boundyt Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Witam , mam pytanie , natomiast wykopalem w tym roku staw , przed wpuszczeniem ryb wywalilem kilka workow wapna , dno jest torfowe , woda czysta i co jakis czas mi padaja pojedyncze sztyki tolpyga lin karas male amury i niewiem co moze byc przyczyna ;/ jesli ktos ma jakies pomysly badz rady byl bym wdzieczny .. dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lutek Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Witam Przyczyn może być dużo np po jakim czasie od wykopania tego stawu wywaliłeś te kilka worków wapna , jaka była to dokładnie ilość wapna na ilość wody w stawie znawcą nie jestem w tej dziedzinie ale chyba powinny być zachowane jakieś proporcje , z jakiego źródła były wpuszczone tam ryby , kiedy zostały one wpuszczone , po każdym zarybianiu wód PZW jakieś tam rybki śniete widać pod trzcinami może nie ma się jeszce czego obawiać jak to są pojedyńcze egzemplarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boundyt Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 ryby sa zakupione ze gospodarstw hodowlanych , staw jest kwadratem ok bokach 30m , rozsypalismy 7 workow wapna na calej powiezchni ,odczekalismy okolo 2 miesiecy zamin wpuscilismy ryby , mozliwe ze poprostu padaj ryby slabe ktore nie doszly do siebie po transporcie , mam taka nadzieje ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 mam do znających temat trochę inne pytanie ; że pada - wiadomo , ale co zrobić aby woda która wylewa się brzegami i uchodzi do rowu nie zabrała mi wszystkich rybek ? dodam że jest problem z rozłożeniem jakiejś siatki [ brzeg bardzo nierówny a i prąd wody mocny ] ? czy rozłożyć po brzegu siatkę ogrodzeniową ? - czy ryba nie pójdzie z wodą ? pytanko dosyć pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 czy ryba nie pójdzie z wodą ? Pójdzie ,rozkładaj tą siatkę jak najszybciej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 dzięki już trochę rozłożyłem rów wpływa do rzeczki ale co z tego jak ona jeszcze nie jest zdrowa [ chociaż inni by się pocieszyli ] - Dobrzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Witam . Mam staw taki 2,5 ha . Jest tam pełno karasi i to niektóre spore . I chciałbym wpuścić szczupaka tyle żeby szło sobie od czasu do czasu złapać na spina , ale też żeby nie wyciął całego karasia . Jak myślicie ile bym musiał wpuścić ? Z góry dziękuję za pomoc . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomiwan Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Witam Mam takie dość małe oczko wodne, a w nim kilkanaście małych karasi i lina z 20cm. Moje pytanie dotyczy tego, czym karmić te rybki, żeby mi nie pozdychały?? A drugie pytanie, co zrobić aby wodna nie kwitnęła i nie rosły glony? Użyć jakiś preparatów czy jak? Zdjęcia oczka: http://iv.pl/images/20615289414592249570.jpg http://iv.pl/images/20744790717641252909.jpg http://www.iv.pl/images/83515519706606840268.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 co zrobić aby wodna nie kwitnęła i nie rosły glony? kolego musisz zainwestować w porządny filtr i dużej wydajności (nie wiem jak pojemne jest to oczko) wraz z lampą UV - takie filtry mają trzy komory - na filtrację mechaniczną, biologiczną i UV; bądź też filtr dwukomorowy - filtrem mechanicznym będzie gąbka na rurze ssącej a pozostałe dwie komory to filtracja biologiczna i UV. Dzięki takim filtrom będziesz miał wodę jak w akwarium a rybki nie spleśnieją razem z nią. Znajdziesz taki filtr w dobrych sklepach akwarystycznych i swoje wydasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomiwan Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Hohoho! To widzę, że musiałbym zainwestować w to jeszcze z 400zł minimum... Jakiegoś tańszego sposobu rozwiązania dręczącego mnie problemu niema?? I czym karmić te karaski i linki koledzy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 ziomiwan, weź włóż do worka torfu i zanurz go w oczku. W jeziorach gdzie jest dużo torfu woda nie kwitnie. A co do karmienia to nie ważne czym, ale ważne żeby nie przekarmić, bo potem woda zaczyna się psuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Mam stawik 15x15 głębokość 1m i wpuściłem tam karasie i liny. Wszystkie ryby żyły sobie do puki nie zaczęły przylatywać kaczki i nie zaczęły mi zjadać wszystkie ryby teraz nie mam w stawie już żadnej ryby. Co mam zrobić z kaczkami? Nie będę do nich strzelał z wiatrówki bo tak nie wolno co mam robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 To widzę, że musiałbym zainwestować w to jeszcze z 400zł minimum... bujasz w obłokach hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Co mam zrobić z kaczkami? Nie będę do nich strzelał z wiatrówki bo tak nie wolno co mam robić Siedzisz na brzegu z wędką, na końcu żyłki dowiązujesz 50g i polujesz tak długo, aż wszystkie wytłuczesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 To się raczej nie sprawdzi bo kaczki jak mnie tylko zobaczą to odlatują chyba będę musiał użyć wiatrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytek Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Mam stawik 15x15 głębokość 1m i wpuściłem tam karasie i liny. Wszystkie ryby żyły sobie do puki nie zaczęły przylatywać kaczki i nie zaczęły mi zjadać wszystkie ryby teraz nie mam w stawie już żadnej ryby. Co mam zrobić z kaczkami? Nie będę do nich strzelał z wiatrówki bo tak nie wolno co mam robić? Od kiedy kaczki żywią się rybami? Bo z tego co mi wiadomo to nie jedzą ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 No właśnie,kaczki chyba się rybami nie żywią. I na pewno nie w takiej ilości żeby wyżreć wszystkie ze stawu chyba będę musiał użyć wiatrówki. Wiatrówka nie wystarczy proponuje użyć M16 lub Ak47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Koty mogły ci je pobrać. A z wiatrówką bym nie przesadzał bo więcej szkody narobisz niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 No to na 99% kaczki bo latały dotąd dopóki były ryby a teraz nie na ryb to nie latają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Jeszcze jedno gdzie najbliżej mojej miejscowości kupić ryby do stawu szukam ale nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomiwan Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 abc- spróbuję z torfem! oszolom87 - ale, że w jakim sensie bujam w obłokach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 ale, że w jakim sensie bujam w obłokach?? taki filtr to około tysiaka musisz liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 damiandg- teraz to kupisz żywe w sklepach rybnych co do kaczek to ja nie słyszałem żeby ryby wyżerały ze stawów - jeśli jednak to już by nigdzie ryb nie było wydra Ci przyłazi albo kłusol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 Dziś się okazało że przy wypompowywaniu wody ze stawu są jednaj tam malutkie karasie chyba zeszłoroczne. Nałapałem ich chyba 20 sztuk takie po 5cm. Dużych nie znalazłem ale te małe musiały się skądś wziąć bo chyba te co wpuszczałem się nie pomniejszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytek Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 Dziś się okazało że przy wypompowywaniu wody ze stawu są jednaj tam malutkie karasie chyba zeszłoroczne. Nałapałem ich chyba 20 sztuk takie po 5cm. Dużych nie znalazłem ale te małe musiały się skądś wziąć bo chyba te co wpuszczałem się nie pomniejszyły. Prawdopodobnie ktoś Ci siecią staw przeorał, bo jakoś nie wierzę żeby jakiś drapieżnik tak prawie do zera wyczyścił staw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi