Skocz do zawartości
Dragon

"Efekciarskie" fotki w Konkursie 4 Pory Roku?

Lesio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Konkurs powoli chyba zaczyna przechodzić w fazę wyboru najlepszego grafika :wink:

Posty wycięte z tematu Głosowanie "Jesień" - Konkurs 4Pory Roku Unises

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Konkurs powoli chyba zaczyna przechodzić w fazę wyboru najlepszego

grafika :wink:

Dopuszczalna jest jedynie 'kosmetyczna' modyfikacja fotografii cyfrowej za pomocą programów komputerowych, ale obejmująca fotografie jako całość, czyli np. poprawa ostrości, kontrastu, nie można natomiast zmieniać meta danych pliku, dokonywać fotomontaży, zamieszczać podpisów ramek, datowników itp.

..tyle mówi regulamin

Wprowadzając taką 'innowacje' podjeli pewne ryzyko zobaczymy jak ocenią to respondenci. :mrgreen: , ja jakoś nie jestem pewien czy się opłaca poprawiać o ile w ogóle się jeszcze da, piękno natury :razz:

Jak widze to większość fotek jest podparta fotoshopem czy jak to sie zwie :grin:

Niekoniecznie teraz w większości aparatów masz programy tematyczne wybierasz jakiś

"obraz olejny" i pstrykasz :wink: co tam aparaty już wystarczy że w głupiej Noki włączysz sobie balans bieli: wolframowy i pstrykniesz fotkę np. wieczornemu tramwajowi na ulicy a większość będzie myślała ,że to było ufo :lol:

Ps. tymczasowo pozwoliłem sobie przenieść ten temat/ankietę poza dział Konkurs 4 Pory Roku, bym nie musiał zatwierdzać waszych postów, mam nadzieję że w dyskusji nie pojawią się sugestię na którą fotkę należy głosować.

Napisano
Jak widze to większość fotek jest podparta fotoshopem czy jak to sie zwie :D

Niekoniecznie masz również cale mnóstwo filtrów na aparat, dzięki którym możesz uzyskać zamierzony efekt. Choć pewna kosmetyka jest widoczna na fotkach to myślę że dopóki nie ma prac na warstwach nie jest źle heheh ;)

• 2 weeks later...
Napisano

Trochę mi nie wpada się wypowiadać, bo sam biorę udział w konkursie, ale... uważam że coś jest jednak na rzeczy z "poprawianymi" fotkami. Zapis regulaminu okazał się jak widać niejasny albo niewystarczający, co moim zdaniem prowadzi do nierównej konkurencji. Swoich fotek nie dotknąłem nawet Picasą, a mógłbym to zrobić podnosząc ich atrakcyjność i zdobywając zapewne kilka głosów więcej.

To pierwsza edycja konkursu, mam nadzieję że ta zabawa będzie już stałym punktem haczyka, niemniej jednak w kolejnych edycjach warto poprawić regulamin. Albo zabronić w ogóle poprawek, albo w pełni je dopuścić. Skłaniałbym się do drugiego rozwiązania, sztuka fotografii to obecnie już nie tylko umiejętność wybrania odpowiedniego obiektu, kadrowania itp, ale również umiejętność późniejszej obróbki fotografii. No i uniknie się całkowicie dyskusji czy zdjęcie było poprawiane, czy też nie.

Napisano
Albo zabronić w ogóle poprawek, albo w pełni je dopuścić.

Moim zdaniem zdecydowanie pierwsze rozwiązanie. Albo robimy dobre zdjęcie albo byle co i do tego tuning optyczny robiący z przeciętnej foty arcydzieło.

Skłaniałbym się do drugiego rozwiązania, sztuka fotografii to obecnie już nie tylko umiejętność wybrania odpowiedniego obiektu, kadrowania itp, ale również umiejętność późniejszej obróbki fotografii.

Wykadrowanie OK i nic więcej. Mam nadzieję że ten konkurs to tzw nasze spojrzenie na wodę i jej otoczenie a nie sztuka obróbki i posługiwania się oprogramowaniem do obróbki foto.

Jak mam aparat w dłoni to robię masę zdjęć, czasami jest to około 1000 - 1500 w ciągu dnia. Z tego po selekcji przy dobrych wiatrach zostaje mi kilkadziesiąt które moim zdaniem nadają się. I takie zostawiam sobie. Nigdy nie bawiłem się i nie mam zamiaru w poprawianie ich. Albo coś uchwyciłem albo nie. Takie jest moje zdanie. A w konkursie na poprawiane nawet nie spojrzałem :razz:

Takie jest moje subiektywne zdanie na ten temat.

Napisano
Fotka nr 1 jest świetna.. kto ją robił? :

Dowiesz się za jakieś 3 tygodnie w temacie; Wyniki etapu "Jesień" :cool:

A po konkursie jeśli tomik nie bedzę miał nic przeciwko zamierzam wystawić w download jakiś multipack z tapetami i może jeszcze wygaszacz ...z najlepszymi fotkami (bez numerków w odpowiedniej rozdzielczości z małym logo haczyka i nickiem autora fotografii)

Unises, mam na myśli właśnie te z efektami, są wyraźnie sprzeczne z regulaminem.

Wybacz ale dla mnie nie jest to aż tak bardzo 'wyraźnie sprzeczne' - regulamin mówi o "modyfikacji fotografii cyfrowej za pomocą programów komputerowych" a tutaj równie dobrze możemy mieć do czynienia z fotką niezmodyfikowaną - całkowicie surową prosto z aparatu, który miał przed pstryknięciem włączoną odpowiednią funkcję tematyczną. :mrgreen:

Nie mniej mi również takie fotki nie do końca leżą :wink: ale ze względów czysto praktycznych (przetworzona fotka jest dużo gorszym materiałem wyjściowym do dalszych prac graficznych... a zbieranie właśnie materiałów dla haczyk.pl było jednym z kilku głównych celów tego konkursu)

ale przynajmniej moje "...ale...."w żadnym wypadku nie wywodzi się z mojego widzimisię ; bo trzeźwo patrząc na chwile obecną jakoś te efekciarskie fotki nie robią furory ani też nie znajdują większego poparcia niż fotki klasyczne i jak na razie tendencja jest raczej odwrotna :roll: a te które, są mocniej zapunktowane były by chyba równie dobre albo i lepsze bez efektów.

Po zakończeniu tego etapu konkursu zrobimy sobie ankietę, w której podejmiecie demokratyczną decyzję;

Czy chcecie dopuszczać efekciarskie zdjęcia czy też nie, - niezależnie od sposobu w jaki ów efekt został osiągnięty.

A jeśli nie chcecie, to dobrze by było (to tylko prośba/sugestia) dodać 1 zdanie argumentujące dlaczego nie, bo samego - "nie bo nie" używali 'kufajkowcy' na wiecach ładne parę lat temu :lol: i dziś wszyscy już wiemy jak na tym wyszli :roll:

Oprócz tego dodamy sobie też jednego moda ochotnika :lol: do tej pory nie startującego w konkursie, który wraz ze mną będzie decydował co dopuścić do głosowania 'zima' a co nie.

Napisano

Moim zdaniem konkurs powinien wytrwać bez zmian. Zasady były znane wszystkim i trzeba z tym dożyć. Jeżeli będą zbyt rygorystyczne warunki, to trzeba się liczyć z małą ilością zgłoszeń prac do konkursu. Chodzi chyba o dobrą zabawę i nie podchodźmy zbyt emocjonalnie do tematu :smile: Ale mam jedno ale tzn., należy wziąć pod uwagę fakt, że to co widzi obiektyw, zwykle nie całkiem pokrywa się z tym, co widać w wizjerze. I tu dopuścił bym możliwość kadrowania zdjęcia (o ile dobrze zrozumiałem co to oznacza), z tym że zdjęcie powinno mieć jakąś odpowiednią "wagę". Tutaj mogę sobie strzelić samobója, bo mój leciwy sprzęt może nie sprostać wymaganiom. Jednak to w nowej edycji konkursu, jeżeli taki się jesżcze odbędzie :cool: .

Napisano

jaceen, kadrowanie OK bo:

należy wziąć pod uwagę fakt, że to co widzi obiektyw, zwykle nie całkiem pokrywa się z tym, co widać w wizjerze

I tutaj pełna zgoda. Kontrowersyjne jest podkręcanie zdjęć w programach graficznych. Nie mówię tu o zrobionych w sepii, czarno-białych oddających wizję autora.

Napisano
Kontrowersyjne jest podkręcanie zdjęć w programach graficznych.

Można podkręcać i 'podkręcać'. Pomiędzy poprawą kontrastu i jasności, a grzebaniem w kolorach jest jakościowa różnica. Kadrowanie zdjęć przy obecnym regulaminie raczej nie jest dozwolone, ponieważ wszystkie modyfikacje muszą dotyczyć 'zdjęcia, jako całości'.

Pisałem zaraz na początku konkursu, żeby przyjmować tylko zdjęcia w stanie surowym....

Napisano
Pisałem zaraz na początku konkursu, żeby przyjmować tylko zdjęcia w stanie surowym....

Chyba najlepsze rozwiązanie. To co napisałem powyżej to taki mój kompromis :wink:

Napisano

Zrobicie jak uważacie, mi to ryba.Dla mnie ten konkurs ma taki plus że juz bez aparatu nie ruszam sie nad wode , czasami odetchne podczas biczowania wody i uchwyce dobry jak dla mnie kawałek przyrody.Tylko powiem Wam ze pozwoliłem sobie przerobic jedno z wybranych zdjęć ,a raczej koleżanka je przerobiła.To co można na komputerze zrobić z zdjęciem jest nieprawdopodobne ,ponieważ fotki z lata mozna przerobic na fotki jesienne, ja sie na tym nie znam i raczej nie bede przerabiał fotek.Po prostu to co mi utkfwiło w pamięci dodatkowo zapamietalem na fotografii.Fajnie jest sobie usiąść przed kompem i powspominac w jakich fajnych miejscach sie było jakiś czas wcześniej.

