benio-95 Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 siema wszystkim gruntowcą Mam pytanie czy mogę łowić takim oto pickerem: Konger Fishing Patrol Tele Picker 300/40 http://www.konger.pl/pl/start/wedka/6017-Konger-Fishing-Patrol-Tele-Picker-300-40 w wiśle w ok.Krakowa i nie tylko na tym odcinku. Jakie koszyczki ew.ciężarki??
rojass Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Maksymalnie 40g - bo ogranicza się CW wędki. To może być za mało jak na uciąg jaki jest na Wiśle. Ja używam 80g koszyczków + zanęta i zdarza mi się, że nurt znosi koszyk.
MariuszA Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 siema wszystkim gruntowcąMam pytanie czy mogę łowić takim oto pickerem: Konger Fishing Patrol Tele Picker 300/40 http://www.konger.pl/pl/start/wedka/6017-Konger-Fishing-Patrol-Tele-Picker-300-40 w wiśle w ok.Krakowa i nie tylko na tym odcinku. Jakie koszyczki ew.ciężarki?? na wode stojacą na koszyk bez wiekszego obciazenia wedka ok ale na wode z nurtem niema szans ,bo co zalozysz koszyk 10g + zaneta i juz masz 40 ponad ;)a co za tym idzie po kilku minutach koszyk pod brzgiem polecam ci sie porozgladac za jakims tanszym federkiem niz pikerem na wisle
dziku Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 zgadzam się z powyższymi wypowiedziami kolegów..jak na dużą rzekę sprzęt za delikatny w moim mniemaniu. do połowu w dużej rzece nizinnej (u mnie Odra) używam feedera heavy z możliwością wyrzutu 120g..marka wg uznania i porad w odpowiednim topicu. najczęściej wykorzystywane kosze w kształcie trójkąta (ewentualnie kwadratowe) 40-80g w zależności od warunków i miejsca łowienia..
benio-95 Napisano 15 Listopada 2010 Autor Napisano 15 Listopada 2010 znalazłem kilka ciekawych ofert lub Który lepszy??? Jak przeczytasz regulamin to się dowiesz dlaczego znikły linki -maniek
Kozii Napisano 15 Listopada 2010 Napisano 15 Listopada 2010 Wędkuje na warcie a nie na wiśle, ale biorać pod uwagę, że jednak i druga jest duzą rzeką to propnowałym feedera do 150 gram.Na warcie właśnie takiego używam, koszyczki 100 gram to normalka+zanęta i cw kija się zamyka.
Gość Marpas Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 siema wszystkim gruntowcąMam pytanie czy mogę łowić takim oto pickerem: Konger Fishing Patrol Tele Picker 300/40 http://www.konger.pl/pl/start/wedka/6017-Konger-Fishing-Patrol-Tele-Picker-300-40 w wiśle w ok.Krakowa i nie tylko na tym odcinku. Jakie koszyczki ew.ciężarki?? Witaj Być może odpowiedź piszę za późno bo już dokonałeś wyboru ale może nie. A teraz na temat - moja odpowiedź brzmi: jak najbardziej tak. Na Wisłę (tak, jak na każdą rzeke) nadaje się praktycznie każda wędka. Wszystko zależy od doboru miejsca. W jednym nurt będzie ściągał 150-cio gramowy ciężarek z wąsami założony na morską lagę, w innym miejscu można łowić na odległościówkę z kilkugramowym obciążeniem. Ja często łowiłem w Wiśle pickerem z max cieżarem wyrzutu 20 gram. A nic nie daje takiej frajdy, jak hol duzego leszcza na taką wędeczkę. Pamiętaj, że pickera da się przeciążyć - na takim z ciezarem wyrzutowym 40 g można spokojnie łowić na koszyczki 60 gramowe. Należy jedynie uważać przy zarzucaniu zestawu, robiąc to płynnie i spokojnie (co nie oznacza lekko). pozdrawiam Marcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.