kocur Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 maniek, nasze rodzime ryby robią tak od zawsze i jest to wpisane w środowisko natomiast obce ryby zakłócają ten cykl. Wiem że leszcz wpierdziela, jazgarz jest w tym mistrzem a okonia za to prawie wytępiono Wiem też że jest kolosalna różnica pomiędzy otwartymi wodami a zamkniętymi (szczególnie mniejszymi) gdzie jeżeli naruszy się ekosystem poprzez wpuszczenie amura i karpia to w takiej wodzie można później łowić tylko karasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 No a ten swoje kocur, dyskusja nasza nie powinna trwać na forum[będziesz na zlocie to git pogadamy] i to w takim temacie natomiast obce ryby zakłócają ten cykl żadne obce ,natura nie zna takiego pojęcia ,to durny człowiek wymyśla ze pewne gatunki są obce a inne nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Nie polemizujcie , bo przeze mnie się pokłócicie To zapytam tak . Co byście wpuścili do takiego stawu (3 ha 2,5m głęb.) i w jakiej ilości żeby była to atrakcyjna woda dla wędkarzy , bo jak już mówiłem chcemy zrobić opłaty i za tą kasę wprowadzać kolejne zarybienia :) . Lepiej zarybiać lipcówką czy kroczkiem ? (chodzi o straty i koszta ) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 maniek, jak będę to pogadamy Mlody, już nie polemizuję a za to będę śledził temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Nie polemizujcie , bo przeze mnie się pokłócicieNie ma takiej opcji kocur, to fajny "gość"tylko nie czyta odpowiednich "książek" , Co byście wpuścili do takiego stawu (3 ha 2,5m głęb.) i w jakiej ilości żeby była to atrakcyjna woda dla wędkarzy Zrozum woda wodzie nie równa ,oczekujesz od nas "wróżenia z fusów"czy rzetelnej odpowiedzi ,zarybienia wody to poważna sprawa ,a nie wrzucenie do wody kilku kilogramów narybku ,musisz to zrozumieć ,jeśli chcenie to robić z tatą profesjonalnie to proszę bardzo zasięgnąć 'języka' u miejscowego ichtiologa i zbadać wodę zresztą to podstawa ,bo może się okazać że tylko w twojej wodzie wytrzymają karasie i nic po za tym ,a zabawę w zarybienie to mnie nie pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Dobra to już nie pytam Tylko idę szukać tego ichtio coś tam P.S jaki jest koszt takiego zbadania wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salek Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 P.S jaki jest koszt takiego zbadania wody ? Jak znajdziesz tego ichtiocostamloga to on już Ci powie jakie są koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozephe Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Ostatnio naszło mnie i wykopałem taki dołek 2x3m wody w nim jest ok 70 cm i mam takie pytanie czy w takim czymś były by jakieś ryby?? Wiem że to jest strasznie ale to strasznie małe ale nie miałem możliwości wykopać większego. Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gojk Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Daruj sobie to wpuszczanie ryb. może i niektóre gatunki by przetrwały, ale była by to dla nich wegetacja. Nie miałyby żadnych przyrostów. Chyba że karpie które ponoć i w akwarium mogą nieźle urosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozephe Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 To jaki minimalny musi być staw by mogły w im rozwijać się ryby?? i tylko karpie nic po za tym?? Wiem że głupie pytania ale nic się nie znam na tych rzeczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Tym razem ja mam pytanko. Stawek jakiego jestem właścicielem ma 15 x 25m, średnia głębokość to 1,5m (pisałem juz o nim duużo na forum). Ryba trzyma się tam od zawsze, woda czysta i natleniona, więc nie ma problemu po zimie czy w upalne lato. Mułu trochę jest, jedyna roślinność to pałka. Przyrosty naprawdę spore. Kiedyś były w nim karpie, póżniej chciałem mieć swoje żywce. W stawie występuje ładny karaś, płoć, wzdręga, leszcz, parę karpi i OKON. Trochę w zakłopotanie sprawia mnie fakt, że jeśli chce złpać żywca to nie ma innych małych rybek, tylko okoń. (raz na 100 można trafić płotki po 5 cm). Więcej jest dużych karasi i ploci, niż dużych okoni, więc teoretycznie to ich powinno byc od groma. Zastanawiam się czy nie wytrzebić wszystkich okoni pomiędzy 10 a 30 cm. Zostawic tylko narybek i parę sztuk powyżej 40. Dodam, że okoń jest jedynym drapieżnikiem i nie ukrywam, że bardziej zależy mi na wytarciu np. karasi czy płotek ( osobniki ładnie ponad 30 cm). Obawia się, że okon najpierw tłucze narybek właśnie tych ryb, a póżniej bierze się za przedstawicieli swojego gatunku. Maniek jakieś rady jak zagospodarowac ten stawik ? Obecnie przez 6 lat "ekosystem" nie ruszany. Tylko pare okoni i płotek na żywca zabrałem. @edit: może płoć i karaś potrzebuja innych warunków do tarła? jest jedna płycizna, dobrze nasłoneczniona, dno piasek i własnie rośnie tam pałka. Zaczyna się od 20 cm i przez jakieś 3 metry w stawu nie przekracza metra. Może woda za zimna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Na pewno karaś, kwestia jest taka że jak masz tam tylko tyle wody to w zimie będzie zamarzał do dna, w lecie zaś będzie przyducha bo się woda za bardzo nagrzeje. Nie mniej ludzie w ogródkach mają ozdobne sadzawki o zbliżonych rozmiarach i coś tam trzymają, chociaż dla ryb komfortowe to zapewne nie jest. Ciekawostką może być że w centrum Szczecina, jak i pewnie innych miast karasie występują w basenach przeciwpożarowych, w których ciecz tam się znajdująca "koło wody nawet nie leżała" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 hubal, małe stawiki ,oczka wodne wymagają dużo pracy im większy zbiornik tym mniejsze mogą być nasze nakłady pracy ,moim zdaniem zbyt mała "szata"roślinna powoduje twoje kłopoty ,raz że ryby nie mają dobrych warunków na tarło ,brak im roślinności do tego sama pałka to jednak za mało,mogą sie wycierać raz na dwa lata ,a dwa brak schronienia dla narybku ,powoduje ze okonie maja "żarcie" jak na talerzu.Natomiast okoń ma doskonałe warunki do tarła i żarcia do oporu wiec nie dziw sie takiego obrotu sprawy .Powinieneś monitorować populacje okoni ,raz, dwa razy do roku ,najlepiej jesienią odłowić narybek 5-10cm okonia ,drugim działaniem wprowadź dodatkowe rośliny do stawu ale tu ostrożnie i z rozwagą lub na wiosnę stawiaj krześliska dla ryb spokojnego zeru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 maniek, w stawku jest juz woda od hmm.. 15 lat ( czasem spuszczany i pogłebiany) i kiedyś było naprawdę sporo karpia i lina ( nigdy ryba nie padała, żródło, cały rok jest dużo wody ). Obecnie planuje, aby staw był zarośnięty w 1/3. Troche na płytkiej i głebokiej wodzie. Czytałem troche o tarliskach ale i tak mam braki w tej dziedzinie ( ciżeko o jakieś dokładne informacje w sieci, nie wspominam już, że chodzi o mały ekosystem, jesli możesz to chętnie podyskutuje w tej sprawie, kiedy? gałęzie jakich drzew ? i ogólnie masa pytań ). Obecnie jade na 4 dni testować namiocik, bo jeszcze godzinka i mi ktoś miejscówe zajmnie. Po powrocię postaram się napisac dokładniejszy priv + zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Jaka ryba do stawu n którym nie ma przepływu wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Jak bez użycia koparki pozbyć się mułu w stawie? Jest go około 40-50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek52 Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Mam pytanie. Od dwóch miesięcy mam wykopany staw. Chciałbym w miarę szybko go zarybić i nie wiem jak mam się za to zabrać. Napiszcie mi jakimi rybami i kiedy najlepiej to zrobić. Staw ma 15x20 m i 4 m w najgłębszym miejscu. Miesiąc temu posadziłem część roślin. Z góry dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Janek52, po pierwsze zapoznaj sie z regulaminem forum ,po drugie zapoznaj sie z już istniejącym tematem ,a na końcu opisz co chcesz osiągnąć zarybiając staw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stary55 Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 W pierwszym okresie 2-3 lata karaś lin karp,bez drapieżnika typu szczupak okoń. Po tym okresie sandacz i karp. Okoń wybiera ikrę, szczupak rybę. Najbardziej selektywny jest sandacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 W pierwszym okresie 2-3 lata karaś lin karp Od dwóch miesięcy mam wykopany staw. Tosz to pustynia ,jak ryba ma przeżyć w takiej wodzie .Moim zdaniem przyszły rok jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stary55 Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Nieprawda. Karaś lin i karp bankowo przeżyją. Przecież ma posadzone od miesiąca rośliny. W okresie jeś-zimowym ryby słabo żerują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stary55 Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Janek52, W jakim miejscu został wykopany ten staw i czy jest zasilany wodą z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek52 Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Teren jest wybitnie gliniasty,przyznaję,że do wykopania go zmusiły mnie też warunki na jakich przyszło mi pobudować dom.Działka jest b.duża więc było miejsce a zbiornik ten odbiera jednocześnie nadmiar wody(a w tym roku opadów nie brakuje) z całego terenu.Chciałbym więc pogodzić przyjemne z pożytecznym.Brak zasilania z zewnątrz,ale teren jest drenowany na gł ok.80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek52 Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Mam jeszcze inny problem.Ponieważ staw jest dosyć głęboki i ma strome brzegi chciałbym dla bezpieczeństwa na linii brzegowej nabić kołki dębowe o śr. ok.10-15cm,wystające ok.30-40cm ponad powierzchnię.Czy to dobry pomysł ?Może ktoś ma lepszy na zabezpieczenie takiego dołka.Pomijam konieczność ogrodzenia na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stary55 Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Jak masz możliwośc to strome miejsca wyłóż jumbami, można je dostac za grosze z rozbjórek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi