Skocz do zawartości
tokarex pontony

Na co i jak złapać BOLENIA ????

msparki

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 weeks later...
Napisano

No to odnosnie polowu Bolenii.

W zeszla sobote ze znajomym uderzylismy na Odre. Bolenie bily jeden za drugim, ale nie moglismy zadnego skusic zeby braly. Rzucaly sie jak oszalale, walily w ukleje z kazda minuta coraz czesciej. Gdy juz sie poddalismy, kumpel zarzucil poppera firmy Rapala. No i rapka nie wytrzymala. ledwo popek uderzyl w wode, doslownie sekunda, 1 podciagniecie i trzask. 57 cm kolega znany jako Bolek na haczyku :twisted:

Zastanawia mnie fakt, czemu to juz drugi Bolen tego wlasnie znajomego wlasnie na poppera sie skusil. Ja probowalem na Siek'a Siudaka i co ? I zlowilem szczupaki, ktore mi tylko wobki pokiereszowalu :razz:

Napisano
Dzisiaj byłem wypróbować nowego wobka - Efekt? 2 bolenie 49 i 50cm + jeden mi zszedł w podobnych rozmiarach

5eca227a565bfa27m.jpg87c0fe7538caf0fam.jpg

Wobler rodem znad odry pochodzący z okolic Świebodzina okazał się dobrą przynętą :)

Napisano

ładne bolki.

Wobler rodem znad odry pochodzący z okolic Świebodzina [/quote

gdzie można kupić takiego woblerka:?:

Napisano

ja akurat fartem kupiłem w sklepie od sprzedawcy który zapomniał go wziąć na zawody :D

kupił go na giełdzie wędkarskiej, gdzie dokładnie ona jest nie mam pojęcia :)

a info o pochodzeniu dostałem od gościa z tamtych okolic który też łowi właśnie na te wobki :)

Może Wobler129 będzie o nich wiedział nieco więcej

Gość wobler129
Napisano
Może Wobler129 będzie o nich wiedział nieco więcej

Nic nie wiem - pierwszy raz widzę tego wobka :wink:

Napisano
w Tym modelu to tylko Design

natomiast w rękojeści rezonansowej coś napewno jest :)

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=47d74bd1f758df2e

Być może, chociaż cena odstrasza bardzo. Jeżeli blank jest dość cienki i delikatny, to wydaję mi się, że taka rękojeść jest zbędna. Przy braniu na delikatny spinning/średni (2-10g i 10-25g) raczej wyczujesz każde branie, nawet kiełbia (przenośnia). Ostatnio kilka szczupaków które złapałem brały w sposób w którego nigdy nie zauważyłem, guma prawie do wyrzucenia bo ryba ma ją prawie w gardle... takiego brania nigdy nie spudłujesz.

Napisano
zacznij łowić sandacze to sie przekonasz jak można spudłować brania

Wpadnij na Gwdę to pogadamy. Łowicie w najlepszych miejscach w Polsce, ja nie.

Napisano

ale ja nie mówię o rybostanie tylko czy rezonans sie sprawdza czy nie :lol:

Chyba od niedawna zacząłeś łowić na spinning, więc uwierz mi, że jest naprawdę wiele sytuacji kiedy ciężko jest wyczuć branie i je w czas zaciąć gdzie zaś rękojeść rezonansowa może nam pomóc :)

Napisano

Jak u was z Boleniem bo u mnie bardzo słabiutko biorą same nie wymiarowe maluchy najwięcej takich poniżej 40 cm :cry: Dużego Bolenia od wymiaru w górę nie ma i go nie widać :cry: Najgorszy sezon na ta rybę jak w ogóle u mnie na Wiśle od bodajże 97 roku jak zacząłem spinngowac :cry:

Napisano

ja to powiem ci też że słabo się zaczyna coś ten sezon..........

no ale może wynagrodzi nam to okres wakacyjny, może bolki jeszcze słabo się obudziły z zimowego letargu :P

Napisano

jestem początkującym łowcą :D boleni kupiłem pare wobków pomoże ktoś bardziej doświadczony czy dobrze wybrałem ???

b53f1d264b4dcb66m.jpg

Napisano

Moim zdaniem tylko jeden jest dobry-środkowy chyba to jest Siudak lub łomrzański,a pozostałe poperki to raczej dla szczupaka ale przypadkowy boleń może też udeżyć.

Napisano

Tak to jest ten tzw: killer Łomrzański

PS: naprawde na te powierzchniowe poperki łapie się szczupaki nie bolenie??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.