Elast93 Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 To wszystko wyjaśnia ja się nie bardzo znam na zwyczajach i terminach tarła okoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Ja na początku kwietnia już trafiałem okonie z tarła. Jednocześnie trafiały się już sztuki, które według mnie były wytarte. To nie jest tak, że minie tydzień i będzie po tarle. U mnie na zbiorniku w zeszłym roku okonie tarły się ponad 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Po wczorajszym nieudanym wypadzie na bagry ze spinem, dzisiaj postawiłem na Brzegi nr 3 ze spławiczkiem. Ostatnio Liny bardzo dobrze współpracowały więc stwierdziłem że nie będę się uganiał za pozarybieniowymi tęczakami tylko siądę za prosiaczkami Nad wodą byłem dopiero przed 06:00 i posiedziałem do około 10:30. Przez te kilka godzin wyjąłem kilkanaście linów oraz spiął mi się jeden karpiszon +- 2 kg. Udało mi się poprawić swój skromny rekord jeśli chodzi o Lina tj z 34 na 35 cm . Wiem że są większe bo miałem z takimi kilka razy krótkie starcie ale jak do tej pory nie udało się żadnego wyjąć, chyba poświęcę resztę Maja właśnie prosiaczkom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Gratki Elast, przynajmniej miałeś zabawę a w tę wichurę i falę to masakra była. Ty siedziałeś na początku cypla za pomostem?? Bo też byłem w tych godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Siedziałem zupełnie gdzie indziej, z samej prawej mniej więcej na wysokości końca cypla, od strony drogi między trójką i jedynką. Gryzły chociaż te tęczaki? czy machałeś za zębatymi? Jakieś wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 A to Cię widziałem. Ty mnie pewnie też w wodzie... po pas albo i lepiej Coś tam gryzło. Szału nie było ale jednego wyjąłem, drugi spadł plus okoń do tego. Też kończyłem jak wracałeś tylko się ogarniałem na brzegu jak Ty już szedłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Całkiem możliwe, miałem posiedzieć dłużej ale musiałem wracać coś załatwić a do tego pogoda niepewna co chwilę padało a ja byłem na skuterze... Jutro ma coś więcej popadać, więc pewnie pojutrze znowu odwiedzę brzegi. Planuję też nockę z soboty na niedzielę z forumowym kolegą kulawazmija tylko że nastawiamy się na węgorza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Taaa pojechałeś już bo rzeczywiście skutera nie było Może też zawitam, zobaczymy bo planów sporo a czasu mało Jak będę to podejdę tam gdzie siedziałeś dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 No pewnie, ja często jak jadę w ciągu tygodnia to wybieram Brzegi. Jakoś spławikowo najfajniej mi się tu łowi, tak czy inaczej prawie zawsze jestem na którejś miejscówie wzdłuż drogi między trójką a jedynką, najczęściej w połowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajonk Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Dwa ostatnie wypady na Brzegi z feederem zaowocowały kilkunastoma linami. Co ciekawe praktycznie wszystkie miały od 30 do 32 centymetrów. Nastawiając się na większe trzeba by prawdopodobnie ponęcić wybraną miejscówkę przez kilka dni ziarnem, ale to niestety jest dla mnie niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajonk Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Panowie, próbował któryś z Was method feedera na Brzegach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Methody jeszcze nie próbowałem, dopiero tydzień temu nabyłem pickerka i jeszcze nie mam całego osprzętu, ale jutro lub po weekendzie z rana spróbuję łowić klasycznie z leciutkim koszyczkiem i długim ok 70cm przyponem. Generalnie na DS jeszcze na brzegach nie łowiłem więc to będą dopiero moje początki i nie nastawiam się zbytnio na jakieś efekty.. PS. Może ktoś inny łowi na Brzegach nr 3 na DS i może coś podpowiedzieć jak się za to tam zabrać, jaki zestaw zastosować itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Na Brzegach nigdy nie łowiłem, ale kilka feederów juz w życiu zajechałem więc mogę coś poradzić. Napisz na co chcesz się nastawiać i jak wygląda łowisko, czy jest głębokie zarośnięte itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morelowy Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Też chętnie poczytam, bo na DS mam do tej pory kiepskie wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajonk Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 10 minut temu, Elast93 napisał: Methody jeszcze nie próbowałem, dopiero tydzień temu nabyłem pickerka i jeszcze nie mam całego osprzętu, ale jutro lub po weekendzie z rana spróbuję łowić klasycznie z leciutkim koszyczkiem i długim ok 70cm przyponem. Generalnie na DS jeszcze na brzegach nie łowiłem więc to będą dopiero moje początki i nie nastawiam się zbytnio na jakieś efekty.. PS. Może ktoś inny łowi na Brzegach nr 3 na DS i może coś podpowiedzieć jak się za to tam zabrać, jaki zestaw zastosować itd Łowię na trójce klasycznym koszyczkiem od kilku lat. Stosuję koszyczki 20g i zestaw z podwójną