Skocz do zawartości
Dragon

*** FOTO REKORDU POLSKI SANDACZA I SZCZUPAKA ...? ***

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Tak czy owak, rekord czy nie - szczupaczek, że szczęka opada. :!::shock::grin:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak będę miał czas skrócę te męki i poszukam u teścia numeru WW gdzie były te zdjęcia :lol:

Zeskanuje i wkleję :wink:

Napisano

Jak obiecałem znalazłem zdjęcie. Nie mam możliwości zeskanować, więc zrobiłem zdjęcie. Z tego powodu jakość kiepska, ale pokazuje gabaryty. Zdjęcie za WW numer 7/2006.

wacawbieganrx2.th.jpg

• 1 month later...
  • 11 months later...
Napisano

andi64 napisał ''ja mam odnotowane że ten szczupak padł w 2003r. przez Bogdana Boraka z Kętrzyna,

hmmm... i komu tu wierzyć :???:'' Andi64 pan Bogdan Borak zlapal rekordowego... ale dorsza a nie szczupaka

Napisano

Mam pytanie czy ktoś z was wie ile wynosi rekordowa waga szczupaka złowionego w polskich wodach na wędkę ??

Napisano
andi64 napisał ''ja mam odnotowane że ten szczupak padł w 2003r. przez Bogdana Boraka z Kętrzyna,

hmmm... i komu tu wierzyć :???:'' Andi64 pan Bogdan Borak zlapal rekordowego... ale dorsza a nie szczupaka

Szczupak 133 cm - 2003 r. Bogdan Borak z Kętrzyna rekord długości ryby a nie wagowy.

Szczupak 24.1 kg 128 cm 1976r. Wacław Biegan wagowy rekord do dziś nie pobity.

• 1 month later...
  • 6 years later...
Napisano

Widzieliście info w ostatnim WW, że wieloletnie rekordy szczupaka, sandacza i płoci mają zostać anulowane?

Już nawet WW zaczyna się reformować, aż ciężko uwierzyć. :mrgreen:

Napisano

Ostatniego nie przeglądałem ale niestety WW to tak trochę jak PZW od wiele lat niereformowalne. Może się coś zmieni na lepsze... ?! ;)

Wcześniej jeszcze przez spory okres czasu jako rekord Polski klenia widniał średniej wielkości amur... i nawet były zdjęcia.... i jakoś dłuugo im to nie przeszkadzało... i nikt nie widział różnicy ;)

Napisano

Jeśli chodzi o rekord kraju, to niedorzecznością jest, że widnieją rekordy niewystarczająco dobrze udokumentowane. Sama długość szczupaka pana Biegana sugeruje, że był on nienaturalnie tłusty. Obecnie szczupak 15kg to rzadkość, a ryby znacznie dłuższe niż ten rekordowy zdarzają się względnie często.

Dyskusyjne rekordy zamieść :) Od czegoś trzeba zacząć :)

Napisano

Unises już to zdjęcie kiedyś gdzieś widziałem. Konkluzja była taka że Biegan ma 145cm wzrostu. Na poważnie ta ryba to muskie a fotka nie jest z Polski i na którymś forum już to przemaglowali.

Prawdziwą fotkę wrzucił tu w kiepskiej jakości tomek1 parę lat temu. Pochodzi z WW, czyli od źródła.

Napisano
Prawdziwą fotkę wrzucił tu w kiepskiej jakości tomek1 parę lat temu. Pochodzi z WW, czyli od źródła.

Oglądałem nieliczne fotki Biegana na ziarnistym papierze gazetowym w czasach gdy nie było jeszcze internetu.

Wiem ,że to nie ta sama osoba, :cool:, i że ten tutaj nawet nie jest ubrany 'z polska' jak na owe czasy oraz domyślam się, że prezentowana ryba ma zawyżoną wagę o ok. 8-10kg.

Ps. Dziwi mnie natomiast fakt, że do dnia dzisiejszego nie zachowała się np. głowa rekordowego szczupaka p. Biegana, bo w tamtych czasach preparowanie/suszenie głów rybich okazów a w szczególności drapieżników było na porządku dziennym, i nawet jak ktoś sam się w to nie bawił, to ,zazwyczaj szukał kontaktu, kumpla, który takie rzeczy robił.

Napisano
Jak obiecałem znalazłem zdjęcie. Nie mam możliwości zeskanować, więc zrobiłem zdjęcie. Z tego powodu jakość kiepska, ale pokazuje gabaryty. Zdjęcie za WW numer 7/2006.

wacawbieganrx2.jpg

Toż to w tym wątku było. Przypatrzmy się i policzmy kilogramy. Naprawdę ponad 24? :)

Napisano

Dla porównania ryba o tej samej wadze- 24 kg i 120 cm. Dodam, że mam 178 cm i ponad 100 kg- do drobnych nie należę. :mrgreen::wink:

normal_IMG_7425.jpg

Napisano

Dziś z wiarygodnego źródła dotarła do mnie informacja o złowieniu w moich stronach sandacza ponad 18 kg! Łowca ponoć szykował się do zgłoszenia rekordu, ale nie mam wiedzy czy dopełnił wszystkich warunków w odpowiednim czasie.

Zobaczymy czy zgłoszenie wypłynie w prasie. Jak będę wiedział coś więcej- to dam znać.

Napisano
Oczy głodne. Fotkę! :)

Niestety nie mam :roll: Sam bym chętnie zobaczył. Zobaczymy czy zgłoszenie się pojawi w gazetach. Złowiony na jeziorze Łąka (koło Pszczyny) z wywózki, było wielu świadków- również ważenia. Popytam czy jest szansa na uzyskanie zdjęcia.

Napisano

Sam jestem ciekaw, czekam na informację. Kilka sandaczy w przedziale 10-15 kg w życiu widziałem i dla mnie to były potworki. A ten to już naprawdę musiał być monstrum.

• 2 weeks later...
Napisano

No i w nowym WW zostały anulowane rekordy szczupaka i sandacza a także płoci i troci.

Uzasadnienie anulowania- szczupak- "ryba nie ma masy, jaką zadeklarowano w zgłoszeniu"; sandacz- "nie można określić masy ryby, dostępne jest tylko zdjęcie, na którym łowca prezentuje zasuszoną głowę sandacza" :!::shock: . Płoć rozpoznana jako jaź a troć jako łosoś.

Nowy rekord szczupaka 20,80 kg (Marian Polawczyk 1970), sandacza 14,20 (Dariusz Szwed 2004).

To fajnie, że beton w WW kruszeje, ale należy sobie zadać pytanie jakim cudem jaź robił za płoć przez 51 lat :?: a rekord sandacza trwał przez 34 lata na podstawie wysuszonego łba? :roll: Tempo reform imponujące...