Skocz do zawartości
Dragon

"Efekciarskie" fotki w Konkursie 4 Pory Roku?

Lesio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dopuszczalna jest jedynie 'kosmetyczna' modyfikacja fotografii
Żebyśmy się trzymali tego zapisu, to nie było by tematu :smile:
Jestem za foto w stanie surowym, ale dopiero po zakończeniu etapu zimowego, a więc całej rocznej edycji.
Moje zdanie jest podobne. Dobre zdjęcie obroni się samo, bez mocnej ingerencji programem. Żeby się nie rozpisywać, oddaję głos za pozostawieniem tej formy konkursu do końca. Dobrej zabawy w etapie "Zima" :smile:
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja nie mam nic przeciwko obróbce fotek i uważam że w nastepnej edycji nie powinniśmy zamykać furtki. Nie bójmy sie techniki:mrgreen: Beznadziejnemu zdjęciu nic nie pomoże. Głosujący sami zweryfikują "pomysły" i wykonanie autorów zdjęć.

PS. Mnie osobiście bardzo nie podobały się zmodyfikowane konkursowe zdjęcia rodem z bajki :mrgreen:

• 2 weeks later...
Napisano

Wybaczcie, Waszmościowie, że tyle kazałem na siebie czekać, ale ostatnio przestałem być panem własnego czasu :twisted:

Co do nowej tendencji w zgłoszeniach, skoro przeżyliśmy wiosenne 'makro', spokojnie moglibyśmy przeżyć obecny 'surrealizm' - myślę że obecna moda i tak nie przetrwała by długo > głosujący nie premiują zbyt wysoko owego 'plastiku'

...mając jednak na uwadze uczestników szanujących czystość i naturalność krajobrazu, oraz samą zbiórkę dobrych jakościowo materiałów graficznych - umówmy się, że każdy jeden 'surrealizm' jaki pojawi się w zgłoszeniach zimowych zostanie odrzucony, niezależnie czy fotka była wzbogacona czy też zubożona np. (przez obcięcie palety kolorów B&W, sepia itp.)

Jeśli ja nie odrzucę surrealistycznej fotki zapewne zrobi to tomek1, który zgodził się pomagać w weryfikacji zgłoszeń :cool:

Co do nowej edycji Konkurs 2011 ? , nie mam pojęcia czy się odbędzie - decyzja nie należy do mnie, lecz jeśli coś takiego wystartuje to {zgodnie z tym co proponuje Lesio}zrobimy sobie modyfikacje owego punktu regulaminu przed startem I etapu

wiec proponuje zrobić ankietę /głosowanie.

aj tam, aj tam... też wpadłem na ten pomysł i nawet napisałem o tym wcześniej :razz:

wg mnie trudność polega na czym innym, ale może ktoś zaproponuje od razu rozsądne opcje - mam na myśli przede wszystkim punkt 3

[wersja robocza ankiety]

Efekty w krajobrazie

1 tak

2 nie

3 tak ale tylko... no własnie co ? kadrowanie i rozjaśnianie ?

Napisano

A może konkurs "4 pory roku" urozmaicić i nie ograniczać uczestników do landszaftu ??

Może zrobić to na zasadzie najlepszego zdjęcia o tematyce wędkarskiej ogólnie :idea:

Napisano

Z fotkami można robić wszystko jedynie ogranicza nas własna wyobraźnia.

Ja ze swoimi w konkursie troszkę pojechałem z nasyceniem i w jednej z formą filtru połówkowego odwzorowującego wyrazistość części fotki (w moim przypadku nieba) .... reszta była nie zmienna (nie licząc formatu)...

zerknijcie na fotkę bez przeróbek (jedynie wykorzystane światło)

baki1.jpg

Poprzez fotografie można sporo wyrazić, a samo wędkowanie nie ogranicza się jedynie do rejestrowania widoczków choć mamy sporą możliwość ich pstrykania.

Napisano
Może zrobić to na zasadzie najlepszego zdjęcia o tematyce wędkarskiej ogólnie
mógłbyś nieco rozwinąć, zobrazować te ogólnie o jakieś przykłady
Ja ze swoimi w konkursie troszkę pojechałem z nasyceniem i w jednej z formą filtru połówkowego odwzorowującego wyrazistość części fotki (w moim przypadku nieba) ....reszta była nie zmienna (nie licząc formatu)...
Wygląda jak uproszczona/wygenerowana przez GD 1 :mrgreen:

"Plastyk" to jeszcze nic, najlepszy był motyw jak mnie Lesio nastraszył :wink: ; siedzę sobie lekko już zmęczony i fotki przed stemplowaniem do jednej rozdzielczości sprowadzam, grupuje wg uczestników, zaglądam do exifów itd.., a tu nagle coś mi się z oczami dzieje :shock: , patrze i im dłużej tym coś bardziej skośnie widzę, kolejna fotka to samo! :roll: zanim wyczaiłem, że kolega na czas fotografowania, być może nie zdjął z prawego ramienia ciężkiej torby...to prawie sobie wmówiłem, że mam początki astygmatyzmu :mrgreen::twisted: , wątpliwości się ostatecznie rozwiały gdy przyłożyłem krawędź innego okienka do linii horyzontu na fotkach :lol: a fotki klimatyczne, swoją drogą lubię patrzeć na progres w poziomie z etapu na etap.

nota bene, ostatnio znalazłem w necie całkiem fajną galerię, http://www.adamwalanus.pl/AWfoto1.html jest to inspirujące

mam na myśli albumy z przyrodą.