pętlą bez rurki antysplątaniowej, która przy tak zarośniętym łowisku łapie moczarkę za każdym razem. Jeśli chodzi o przynęty to klasycznie: białe, czerwone, kuku i ich kombinacje. Przypony raczej dłuższe, około 50 cm. Metoda ta się sprawdza ( choć nie tak dobrze jak spławik), jednak wielkość ryb na kolana nie rzuca. Dlatego pomyślałem o method feeeder, pellecie 8mm i kurydzy zakładanych na włos. Mam tylko wątpliwości co do ewentualnej skuteczności pelletu jako przynęty. W akwenie o takiej presji jak Brzegi ryby są już przyzwyczajone do określonych zapachów i smaków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 1 godzinę temu, bumtarara napisał: Na Brzegach nigdy nie łowiłem, ale kilka feederów juz w życiu zajechałem więc mogę coś poradzić. Napisz na co chcesz się nastawiać i jak wygląda łowisko, czy jest głębokie zarośnięte itd. Napisałem wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Dzisiaj kolejny wypad z rana na brzegi nr 3, tym razem z pickerem i spławiczkiem, łowiłem od ok. 04:20 do 08:45. Nastawiałem się typowo na lina tzn, zanęta traper lin karaś specjał wymieszana z kuku i białymi robaczkami, na haczykach kuku tutti frutti oraz rosówki i białe. W zanęcone miejsce jednak najpierw weszły mi karpie zamiast linów i wyjąłem ich 5 sztuk w rozmiarze 28-37 cm oraz dwa już fajne zerwałem w tym jeden dosłownie rozerwał mi haczyk . Liny pojawiły się dopiero ok 7 rano i wyjąłem ich aż 4 sztuki w rozmiarze 25-31 cm.. Poniżej kilka fotek : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Wczoraj podobnie jak w sobotę odwiedziłem z rana brzegi nr 3 ale tym razem z bratem i kumplem. Ja zasiadłem z dwoma spławikami a brat i kolega chodzili ze spiningiem. Na spining kiszka od ok 4:30 do 09:15, zaliczyli ledwie kilka brań i wyjęli parę pistoletów.. Ja ze spławikami miałem podobną zabawę jak dwa dni temu tzn. udało się wyjąć dwa karpie 33 oraz 37 cm, fajnego złotego karasia i kilka linów ale same malutkie max 25 cm. Czyżby te większe liny już poszły na miejsca tarłowe? Poniżej kilka fotek : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PogromcaSmokuf Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 No ładnie połowiłeś. Czyli to ty tam na cyplu siedziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 58 minut temu, PogromcaSmokuf napisał: No ładnie połowiłeś. Czyli to ty tam na cyplu siedziałeś? Niee, ja na cyplu nie siedzę nigdy jedynie ze spiningiem tam chodzę. Jak łowię stacjonarnie to z reguły od strony tej "drogi" między trójką a jedynką lub od strony żwirowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PogromcaSmokuf Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 3 godziny temu, Elast93 napisał: Niee, ja na cyplu nie siedzę nigdy jedynie ze spiningiem tam chodzę. Jak łowię stacjonarnie to z reguły od strony tej "drogi" między trójką a jedynką lub od strony żwirowni Aaaahaaa :).. ja w zeszłym roku na na końcu cypla coś łowiłem i gryzły właśnie karpiki linki i karasie. Rozmiary koło 30cm, Więc widzę że podrosły przez rok :D. Może znajdę coś czasu żeby posiedzieć za białą za niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salto Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Panowie jak wygląda obecnie sprawa dojazdu na brzegi, chodzi mi dokładnie o wjazd na cypel na 3 , czy da radę osobówką czy tylko samochód terenowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuz1u Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Osobówką może być problem zależy od wysokości podwozia Chwilkę czasu poświęcić i sprawdzić na własną rękę. Zazwyczaj auta zostawiają tam 50-100 metrów od samego łowiska ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salto Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 U to nic się nie zmieniło, swego czasu coś czytałem że pzw zrobiło tam drogę. Trudno , trzeba będzie podjechać, choć nie wyobrażam sobie abym przyjechał na nockę i zostawił gdzieś na uboczu samochód, pomijam fakt że pewnie ze trzy kursy bym robił aby przenieść wszystkie klamoty.Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Dzisiaj po raz kolejny odwiedziłem brzegi nr 3, tym razem przetestować na niekomercyjnej wodzie podajniki mikado do method feedera... W sumie nad wodą byłem już około 04:30 a chwilę później dojechał kolega który posiedział do ok 09:00 a ja zostałem do 14:00. Kolega łowił na dwa spławiki ale ryby z rana tylko delikatnie skubały i przyzerował. Ja do około 08:00 łowiłem tylko na spławik ale trafiły się jedynie dwa małe ok 25 cm liny.. Później odbezpieczyłem pickera z zestawem do methody i coś się ruszyło, udało się wyjąć lina 30 cm i złotego karasia 22 cm. Miałem też dwie większe ryby na pickerze ale obydwie mi się spięły, jeden to na pewno był około 40-50 cm karp bo tyle co go podciągnąłem do powierzchni to się zawinął i w moczarkę.. Generalnie jak na pierwszy raz z methodą to jestem zadowolony Poniżej kilka fotek : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi