Skocz do zawartości
tokarex pontony

Własny staw, jeziorko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, a tak wyglada mój świeży stawik http://i36.tinypic.com/azhzkn.jpg , wymiary 24 na 45 metrów i głębokosci od 1,5 do 2 a i w jednym miejscu 3 m, woda napływa ze zródełek(w 13 dni wody naszło około 160 cm,bedzie też odpływ . Na wiosnę wsadzę rosliny które wykopie z innych stawów i rzek .Też na wiosne mam zamiar wpuścić 2 sumy 5 szczupaków 10 karpi 5 amurów 5 linów i duże ilosci drobnicy (płoć karaś ukleja) Myslicie że dobry wybór? . Chcę z tego stawu zrobić miejsce jak najbardziej podobne do zbiornioków naturalnych, zasadzić greble jakimiś krzakami do wody wrzucić jakąś gałąź wiecie o co chodzi :) tak dla dobrej fazy.

pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 482
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Chcę z tego stawu zrobić miejsce jak najbardziej podobne do zbiorników naturalnych,
Z tego kształtu ci się nie uda ,trzeba było pomyśleć o tym na początku projektowania zbiornika,choć można przy pomocy "przyrody" trochę ukryć a nie które elementy wydobyć.Co do ryb to radzę odpuść sobie zarybianiem sumem ,potrafi bardzo szybko "zszamać" i karpie i amury , a Vogle w tak młodych zbiornikach zarybia się po 3 sezonach wegetatywnych w których zamij się obsadzaniem roślinnością nadwodną jak i podwodną .
Napisano
Co do ryb to radzę odpuść sobie zarybianiem sumem ,potrafi bardzo szybko "zszamać" i karpie i amury

Do tego dodałbym lina, który jest przysmakiem suma :lol:

Napisano
Do tego dodałbym lina, który jest przysmakiem suma :lol:
Masz racje Tomek zapomniałem ,tyle tylko że lin by był ostatnim gatunkiem do zjedzenia dla suma ,liny są za mądre i cwane. :wink::mrgreen:
Napisano

Amury bym na twoim miejscu sobie odpuścił przez conajmniej kilka sezonów problemów z nadmiarem roślinności nie będziesz miał te troche co wsadzisz i byc może urośnie bedzie kryjówką dla drobnicy jak i dla drapiezników woda bedzie lepiej natleniona :wink: Amury radze wpuscić dopiero po zaobserwowaniu nadmiaru roslinności;)

Napisano
woda napływa ze zródełek(w 13 dni wody naszło około 160 cm,bedzie też odpływ . Na wiosnę wsadzę rosliny które wykopie z innych stawów i rzek .
zastanawia mnie legalność takich działań, KarolB, dowiedz się najpierw czy wszystko co robisz jest zgodne z naszym prawem aby później nieprzyjemności nie mieć.

"Art. 192. 1. Kto bez wymaganego pozwolenia wodnoprawnego albo z przekroczeniem warunków określonych w pozwoleniu wodnoprawnym korzysta z wody lub wykonuje urządzenia wodne albo inne czynności wymagające pozwolenia wodnoprawnego - podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny."

http://www.mos.gov.pl/2prawo/ustawy/pw_n.html

http://www.e-instalacje.pl/169_406.htm

Napisano
zastanawia mnie legalność takich działań

artech dobrze prawi, dziwne że nikt nie zwrocil na to uwagi wcześinej

poza tym na takich roślinach mogą byc jakies pasożyty i choróbska

gdzieś na necie widziałem całkiem rzeczowy "projekt" jak zalożyć swój staw... gogluj

Napisano

Najlepiej zrobisz jak wykopiesz głębszy staw taki około 5 metrów posadzisz rośliny wysokopienne napuścisz wody do stawu następnie wpuścisz amury i żyrafę amury będą obgryzać rośliny pod wodą a żyrafa będzie się kąpać i odgryzać to co jest ponad wodą :lol::mrgreen::grin:

Napisano
Z tego kształtu ci się nie uda ,trzeba było pomyśleć o tym na początku projektowania zbiornika,choć można przy pomocy "przyrody" trochę ukryć a nie które elementy wydobyć

Jakieś propozycje mile widziane :mrgreen:

A tak wogle w ramach pewnosci.. dostałeś na niego pozwolenie ?

Nie mam zadnego pozwolenia na staw

"Jeśli właściciel gruntu chce sobie wykopać jeden lub kilka stawów na terenie podmokłym lub w zgłębieniu terenu, w którym gromadzi się woda, i nie korzysta przy tym z płynących wód powierzchniowych, to nie musi uzyskiwać pozwolenia wodnoprawnego na założenie stawu. Staw taki nie może mieć jednak żadnych dopływów ani odpływów."

źródło http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/hodowla-ryb/wlasny_staw,05295414d725ed2c9868.html

Chciałbym usłyszeć Wasze propozycje co do zarybienia .

Napisano
Staw taki nie może mieć jednak żadnych dopływów ani odpływów.
,bedzie też odpływ
Ja nawet nie wnikam czy masz pozwolenie ,bo to oczywista oczywistość i twoja strata w razie gdyby urząd kazał ci staw zasypać.

Co do zarybień to podejdź do tematu ostrożnie ,zarybienia zacznij od drobnicy i stopniowo zarybiaj najpierw tzw białą rybą a na końcu drapieżnikiem.Przynajmniej ja bym tak postąpił.

Napisano
Nie mam zadnego pozwolenia na staw

"Jeśli właściciel gruntu chce sobie wykopać jeden lub kilka stawów na terenie podmokłym lub w zgłębieniu terenu, w którym gromadzi się woda, i nie korzysta przy tym z płynących wód powierzchniowych, to nie musi uzyskiwać pozwolenia wodnoprawnego na założenie stawu. Staw taki nie może mieć jednak żadnych dopływów ani odpływów."

źródło http://www.farmer.pl/prod...25ed2c9868.html

Kolego KarolB jeżeli się na czymś nie znamy.. to tego nie robimy, albo przynajmniej nie komentujemy.. no, ale:

zapraszam do lektury Dz.U. nr 156 poz. 1118 Art. 29.

"1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

......

15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2;.." -jeżeli chciałbyś to podpasowac pod oczko wodne (zbyt duża powierzchnia, żebyś miał bez pozwolenia)

"2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających

na:

9) wykonywaniu urządzeń melioracji wodnych szczegółowych, z wyjątkiem:44)

a) ziemnych stawów hodowlanych .."

Więc to by było na tyle :roll:

PS. Życzę braku kłopotów ze strony Nadzoru Budowlanego

Napisano

"Art. 1. Wody stanowią własność Państwa, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej.

.......

Art. 6. 1. Wody, z wyjątkiem morskich wód wewnętrznych i morza terytorialnego, są wodami śródlądowymi.

2. Wody śródlądowe dzielą się na powierzchniowe i podziemne.

3. Wody powierzchniowe dzielą się na:

1)płynące w rzekach, potokach górskich, kanałach i innych ciekach o przepływach stałych lub okresowych oraz w źródłach, z których cieki biorą początek,

2)stojące, znajdujące się w jeziorach i innych zbiornikach.

4. Przepisy o wodach płynących stosuje się do jezior i innych zbiorników, z których cieki wypływają lub do których uchodzą. "

Cytat z Prawa wodnego.

woda napływa ze zródełek(w 13 dni wody naszło około 160 cm,bedzie też odpływ
Napisano

I jeszcze jedno:

"

Pozwolenie wodnoprawne

Pozwolenie wodnoprawne to dokument wydawany przez władze samorządowe (naj-

częściej starostę) zezwalający na szczególne korzystanie z wód i precyzyjnie okreś-

lający zasady tego korzystania. Zasady uzyskiwania i wydawania pozwoleń reguluje ustawa z dn. 18 lipca 2001 Prawo wodne.

Kiedy potrzebne jest pozwolenie

Pozwolenie wodnoprawne jest wymagane na (artykuł 122):

* szczególne korzystanie z wód;

* wykonanie urządzeń wodnych;

* gromadzenie ścieków.

Pozwolenie na szczególne korzystanie z wód jest jednocześnie pozwoleniem na wykonanie urządzeń wodnych służących do tego korzystania (art. 122 ust. 3). Przykładowo, występując o pozwolenie wodnoprawne na pobór wód podziemnych nie trzeba już występować o drugie na wybudowanie studni.

Napisano

u mnie dużo w okolicach jest takich stawów i jak na razie nikt mnie miał przypału i nikt nikomu nie kazał zakopywać a stawy są już stare , ,a w gminie powiedzieli "Chcesz kopac to kop,ze wszyscy maja bez pozwolen ale ze mnia nie rozmawiałeś dodał urzędnik.

• 2 weeks later...
Napisano
około 130 węgorzy po 15cm
Pytam bo bałem się że kupujesz gdzieś u kłusoli :wink::mrgreen: sorki że tak pomyślałem ,ale jeśli jest to z odchowalni chyba z Suwałk ,bo mamy jedną w Polsce to śmiało bierz ,pamiętaj że przeżywa w tym stadium ok 10% ale jeszcze sprawdzę i wieczorem napiszę.
Napisano

Nie wiem dokładnie skąd jest ta ryba ale daje wędkę połamać ,że nie od kłusoli ,znajomy mi to kitra od gościa ze związku wędkarskiego. A może by tak wpuścić wiecej węgorzy i je dokarmiać, z zakładu mięsnego miałbym jakieś mięsko, Maniek co o tym myślisz?

Napisano
Nie wiem dokładnie skąd jest ta ryba
,znajomy mi to kitra od gościa ze związku wędkarskiego
a gość ze związku to czasem nie na zarybianie ma te węgorze??
Napisano
a gość ze związku to czasem nie na zarybianie ma te węgorze??

gość ze związku będzie zamawiał dopiero na wiosnę i przy okazji przywiezie i mi :grin: