Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

rozmowa z prof. Kazimierczykiem nt. śląskich rzek

" większość śląskich rzek , pomimo ostatnio dużego postępu w ochronę ich

czystości, jest skażona i musi upłynąć wiele lat , zanim sie to zmieni.

Badając bentos i tychoplankton , stwierdziliśmy znacznie przekraczające

stężenia ołowiu , kadmu i srebra. Przez wiele lat część rzek była syste-

matycznie zanieczyszczana przez kopalnie i huty. Najbardziej ze wszystkich

śląskich cieków jest zanieczyszczona Biała Przemsza z powodu pobliskiej

kopalni cynku i ołowiu , oraz srebra. Praktycznie te metale ciężkie

występują na każdym poziomie jej osadów , w fitobentosie , plantonie , jak

i innych organizmach żywych . Szczególnie przestrzegam , przed podlewaniem

wodą z tej rzeki ogródków przydowmowych, a broń boże spożywania ryb .

Niestety musi upłynąć wiele lat zanim nastąpi samooczyszczenie..."

• 1 year later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

A ja zauważyłem problem w tym roku na wysokości Błędowa. Na początku roku jak ustąpił śnieg nie było do około czerwca ani jednego pstrąga w rzece (żaden wędkarz nic nie złapał) teraz pojawiły się pstrągi ale wielkości około 10-15cm co się podziało z większymi rybami :?: Zna ktoś odpowiedz na to pytanie :?:

Napisano

Ciekawa teza. Raz tylko tam byłem i było kilka małych kropków, lipienia też widziałem. Wszystkie w dobrej kondycji.rybki i tak wypuszczam, ale może to pomoże w odbudowaniu się rybostanu.

Napisano

No ja byłem na rybach tam już około 30 razy bo mam tą rzekę 200m od domu i dopiero od dwóch miesięcy zaczęły się brania i to właśnie tych olbrzymów takich do 15cm. Przedtem nic nie było ani nic nie brało.

Napisano
A ja zauważyłem problem w tym roku na wysokości Błędowa. Na początku roku jak ustąpił śnieg nie było do około czerwca ani jednego pstrąga w rzece (żaden wędkarz nic nie złapał) teraz pojawiły się pstrągi ale wielkości około 10-15cm co się podziało z większymi rybami :?: Zna ktoś odpowiedz na to pytanie :?:

Ja znam, zobacz co robisz, co wrzucasz na YT i zastanów się co się stało z rybami

tutaj inni [...]

Napisano

Rozjeździłeś tarliska, wypędziłeś ryby, resztę wyłowiłeś w okresie ochronnym to ich już nie ma. Te małe są z zarybienia wiosennego.

• 6 months later...
Napisano

Słabo a nawet beznadziejnie chyba ryby na zimę odpłynęły na głębszą wodę. Byłem dwa razy na rybach i ani jednego brania ani nie było skubnięcia.

Napisano

Nikt nie kłusuje ryb nie ma i tak jest od dwóch lat. W lato trafiają się małe takie 15cm a na zimę odpływają i tak co roku. Jeszcze trzy lat temu łapało się takie pstrągi nawet 40cm a teraz nic.

Napisano

Czyli wyłapane według ciebie. Rozmawiałem dzisiaj z tubylcem też twierdził, iż kiedyś ryby było więcej. Wniosek jest jeden rzeka jest za mało zarybiana.

Napisano

"W lato trafiają się małe takie 15cm a na zimę odpływają i tak co roku"

:)))))))))))))))))))))))))))))))

"Wniosek jest jeden rzeka jest za mało zarybiana"

:)))))))))))))))))))))))))))))))))

nie ma jak spotkanie dwóch fachowców na forum i wymiana wiedzy :D

K***a popłakałem się ze śmiechu :D

pozdrawiam Was serdecznie!!!

Gość Anonymous
Napisano

a po co ma odpowiadać jak on już wszystko Wam napisał ... zresztą bardzo słusznie ;))))))))))))))))))

• 2 months later...
Napisano

Byłem ostatnio na wycieczce rowerowej i dojechałem nad Białą Przemszę w okolicy Sosnowiec Niwka dokładnie na jazie ujęcia wody do Elektrowni Jaworzno 3 powyżej tylko nie na tych płytach tylko 2 strona.Dwóch spinningistów na spore kopyta wyciągali szczupaki jeden za drugim i to dość sporawe takie 60-80 i większe grubiutkie zieloniutkie aż dziw,że w takim potoku takie ryby występują podobno i też są spore pstrągi :) wszystko wracało do wody i dwa pytania czy mają zasadę "no kil" czy po prostu woda jest na tyle zanieczyszczona,że ryba się nie nadaje na patelnie ??? Wędkował ktoś tam kiedyś z was koledzy ?????

Napisano

Możesz wstawić dokładną mapkę tego miejsca? Jeżeli są tam pstrągi to woda raczej nie jest mocno zabrudzona, no chyba że się nie znam, nigdy tam nie byłem.

Gość Anonymous
Napisano

tony zaczepów, opony... metale ciężkie, woda żur ;D