Skocz do zawartości
Dragon

żywiec - czego zabraniają przepisy

ciepiela22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

żywiec jak zakonserwować by wiosną łąpać na karaski 7-10cm mam około 100szt i mi na balkonie wiadro zamarza jak zakonserwować je by szło za okoniem porzucać bo widziałam na filmiku że gosciu miał w jakiejśzalewie płoć w słodkiej ukleje w słonej może ktoś wie bo wiosną jak każdy wie nie idzie nałapać małego żywca a w sklekach też brak

Początkowo temat miał dotyczyć powyższego zapytania ale raz, że jest już odpowiedni temat na forum:

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3358

Dwa w dalszej jego części zostały przytoczone istotne zagadnienia prawne dotyczące łowienia na żywca z którymi warto się zapoznać, więc tytuł tematu został zmieniony na żywiec - czego zabraniają przepisy. ADMIN

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ja ukleje mam zamrożone, całe zamrażam w woreczku po ok 20 sztuk, i jak nie ma żywca to używam, wystarczy aktywnie podciągać. Po rozmrożeniu rybki są wiotkie, więc nie wyglądają jak sztywne kawałki :wink:

Napisano

a widziałeś filmik drop-shot i metoda drakowicza albo jakoś tak mówił i pokazywał płocie i uklejki w syropie czy sosie taaki jak miud wyglądało i muwił że na okonia są niezawodne ale gdzie takie kupić albo jak zrobić taką zalewe

Napisano

Panowie, weszły zamiany do ustawy o rybactwie.. z dniem 27.11.2010....

Miedzy innymi jako przynętę można używać jedynie ryb pozyskanych na danym akwenie. Czyli niemożna wykorzystać żywca pozyskanego w miejscu X łowiąc w miejscu Y. Pozyskiwać natomiast żywca można jedynie podczas połowu. Wraca natomiast podrywka.

Idąc tym tropem sprzedaż żywca w sklepie było by nielegalne.... choć samego zakazu nie ma?

O zmianie ustawy o rybactwie śródlądowym (Dz. U. Nr 200, poz. 1322):

http://infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2010,nr,200/poz,1322.html

Napisano

nowłaśnie będze miał żywca znaczy trupka i sobie w marcu wyskocze np. na wisłę i co nie moge trupkiem dropić ?? np masz działke i oczko wodne i z taamtąd możesz pozyskać a trupek jak będzie to powiesz że złapałeś karaska ale pad i jak ci udowodnią żę nie ??

Napisano

zdrapek, Chciałbym to zobaczyć, już widzę pierwszego maja u siebie nad jeziorem jak każdy przyjeżdża z wiaderkiem z karasiami których w tamtym akwenie się nie złapie. Ja i tak wole płotki, więc sobie złapie, bo karasi staram się nie używać. A jak wygląda sprawa jeśli na innym akwenie pozyskam rybki i będę je stosował na innym akwenie ale jako martwe rybki>?

I może jeszcze przy okazji ktoś rozwieje moje wątpliwości, bo mam blisko siebie dwa jeziora, na jednym płoć ma wymiar a na drugim nie ma a chciałbym tam połapać okonie nawet na martwe rybki. Czy mogę złapać w podrywkę te małe płoteczki w akwenie gdzie nie ma wymiaru i zastosować je jako martwe rybki w akwenie gdzie już wymiar obowiązuje? Zawsze mnie to zastanawiało. Bo chciałbym sobie właśnie przygotować cos takiego jak ciepiela22, opisuje. Więc tez jestem zainteresowany jak się konserwuje takie rybki? (jeśli miałoby być to lepsze niż mrożenie)

Napisano

heh przecież płoć nie ma wymiaru heheh chyba że na tym 2 stawie są wzdręgi :D a ten niech ktoś poda przepisik na sos do konserwacji rybek ide do wędkarskiego może tam sie czegoś dowiem

Napisano
heh przecież płoć nie ma wymiaru heheh
wyjątkowo na 3 akwenach w mojej okolicy ma bo niby przeprowadzili badania i populacja jest słaba, śmiac mi się chciało, płotki tam biorą jak głupie, tyle że w większości 15-22 cm i jest ich tyle że chętnie biorą nawet grube przynęty taka konkurencja. Dlatego z takim żywcem to problemów nie mam ale na płotki 20 cm rzadko okoń siada, więc chciałbym takie trupki ok 5 cm z innego jeziora.

