Gość Pike Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Witam. Tak czy owak, rekord czy nie - szczupaczek, że szczęka opada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 Faktycznie ten sandacz nie ma "brzucha" a powinien wyglądać jakby połknął piłke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 Jak będę miał czas skrócę te męki i poszukam u teścia numeru WW gdzie były te zdjęcia Zeskanuje i wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 2 Marca 2007 Share Napisano 2 Marca 2007 Jak obiecałem znalazłem zdjęcie. Nie mam możliwości zeskanować, więc zrobiłem zdjęcie. Z tego powodu jakość kiepska, ale pokazuje gabaryty. Zdjęcie za WW numer 7/2006. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek-legnica Napisano 5 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2007 Tomek1...DZIEKUJE szczerze i przepraszam ze tak długo sie nie odzywałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 Tomek1...DZIEKUJE szczerze i przepraszam ze tak długo sie nie odzywałem Nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHOMIK1980 Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 andi64 napisał ''ja mam odnotowane że ten szczupak padł w 2003r. przez Bogdana Boraka z Kętrzyna, hmmm... i komu tu wierzyć ??:'' Andi64 pan Bogdan Borak zlapal rekordowego... ale dorsza a nie szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryan Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Mam pytanie czy ktoś z was wie ile wynosi rekordowa waga szczupaka złowionego w polskich wodach na wędkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 24,10kg 128cm tak cięzko poszukać w archiwum/necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voivod Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 andi64 napisał ''ja mam odnotowane że ten szczupak padł w 2003r. przez Bogdana Boraka z Kętrzyna,hmmm... i komu tu wierzyć ??:'' Andi64 pan Bogdan Borak zlapal rekordowego... ale dorsza a nie szczupaka Szczupak 133 cm - 2003 r. Bogdan Borak z Kętrzyna rekord długości ryby a nie wagowy. Szczupak 24.1 kg 128 cm 1976r. Wacław Biegan wagowy rekord do dziś nie pobity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuck Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 a rekord Sandacza ma ktoś fotke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Widzieliście info w ostatnim WW, że wieloletnie rekordy szczupaka, sandacza i płoci mają zostać anulowane? Już nawet WW zaczyna się reformować, aż ciężko uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Ostatniego nie przeglądałem ale niestety WW to tak trochę jak PZW od wiele lat niereformowalne. Może się coś zmieni na lepsze... ?! Wcześniej jeszcze przez spory okres czasu jako rekord Polski klenia widniał średniej wielkości amur... i nawet były zdjęcia.... i jakoś dłuugo im to nie przeszkadzało... i nikt nie widział różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Jeśli chodzi o rekord kraju, to niedorzecznością jest, że widnieją rekordy niewystarczająco dobrze udokumentowane. Sama długość szczupaka pana Biegana sugeruje, że był on nienaturalnie tłusty. Obecnie szczupak 15kg to rzadkość, a ryby znacznie dłuższe niż ten rekordowy zdarzają się względnie często. Dyskusyjne rekordy zamieść Od czegoś trzeba zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 taką fote wyguglałem sam link do zdjęcia jest ciekawy http://nicobigpike.files.wordpress.com/2011/01/128cm-et-241kg-1976-waclawa-biegana-record-de-pologne.jpg http://nicobigpike.wordpress.com/2011/01/31/the-best-of-128cm/ Wagi nie skomentuje, ale w moim kole jest jeden łowca drapieżników który uważa że "szczupaki dzieli się na rekordowe oraz na szczupaka Biegana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Unises już to zdjęcie kiedyś gdzieś widziałem. Konkluzja była taka że Biegan ma 145cm wzrostu. Na poważnie ta ryba to muskie a fotka nie jest z Polski i na którymś forum już to przemaglowali. Prawdziwą fotkę wrzucił tu w kiepskiej jakości tomek1 parę lat temu. Pochodzi z WW, czyli od źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Prawdziwą fotkę wrzucił tu w kiepskiej jakości tomek1 parę lat temu. Pochodzi z WW, czyli od źródła. Oglądałem nieliczne fotki Biegana na ziarnistym papierze gazetowym w czasach gdy nie było jeszcze internetu. Wiem ,że to nie ta sama osoba, , i że ten tutaj nawet nie jest ubrany 'z polska' jak na owe czasy oraz domyślam się, że prezentowana ryba ma zawyżoną wagę o ok. 8-10kg. Ps. Dziwi mnie natomiast fakt, że do dnia dzisiejszego nie zachowała się np. głowa rekordowego szczupaka p. Biegana, bo w tamtych czasach preparowanie/suszenie głów rybich okazów a w szczególności drapieżników było na porządku dziennym, i nawet jak ktoś sam się w to nie bawił, to ,zazwyczaj szukał kontaktu, kumpla, który takie rzeczy robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Jak obiecałem znalazłem zdjęcie. Nie mam możliwości zeskanować, więc zrobiłem zdjęcie. Z tego powodu jakość kiepska, ale pokazuje gabaryty. Zdjęcie za WW numer 7/2006. Toż to w tym wątku było. Przypatrzmy się i policzmy kilogramy. Naprawdę ponad 24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Dla porównania ryba o tej samej wadze- 24 kg i 120 cm. Dodam, że mam 178 cm i ponad 100 kg- do drobnych nie należę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Dziś z wiarygodnego źródła dotarła do mnie informacja o złowieniu w moich stronach sandacza ponad 18 kg! Łowca ponoć szykował się do zgłoszenia rekordu, ale nie mam wiedzy czy dopełnił wszystkich warunków w odpowiednim czasie. Zobaczymy czy zgłoszenie wypłynie w prasie. Jak będę wiedział coś więcej- to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Oczy głodne. Fotkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Oczy głodne. Fotkę! Niestety nie mam Sam bym chętnie zobaczył. Zobaczymy czy zgłoszenie się pojawi w gazetach. Złowiony na jeziorze Łąka (koło Pszczyny) z wywózki, było wielu świadków- również ważenia. Popytam czy jest szansa na uzyskanie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadziul Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Sam jestem ciekaw, czekam na informację. Kilka sandaczy w przedziale 10-15 kg w życiu widziałem i dla mnie to były potworki. A ten to już naprawdę musiał być monstrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 No i w nowym WW zostały anulowane rekordy szczupaka i sandacza a także płoci i troci. Uzasadnienie anulowania- szczupak- "ryba nie ma masy, jaką zadeklarowano w zgłoszeniu"; sandacz- "nie można określić masy ryby, dostępne jest tylko zdjęcie, na którym łowca prezentuje zasuszoną głowę sandacza" . Płoć rozpoznana jako jaź a troć jako łosoś. Nowy rekord szczupaka 20,80 kg (Marian Polawczyk 1970), sandacza 14,20 (Dariusz Szwed 2004). To fajnie, że beton w WW kruszeje, ale należy sobie zadać pytanie jakim cudem jaź robił za płoć przez 51 lat a rekord sandacza trwał przez 34 lata na podstawie wysuszonego łba? Tempo reform imponujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gym Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Może i tempo mało imponujące, ale najważniejsze, że ten beton zaczyna się powoli kruszyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi