Grzes D. Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 moim zdaniem jest to za maly staw na drapieznika. Jak pisalem wczesniej one musza cos jesc. Wrzuc kilka okonkow plotek karasi i bedzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandaacz Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 A jaki najmniejszy musi byc staw ze szczupakami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krah Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Dużo większy od twoejgo bo one wymłucą Ci wszystko inne Okonie Ci starczą po co coswięcej zaryb karasiami karpiami etc. też będziesz miał zabawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 tak na oko to ten Twój staw na te dwa szczupaki powinien mieć jakieś 20m x 7m x 2,5-3m głębokości to będzie szanse że coś w nim przeżyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krah Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Proponował bym nawet jeszce troche większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombek_007 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam.Mam pytanie.Chciałbym sobie zarybić jakieś łowisko sumem ale powiedzcie czy utrzyma się w stawie 2m + ziele gdzieś 2000m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandaacz Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 a jaki moze byc najmniejszy staw z karasiami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 a jaki moze byc najmniejszy staw z karasiami?? akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandaacz Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 ale staw na np.5 osobnikow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 pięć karasków to możesz nawet w wiadrze hodować, starej wannie czy beczce i szkoda Twojego wysiłku na kopanie malego stawu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandaacz Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 a beda sie rozmnazac niebeda w niewoli i czy nie skarłowacieja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 a to Ty chcesz je podglądać jak sie będą tarły..zboczek jestes powiem Ci ze u mnie w 20-sto litrowym wiadrze 7 karasków żyło sobie od listopada do kwietnia w piwnicy nawet urosły trochę zanim je wypuściłem do stawu....mój znajomy na oczko wodne 2 na 2 i jakies metr twadzieścia głebokie i tam sie karasie rozmnażają bo nawet liny sie wytarły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandaacz Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 a czy mozna hodowac pstragi potokowe w stawiku o wymiarach okolo 7 na 4 i okolo 2 m glebokosci bez przeplywu wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 czy mozna hodowac pstragi potokowe w stawiku o wymiarach okolo 7 na 4 i okolo 2 m glebokosci bez przeplywu wody? Pstrąg ma dość spore zapotrzebowanie tlenowe Praktyka mówi prawie na pewno nie, często bywało tak że koła wpuszczały pstrąga do płytkich zbiorników 2-3m (najczęściej krótko przed zawodami) i o ile latem nie padł z przegrzania wody, o tyle zimą zabijała je przyducha. W stawach hodowlanych za pomocą urządzeń wymusza się przepływy, ale i tam hoduje się zwykle nieco mniej wymagającego tęczaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandaacz Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Dzieki a czy na budowe takiego stawy trzeba miec pozwolenie i placic coroczny podatek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
termometr123 Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 witam. mam swoj wlasny stawek. jest na rawde maly i jest w nim malo wody(ok.1m) bo ubylo strasznie w tym roku...wpuscilem tam tylko 3 amury ok.0.50 kg. dno nie jest porosniete roslinnami i szczerze mowiac amur nie ma tam co jesc... do tego wczoraj widzialem jak podszedl do chleba... powiedzcie mi czym mam je dokarmiac? slyszalem o mirabelkach ale w kolicy niegdzie nie znalazlem...wrzucam im czasem sliwki...ale chcialbym jeszcze cos zeby wyrosly z nich byczki z gory dziekuje za odp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 A nie pomyślałeś ,że jak przyjdzie zima i woda zamarznie to te twoje Amurki zdechną ,raz z braku tlenu ,dwa z braku pożywienia ,czy naprawdę trzeba aż takiej nie frasobliwość i przekonania że ryby mogą żyć w każdej kałuży .Radzę jedna poważnie się zastanowić i wypuścić ryby w większej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 termometr123, póki co możesz poratować sytuację świeżo skoszoną trawą a potem jak pisze Maniek przemyśleć czy jest sens męczyć ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Dzieki a czy na budowe takiego stawy trzeba miec pozwolenie i placic coroczny podatek?Powielanie postów jest na forum karalne ,radzę się dobrze zapoznać z regulaminem.Co do pytania TAK ,na budowę musisz mieć pozwolenie i płacić podatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandaacz Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zasiu Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Właśnie wykopałem sobie staw 22 x 45 x 2,2 m i szukam pomocy w kwestii jego zarybienia. Staw typowo na użytek własny. Może ktoś podpowie mi jakie rośliny tam posadzić? To świeżutki staw w niecce starego, mocno zamulonego przez lata. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 zasiu, jeśli na poważnie chcesz hodować ryby w stawie, musisz wcześniej zainwestować w makulaturę fachową , dzięki temu unikniesz podstawowych błędów i rozczarowań np. http://www.allegro.pl/item457367529_produkcja_ryb_w_malych_zbiornikach_nowa_owh.html http://www.allegro.pl/item457061902_rybactwo_stawowe_super_cena.html http://www.allegro.pl/item461794562_hodowla_ryb_w_stawach_rudnicki_unikat_z_1963_r.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert_R Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Zasiu, kup sobie odrazu jakąś dobrą śrutówkę to będziesz miał na wydry i niechcianych gości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Witam mam już staw wykopany ,musialem go wyczyscic i w danej chwili jest bez zadnej roslinnosci, ma pow ok 1Ha i głbokosc srednia 1/1,5m miejscami 2/2,5m.Chętnie uslysze rady na temat jego zagospodarowania.Ponizej zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zasiu Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Witam mam już staw wykopany ,musialem go wyczyscic i w danej chwili jest bez zadnej roslinnosci, ma pow ok 1Ha i głbokosc srednia 1/1,5m miejscami 2/2,5m.Chętnie uslysze rady na temat jego zagospodarowania.Ponizej zdjecia. Witam. Ja, również dzięki radom z forum jestem po pierwszych zarybieniach stawu. Mogę napisać co udało mi się dowiedzieć. W takich stawach zacząć od lina, karasia (ale o złotego bardzo trudno), kroczka karpia (nie dużo bo ryją jak głupie w mule i jak się da to pełnołuskie bo trudniej zdobyć), amury (też kroczek), kilka szczupaków, inne drapieżniki odradzam a na pewno okonia bo żre ikrę jak świnia, wzdręgi i płocie ile się da. Tołpygi czyszczą wodę ale szybko rosną i na wędkę trudne są do złapania. Odradzam, bo podobno walą kupy takie jak ważą same. Na stawie 22x50 m mam w tej chwili kroczka karpia 10 szt, płoci 40 szt, lina 50 i 250 szt karasia srebrnego. Nie wpuszczając narybku możesz myśleć o rychłym wpuszczeniu szczupłego, ale też kroczka bo ma gonić a nie kaleczyć większe ryby a żywić się narybkiem karasia i innej białej rybki. Rzeczywiście literatura się przyda. Dostałem literaturę w prezencie od żony i muszę powiedzieć, że fachowa wiedza to jest to. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi