mikado (nie mogłem już edytować) :oops:

Po przeczytaniu tego i tamtego zostaje chyba Mikado Golden Bay 3,6 m 140 g.

Mam jeszcze propozycję Mikado GRYPHON HEAVY FEEDER 360 cm do 120 g.

Z tym, że ten pierwszy ma o 1 szczytówkę więcej.

Gryphon jest chyba nowszy ale o 100 g cięższy, dlaczego taka różnica w prawie takich samych kijkach jednego producenta ? (nie jest to tyle ważne, co ciekawe).

Mikazuki i Tachibana odpadają bo mało o nich wiadomo oprócz tego, że są to bardziej miękkie blanki niż Golden Bay (?). Ja chyba potrzebuję sztywniejszy żeby zaciąć dobrze branie przy łowieniu na Odrze (?).

Jakich realnych obciążeń mogę używać np. z Golen Bay aby rzucić z całej siły jeżeli tego potrzebuję ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.