UCHWAŁA NR 14/09

Zarządu Okręgu PZW w Szczecinie z dnia 09.11.2009r.

Dotycząca zmiany wymiaru ochronnego płoci (Rutilus rutilus) i okonia (Perca fluviatilis) na wodach Okręgu PZW w Szczecinie

1. Na wszystkich wodach Okręgu PZW w Szczecinie znosi się wymiar ochronny dla płoci.

2. Na wodach nizinnych zmienia się obowiązujący wymiar ochronny dla okonia z 17 cm do 15 cm.

3. Wymiar ochronny dla płoci (15 cm) obowiązywać będzie w wodach, w których na podstawie przeprowadzonych badań i odłowów kontrolnych stwierdzi się, że populacja tego gatunku jest osłabiona.

4. Wymiar ochronny okonia (15 cm) Zarząd może podwyższyć i zmienić jeżeli na podstawie przeprowadzonych badań i odłowów kontrolnych w poszczególnych wodach stwierdzi się, że w populacja tego gatunku jest osłabiona.

5. Zgodnie z punktem 3 uchwały – wymiar ochronny dla płoci (15 cm) obowiązywać będzie na następujących wodach:

• Jezioro Czarnogłowy Duże

• Jezioro Czarnogłowy Średnie

• Jezioro Stara Dobrzyca

Od 1 stycznia 2010r. znosi się wymiar ochronny na płoć w Okręgu Szczecińskim. W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się odstępstwo od tej zasady. I tak na podstawie analizy z odłowów kontrolnych przeprowadzonych w tym roku utrzymują się wymiar ochronny płoci 15cm na jeziorach Stara Dobrzyca oraz Czarnogłowy Duże i Średnie. Od 1 stycznia 2010r. obniża się również wymiar ochronny okonia z 17 cm na 15. Tak jak dotychczas wymiar ochronny okonia nie dotyczy wód „krainy pstrąga i lipienia” tzw. wód górskich.

Za Zarząd

Dyrektor Biura OPZW w Szczecinie Emilian Pilch Emilian Pilch

Napisano

to przejebka wymiar ma okoń :D i płoć heh to jeszcze leszcza i karasia niech dadzą i już na tym sie zakączy

i byłem w wędkarskim nie było sąsiada ale jego córa otworzyła i były rybki preparowane w sosie słodkim 25szt za 28zł:D żal

skład 25ukleji

sól ,środek zagęszczający ,

miód srodek konserwacyjny E x 6 same E chemikalia :D

i coś tam jeszcze na jakiejś bazie pisali że rybki giętkie bardziej niż żywe i twarde by z haka nie spadały

Napisano
zdrapek, Chciałbym to zobaczyć,

Kary za nieprzestrzeganie ustawy/RAPR-u też zostały w pewien sposób określone. Co zobaczysz nie wiem, co z tym zrobisz... Lepiej mieć pewną wiedzę, a czy ktoś będzie łamał przepisy umyślnie czy z braku wiedzy dla kontrolującego nie ma większego znaczenia.

Jak udowodnią? Na pewno marynowane uklejki w wodzie nie pływają ;)

PS.

Jeśli na danym akwenie obowiązuje wymiar danej ryby, to nie możesz jej poniżej tego wymiaru przechowywać ani używać jako przynęty (tak było zawsze - niezależnie od tego gdzie rybka była pozyskana). Co do przenoszenia ryb między akwenami chyba sprawa jest jasna.

Napisano

zdrapek, dzięki za rozwianie moich wątpliwości, z ciekawości będę pytał ludzi z karasiami czy znają ten przepis. I nich sobie łapią. Nie uznaje tego za szkodliwe. A ja dzięki wymiarowi płoci jestem zablokowany bo nie mam możliwości użycia żywca poniżej 15 cm bo nic tam innego nie ma. :mad:

Napisano
uklejki i karaski to idzie nałapać na podrywe wyskocz pod stawy prywatne pod pidełka :D
co z tego jak złapie na innym akwenie skoro nie mogę na nie łapać na innym, szczerze efekt ten sam co złapię u siebie niewymiarowa płotkę.
Napisano
łap uklejki i karaski małe i pujdz na łowisko z nimi weź ale weź podrywke ze sobą jak co to nałapałeś na miejscu

Dziwie się, że za takie porady niezgodne z przepisami państwowymi na porządnym forum masz jeszcze nie zablokowane konto.

