Skocz do zawartości
Dragon

żywiec - czego zabraniają przepisy

ciepiela22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega wrócił dziś roztrzęsiony z wędkarskiego, mówiąc, że nie wolno uzywać kotwic na żywca. Przeszukałem RAPR i nie znalazłem takiego zapisu ale czy czegoś nie przegapiłem?

...ta, poważnie. Już parę lat temu było podobna akcja i zdechła śmiercią naturalną.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
że nie wolno uzywać kotwic na żywca.
Więcej jak jedna nie wolno ,kotwica to nazwa potoczna w RAPR istnieje pod nazwą haczyka dwu/trzy/cztery ostrz-owego więc pewnie z tego biorą się nie porozumienia.
Napisano
Więcej jak jedna nie wolno ,kotwica to nazwa potoczna w RAPR istnieje pod nazwą haczyka dwu/trzy/cztery ostrz-owego więc pewnie z tego biorą się nie porozumienia.

No właśnie, ja interpretowałem tak samo ja Ty. Dzięki za wyjaśnienie.

Napisano

Jeszcze pytanie: jak złowię płoteczkę i założę na żywca to czy tez ją wpisuje do rejestru czy nie?

Może i prozaiczne ale jeśli mi weźmie szczupak 50+ i teoretycznie postanowię go zabrać (zakładam, iż nie wypluł płoteczki) to powinienem chyba również wpisać płotkę. :twisted:

Napisano

jak to jest ze są nowe przepisy że żywiec może być tylko złowiony w akwenie na którym łowimy na danego żywca a w sklepach wędkarskich dalej są sprzedawane.

Wiec jak to ma się do tego przepisu?

Napisano

Bo ten przepis jest martwy. Ja będę go interpretował w ten sposób, że złapanych żywców nie będę wypuszczał do zbiornika. O wiele wygodniejsze było jednego dnia nałapać żywców na pobliskim bajorku karasiowym i na drugi dzień jechać na łowisko szczupakowe.

• 4 weeks later...
Napisano

Mam pytanie bo nie chce mi się zbytnio czytać 7 stron.

Po pierwsze czy jak złapię okonia miarowego to mogę go pokroić na fileta ??

Po drugie czy jak mam wędki w wodzie to mogę łapać na podrywkę.

I po 3 czy jak złapię żywca na podrywkę i od razu zakładam na hak to muszę go wpisywać do rejestru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.