Napisano

nota bene, ostatnio znalazłem w necie całkiem fajną galerię, http://www.adamwalanus.pl/AWfoto1.html jest to inspirujące

mam na myśli albumy z przyrodą.

Bardzo ciekawa galeria, a przecież to jest przyroda, która nas wędkarzy otacza przy każdym wypadzie nad wodę. Autor fotek ma dobre oko i wie co robi - NAPRAWDĘ INSPIRUJĄCE.

Napisano
artech napisał/a:

Może zrobić to na zasadzie najlepszego zdjęcia o tematyce wędkarskiej ogólnie

mógłbyś nieco rozwinąć, zobrazować te ogólnie o jakieś przykłady

Myślę że artechowi chodziło o to, żeby mogły być zdjęcia z rybami itp. Natomiast z tego co mi się wydaje to obecny regulamin absolutnie takich zdjęć nie wyklucza, to sami uczestnicy zinterpretowali konkurs jako "paradę landszaftów" ;)

• 3 weeks later...
Napisano
W zasadzie to troszkę szkoda

Też uważam że warto nieco sobie odpuścić te krajobrazy, a dopuścić wszystkie zdjęcia o tematyce wędkarskiej. Chcemy oglądać RYBY! :D

zdrapek, fajny portrecik en face

Napisano
Też uważam że warto nieco sobie odpuścić te krajobrazy, a dopuścić wszystkie zdjęcia o tematyce wędkarskiej.

To jak robimy??

Ja jestem za :D

Napisano

Myślę, ze teraz nie ma co dyskutować co robimy, bo to mamy już ostatni etap, ale jeśli będzie kontynuacja.... to czemu nie podjąć rozmowy.

Napisano
Myślę że artechowi chodziło o to, żeby mogły być zdjęcia z rybami itp. Natomiast z tego co mi się wydaje to obecny regulamin absolutnie takich zdjęć nie wyklucza, to sami uczestnicy zinterpretowali konkurs jako "paradę landszaftów"

Z tego co pamiętam, artech jako członek tzw. grupy Administracyjnej miał czas i miejsce by wyrazić swoje pomysły i propozycje na długo przed zatwierdzeniem ostatecznego kształtu regulaminu Konkursu.

to sami uczestnicy zinterpretowali konkurs jako "paradę landszaftów"
Nie, to akurat ja :mrgreen: w samym zamyślę wywaliłem to całe wędkarskie 'piękno' z fotek na drugi plan a na pierwszym planie umieściłem krajobraz.

Pisząc wędkarskie 'piękno' miałem na myśli wszystko co się z tym wiążę - całe to targowisko próżności, które możemy zobaczyć na co dzień w internecie i czasopismach; {czyt. wszelkie ludzkie osiągnięcia} od uśmiechniętych 'zoofili' całujących przerażoną rybę, poprzez metki na ciuszkach i sprzęcie wędkarskim, samochody zaparkowane prawie w wodzie, kobiety, dzieci, grille i psy...ja postanowiłem przynajmniej w tym konkursie przesunąć to 'piękno' na drugi/trzeci plan, a na pierwszym postawić to co tu było na długo przed nami i pokazać jak zmienne to jest na przeciągu pór roku.

Chcemy oglądać RYBY!
Nic nie stoi na przeszkodzie byś równolegle brał udział w GP "Lesia" :mrgreen:
Myślę, ze teraz nie ma co dyskutować co robimy, bo to mamy już ostatni etap, ale jeśli będzie kontynuacja.... to czemu nie podjąć rozmowy.
Jestem otwarty na propozycje,... ale na pewno nie zmienię reguł gry podczas trwania tej Edycji, z powodu kilku znudzonych zimą malkontentów :wink:

Myślę, że jak na razie nie ma sensu dyskutować o nowych zasadach , tym bardziej ,że nie znamy stanowiska Admina odnośnie ewentualnej kontynuacji tego Konkursu.

Ps. Chyba tym razem będę miał mniej roboty, :idea: thx domowe króliczki :mrgreen: , czasu już nie wiele pozostało a widzę, po zgłoszeniach, że etap "Zima" wielu zamierza poddać walkowerem, :mrgreen:

Napisano
Ps. Chyba tym razem będę miał mniej roboty, :idea: thx domowe króliczki :mrgreen: , czasu już nie wiele pozostało a widzę, po zgłoszeniach, że etap "Zima" wielu zamierza poddać walkowerem, :mrgreen:

Spokojnie, myślę, że dostaniesz fotki hurtowo :mrgreen:

Napisano

Chciałem wybrać do wysłania fotki i... no właśnie, data w całej kolekcji ze stycznia i lutego widnieje jeszcze jako 2010 :smile:

Dzień, miesiąc i nawet godziny zmieniają się jak należy, ale rok dlaczego nie przeskoczył?

Pewnie będzie jak zdrapek pisał, ale u mnie w tej sytuacji, chyba klimaty zbliżone do wiosennych się pojawią :roll: .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.