Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do was pytanie gdzie można nałapać dużą ilość karasi do stawu w okolicach Dąbrowy Górniczej. Nie musi być to obiekt z wód PZW tylko może być jakiś dziki staw. Chodzi o to żeby były karasie mogą być małe.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Cześć

Mogę ci pomóc miejsce które opisze obfituje w ogromną ilość Karasi nie są to może jakieś wielkoludy ale do prywatnego stawiku jak najbardziej się nadadzą.

Nie wiem czy orientujesz się gdzie na piaskach w Czeladzi jest ul. Wiosenna, są tam 2 duże a może i nawet teraz 1 dość spory staw (jeziorko) przeważającą rybką jest tam karaś i praktycznie na wszystko bierze.

Przejeżdżasz drogę szybkiego ruchu z Syberki (Będzin) na wprost w stronę Czeladzi (Piaski), jedziesz ok 1km po drodze mijasz po lewej stronie BUDERUS a po prawej PLATFORMA i dalej Bazę przeładunkową, Jedziesz dalej i skręcasz w pierwszą drogę w lewo , znakiem charakterystycznym będzie po lewej stronie cennik z paliwami stacji benzynowej ORLEN. Kiedy skręcisz w tą drogę jedziesz ok 400-500m stajesz i przejdziesz na lewą stronę wału, zobaczysz ścieżkę wydeptaną która doprowadzi Cię do miejsca gdzie możesz połowić. :)

Najlepiej z gruntu na białego robaka biorą karasie a nawet linek się może przyplątać )

Pozdrawiam

Napisano
A ten staw do kogo należy :?: Tam są chyba dwa stawy.

Są dwa i nie maja właściciela. W zasadzie to lowic da sie tylko na jednym.

JohnyQ jestes pewien, że jest tam w dalszym ciagu tak dużo karasia? Jestem tam czasami na spacerze i od czasu do czasu widzę wedkarzy, ale złapanego karasia jeszcze nie widziałem.

Napisano

No to prosił bym o potwierdzenia po teraz patrze na mapę z satelity i widzę dwa stawy a na jednym jest jakieś molo czy coś to jest ten staw na którym da się łapać.

Napisano

Teraz po majowych powodziach to różnie bywa, rybostan się wymieszał. Byłem tam w tym roku 2 razy i ani rybki, ponoć trza trafić dzień. Znajomy łapał piękne 40-stki karasia na bułkę tylko trza najlepiej sobie wygrabić teren pod spławiki bo krzaki sięgają 0,5 pod powierzchnie wody :neutral:

Napisano

Na obu możesz łowić, wody nie mają właściciela. Na tym zbiorniku z molo masz wiecej stanowisk ale jest dużo roślinności wodnej, na tym drugim "dzikszym" masz praktycznie tylko 2 klarowne do wędkowania miejsca (często zresztą zajęte) ale raczej nie masz zaczepów.

Napisano

hehe

myślę że koledzy już wszystko napisali.

Ostatnio byłem tam w lipcu na tym pierwszym mniejszym a po powodzi oba się połączyły.

Powodzonka

Napisano
Dobra chyba już niedługo lody stopnieją to się wybiorę na oględziny
no nie wiem czy tak lody stopnieja szybko,dzisiaj bylem wedkowac z lodu i jego warstwa wynosi ok 30-35 cm i w ciagu ostatnich dni nie zmniejszyla sie wcale.
  • 2 weeks later...
Napisano

A łapał ktoś może na stawie koło drogi 1 co jest na wysokości Ząbkowic. Staw jest zaraz przy drodze po prawej stronie przed światłami.

Napisano

damian

Nie łapałem tam nigdy nawet nie wiem do kogo należy ten stawik i co tam w nim jest ciekawego.

Natomiast mieszkam niedaleko niego i jak czasem przejerzdżam to widzę, że zawsze ktoś tam wysiaduje, ale z jakimi efektami to nie mam pojęcia.

Pozdrawiam

• 2 years later...
Napisano

Co do stawów w Czeladzi to faktycznie ten drugi dziki jest mocno zachaszczony i z pod wody wystają drzewa w tamtym roku zerwałem tam multum spławików oraz przyponów. Co ciekawe staw 2 zalewa bardzo głęboki szyb byłej kopalni węgla. Ryby z tego zbiornika nie zbyt nadają się do konsumpcji, śmierdzą ostro mułem.

• 3 months later...
Napisano

Przybrał ten drugi zbiornik po same wały, poza tym wędkarze i nie tylko oni pozostawiają po sobie ogromne ilości śmieci aż nie miło tam przebywać. Może PZW by tym się zaopiekował było by czyściej i lepiej.

• 1 month later...
  • 2 years later...
Napisano

Bandytyzm na stawach w Czeladzi Piaskach jest świadek który widział kilka dni temu pod wieczór samochód terenowy który wjechał na skarpę powyżej zbiornika z łódką. Dwóch sprawców pływało po zbiorniku i bestialsko traktowali ryby prądem, teraz przy brzegu widać tego ślady masy śniętych karasi, okoni oraz linów. Myślę że ten zbiornik zasługuje na jakieś kontrole odpowiednich władz.

• 8 months later...