• 2 weeks later...
Napisano

Podczas ostatniego głosowania na najlepsze prace etapu "Jesień" kilka z zaprezentowanych fotografii konkursowych, kolorystyką i formą odbiegało mocno od postrzeganej na co dzień rzeczywistości...nawet po tzw. spożyciu :wink:

Rozgorzała dyskusja na temat dopuszczania takich prac, obiecałem że po zakończeniu etapu wspólnie w sposób demokratyczny :mrgreen: unormujemy tą sprawę.

4) W konkursie mogą wziąć udział jedynie zgłoszenia, które niebyły nigdzie wcześniej publikowane, jednocześnie będące oryginalnymi pracami autora.

Fotografie cyfrowe powinny być w formacie standardowym (nie panoramicznym) oraz w rozdzielczości (rozwinięcie po kliknięciu ) nie mniejszej niż 2048x1536, preferowany format pliku *.jpg, *. jpeg

Dopuszczalna jest jedynie 'kosmetyczna' modyfikacja fotografii cyfrowej za pomocą programów komputerowych, ale obejmująca fotografie jako całość, czyli np. poprawa ostrości, kontrastu, nie można natomiast zmieniać meta danych pliku, dokonywać fotomontaży, zamieszczać podpisów ramek, datowników itp.

Regulamin mówi 'o modyfikacji fotografii cyfrowej za pomocą programów komputerowych' jak dobrze wiemy owe efekty można też pozyskać bez modyfikacji programowej , choćby za pośrednictwem wyboru funkcji tematycznych w aparacie cyfrowym.

Chciałem zapytać czy w konkursie dopuszczamy efekt, niezależnie od sposobu jego pozyskania

A wiec jeszcze raz

kto jest za, kto przeciw i dlaczego..

To co sobie uchwalimy będzie, obowiązywało już w zgłoszeniach do etapu "Zima"

aa... mega uproszczona definicja efektu zawarta jest w drugiej części pierwszego zdania rozpoczynającego ten post

Na razie patrząc na posty powyżej {które wydzieliłem z "głosowania" } widzę , ze ogólnie jesteście przeciw efekciarskim fotką

Napisano

To ja pójdę nieco pod prąd. Sam nie upiększałem fotografii, ale... Jeżeli ktoś potrafi to robić, to może podrasować fotę tak, że i taknikt nie będzie nawet wiedział że była przerabiana. Poza tym cyfowo przerabiana fotografia otacza nas wszędzie - w prasie, reklamach, kalendarzach itp, programy komputerowe są w tej chwili naprawdę podstawą w warsztacie dobrego fotografa. Jeżeli mamy oceniać kunszt fotografa, to dlaczego nie pełen kunszt, czyli także umiejętność obróbki zdjęcia?

Jeżeli zatem ma to być konkurs na najlepsze zdjęcie, a nie na "najlepiej skadrowany krajobraz", to ja jestem za tym, żeby dopuścić fotografie przerabiane cyfrowo. Podziwiajmy efekt końcowy, a nie pośredni ;)

Napisano

Jestem przeciwny podrasowaniu zdjęcia , zdjęcie albo dobrze wyszło albo nie i trafia do kosza , jeden potrafi złapać taki moment i go uwiecznić a drugi musi się wspomóc żeby coś zaprezentować

Napisano
Jestem stanowczo przeciwny takiemu udziwnianiu fotografii...

I tu jest też moje zdanie.

To ja pójdę nieco pod prąd.

Jacku nie idź tą drogą :twisted:

Napisano

Jestem za foto w stanie surowym, ale dopiero po zakończeniu etapu zimowego, a więc całej rocznej edycji.

W trakcie konsumpcji nie powinno się zmieniać cen w menu.

Napisano
W trakcie konsumpcji nie powinno się zmieniać cen w menu.
Ale taki zapis w regulaminie już istnieje.

A jak ktoś interpretuje to inaczej to jest jeszcze pkt 8 regulaminu: "8. Haczyk.pl zastrzega sobie możliwość zmiany w każdej chwili regulaminu i powyższych zasad podczas trwania konkursu oraz możliwość nieprzyjęcia i odrzucenia zgłoszenia bez podania przyczyn." :twisted:

Napisano

Czy ja napisałem, że 'nie można zmieniać', czy: 'nie powinno się zmieniać'?

Gentlemen's agreement też można zmianiać, ale to nie oznacza, że powinno się tak robić :razz:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.