Napisano

Jarosław, żyjesz 100% zgodnie z przepisami? Gratuluje i podziwiam. Ja niestety nie i nie robię tego specjalnie, ale czasami inaczej się nie da lub wynika to z niewiedzy (ogólnie mówiąc) więc nie ma co robić rabanu, każdy zrobi wedle swojego sumienia.

Więc wychodzi na to że jedyne co mogę zrobić to złapać małe ukleje i np zamrozić. Da się złapać ukleje w podrywkę takie ok 5 cm? Bo ja tylko na wędkę łapałem. :neutral:

Napisano
Jarosław, żyjesz 100% zgodnie z przepisami? Gratuluje i podziwiam. Ja niestety nie i nie robię tego specjalnie, ale czasami inaczej się nie da lub wynika to z niewiedzy

Staram się i nikogo nie namawiam do łamania przepisów.

Żyj sobie niezgodnie z prawem w zaciszu domowym bo masz prawo do prywatności ale nie wolno publicznie namawiać do łamania przepisów to jest po prostu karalne. Możesz się w demokratyczny sposób nie zgadzać z przepisami czy ustawami ale musisz się do tego podporządkować bezwzględnie a nie namawiać jeszcze innych do ich łamania. To akurat nie do Ciebie piszę, bo Ty zadałeś tylko pytanie a nie dałeś odpowiedź. A zresztą jak to jest tu tolerowane to niech tak pozostanie, nie mój cyrk nie moje małpy.

Napisano

Jarosław, ,michorn, a powiedzmy że złapie żywca na podrywkę np. we Wrocławiu[odra],ale nie było brań i przeniosłem się w dół rzeki np. do miejscowości Uraz 10km dalej ,i tam łowię,to co mogę łowić na te żywce złapane we Wrocławiu?

Ten przepis jest nienormalny :!:

Dobrze że nie łowię na żywca :mrgreen:

A tak w temacie.

Jak kiedyś łowiłem na mrożone płotki,to była totalna lipa[ani brania] :???:

Nie ma to jak świeży żywiec :wink:

Napisano
Jarosław, ,michorn, a powiedzmy że złapie żywca na podrywkę np. we Wrocławiu[odra],ale nie było brań i przeniosłem się w dół rzeki np. do miejscowości Uraz 10km dalej ,i tam łowię,to co mogę łowić na te żywce złapane we Wrocławiu?

Łowić możesz, bo to jest to samo łowisko ale nie wolno żywca przewozić tylko trzymać po złowieniu w siatce w wodzie :grin: Ja tylko interpretuję przepisy bo za ich łamanie w czasie kontroli jest kara 200zł co praktycznie jest równoznaczne z rocznymi opłatami, więc warto być świadomym.

Jak kiedyś łowiłem na mrożone płotki,to była totalna lipa[ani brania] :???:

Trzeba wiedzieć jak zakładać :wink: aby rybka udawała chorą a nie trupa

Napisano

Jarosław jesteś napewno stary wytrawny karpiarz i łowisz niezgodnie z przepisami na kulki proteinowe na włos i teraz też łamiesz reg. prynęta ma być na haku a nie przywiązana do haka

Napisano

a co do przepisów nie można na szarpaka a sposub darkowicza 3kotwice w trupka rybki i spiningować wystarczy pozakładac 3 wielkie kotwice i masz śżarpaka z trupkiem na pokładzie

Napisano
Jarosław jesteś napewno stary wytrawny karpiarz i łowisz niezgodnie z przepisami na kulki proteinowe na włos i teraz też łamiesz reg. prynęta ma być na haku a nie przywiązana do haka

łamie regulamin ? pierwsze slysze zeby niemozna bylo lowic na wlos ! nie wiem kto ci takich glupot naopowiadał ;)

a co do przepisów nie można na szarpaka a sposub darkowicza 3kotwice w trupka rybki i spiningować wystarczy pozakładac 3 wielkie kotwice i masz śżarpaka z trupkiem na pokładzie

to jest lamanie regulaminu ! nie mozna uzywac 3 kotwic.

U nas mozna lowic na 3 haczyki czyli to jest jedna kotwica.

Napisano
luknij w regulamin i jest juz nie pamietam gdzie że przynęta musi znajdować sie na nim a nie być przywiązana do niego

bzdury piszesz ,jezeli tak by bylo niebylo by zawodow karpiowych bo lamaly by regulamin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.