wernicjusz Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Kolega wrócił dziś roztrzęsiony z wędkarskiego, mówiąc, że nie wolno uzywać kotwic na żywca. Przeszukałem RAPR i nie znalazłem takiego zapisu ale czy czegoś nie przegapiłem? ...ta, poważnie. Już parę lat temu było podobna akcja i zdechła śmiercią naturalną.
maniek Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 że nie wolno uzywać kotwic na żywca.Więcej jak jedna nie wolno ,kotwica to nazwa potoczna w RAPR istnieje pod nazwą haczyka dwu/trzy/cztery ostrz-owego więc pewnie z tego biorą się nie porozumienia.
Endrju Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Więcej jak jedna nie wolno ,kotwica to nazwa potoczna w RAPR istnieje pod nazwą haczyka dwu/trzy/cztery ostrz-owego więc pewnie z tego biorą się nie porozumienia. No właśnie, ja interpretowałem tak samo ja Ty. Dzięki za wyjaśnienie.
wernicjusz Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Jeszcze pytanie: jak złowię płoteczkę i założę na żywca to czy tez ją wpisuje do rejestru czy nie? Może i prozaiczne ale jeśli mi weźmie szczupak 50+ i teoretycznie postanowię go zabrać (zakładam, iż nie wypluł płoteczki) to powinienem chyba również wpisać płotkę.
vonski_dm Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 jak to jest ze są nowe przepisy że żywiec może być tylko złowiony w akwenie na którym łowimy na danego żywca a w sklepach wędkarskich dalej są sprzedawane. Wiec jak to ma się do tego przepisu?
kasko43 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Bo ten przepis jest martwy. Ja będę go interpretował w ten sposób, że złapanych żywców nie będę wypuszczał do zbiornika. O wiele wygodniejsze było jednego dnia nałapać żywców na pobliskim bajorku karasiowym i na drugi dzień jechać na łowisko szczupakowe.
SzymSzon Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Mam pytanie bo nie chce mi się zbytnio czytać 7 stron. Po pierwsze czy jak złapię okonia miarowego to mogę go pokroić na fileta ?? Po drugie czy jak mam wędki w wodzie to mogę łapać na podrywkę. I po 3 czy jak złapię żywca na podrywkę i od razu zakładam na hak to muszę go wpisywać do rejestru.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.