sejdon Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 rozmowa z prof. Kazimierczykiem nt. śląskich rzek " większość śląskich rzek , pomimo ostatnio dużego postępu w ochronę ich czystości, jest skażona i musi upłynąć wiele lat , zanim sie to zmieni. Badając bentos i tychoplankton , stwierdziliśmy znacznie przekraczające stężenia ołowiu , kadmu i srebra. Przez wiele lat część rzek była syste- matycznie zanieczyszczana przez kopalnie i huty. Najbardziej ze wszystkich śląskich cieków jest zanieczyszczona Biała Przemsza z powodu pobliskiej kopalni cynku i ołowiu , oraz srebra. Praktycznie te metale ciężkie występują na każdym poziomie jej osadów , w fitobentosie , plantonie , jak i innych organizmach żywych . Szczególnie przestrzegam , przed podlewaniem wodą z tej rzeki ogródków przydowmowych, a broń boże spożywania ryb . Niestety musi upłynąć wiele lat zanim nastąpi samooczyszczenie..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 A ja zauważyłem problem w tym roku na wysokości Błędowa. Na początku roku jak ustąpił śnieg nie było do około czerwca ani jednego pstrąga w rzece (żaden wędkarz nic nie złapał) teraz pojawiły się pstrągi ale wielkości około 10-15cm co się podziało z większymi rybami Zna ktoś odpowiedz na to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonek Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Ciekawa teza. Raz tylko tam byłem i było kilka małych kropków, lipienia też widziałem. Wszystkie w dobrej kondycji.rybki i tak wypuszczam, ale może to pomoże w odbudowaniu się rybostanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 No ja byłem na rybach tam już około 30 razy bo mam tą rzekę 200m od domu i dopiero od dwóch miesięcy zaczęły się brania i to właśnie tych olbrzymów takich do 15cm. Przedtem nic nie było ani nic nie brało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 A ja zauważyłem problem w tym roku na wysokości Błędowa. Na początku roku jak ustąpił śnieg nie było do około czerwca ani jednego pstrąga w rzece (żaden wędkarz nic nie złapał) teraz pojawiły się pstrągi ale wielkości około 10-15cm co się podziało z większymi rybami Zna ktoś odpowiedz na to pytanie Ja znam, zobacz co robisz, co wrzucasz na YT i zastanów się co się stało z rybami tutaj inni [...] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Przedtem jeździli i były ryby a teraz nie jeżdżą i ryb jest jak na lekarstwo. Same małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Rozjeździłeś tarliska, wypędziłeś ryby, resztę wyłowiłeś w okresie ochronnym to ich już nie ma. Te małe są z zarybienia wiosennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Panowie jak tam w chwili obecnej wygląda sprawa z pstrągami itd w okolicach Błędowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 Słabo a nawet beznadziejnie chyba ryby na zimę odpłynęły na głębszą wodę. Byłem dwa razy na rybach i ani jednego brania ani nie było skubnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Też przedwczoraj byłem na Białej i też nic, nawet w wodzie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Dziś to samo czyli bez żadnego brania. Normalnie martwa woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Ja też dziś byłem w okolicach Błędowa jak by ryby zniknęły z wody kłusują tam na tej rzece czy co?!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Nikt nie kłusuje ryb nie ma i tak jest od dwóch lat. W lato trafiają się małe takie 15cm a na zimę odpływają i tak co roku. Jeszcze trzy lat temu łapało się takie pstrągi nawet 40cm a teraz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Czyli wyłapane według ciebie. Rozmawiałem dzisiaj z tubylcem też twierdził, iż kiedyś ryby było więcej. Wniosek jest jeden rzeka jest za mało zarybiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Tak jak piszę ryb nie ma bo odpłynęły a wędkujących jest w okolicach Błędowa bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nabuchodonozor Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 "W lato trafiają się małe takie 15cm a na zimę odpływają i tak co roku" )))))))))))))))))))))))))))))) "Wniosek jest jeden rzeka jest za mało zarybiana" )))))))))))))))))))))))))))))))) nie ma jak spotkanie dwóch fachowców na forum i wymiana wiedzy K***a popłakałem się ze śmiechu pozdrawiam Was serdecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Też lubię K...a sobie popłakać na temat ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 Nabuchodonozor, no to powiedz gdzie zniknęły ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 Kolega nie odpisze, a jeśli odpisze to znowu coś nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 a po co ma odpowiadać jak on już wszystko Wam napisał ... zresztą bardzo słusznie ))))))))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piniu81 Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Byłem ostatnio na wycieczce rowerowej i dojechałem nad Białą Przemszę w okolicy Sosnowiec Niwka dokładnie na jazie ujęcia wody do Elektrowni Jaworzno 3 powyżej tylko nie na tych płytach tylko 2 strona.Dwóch spinningistów na spore kopyta wyciągali szczupaki jeden za drugim i to dość sporawe takie 60-80 i większe grubiutkie zieloniutkie aż dziw,że w takim potoku takie ryby występują podobno i też są spore pstrągi wszystko wracało do wody i dwa pytania czy mają zasadę "no kil" czy po prostu woda jest na tyle zanieczyszczona,że ryba się nie nadaje na patelnie ??? Wędkował ktoś tam kiedyś z was koledzy ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Możesz wstawić dokładną mapkę tego miejsca? Jeżeli są tam pstrągi to woda raczej nie jest mocno zabrudzona, no chyba że się nie znam, nigdy tam nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Chcesz się nabawić ołowicy i stracić włosy od kadmu, cynku, selenu i Bóg wie czego jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 tony zaczepów, opony... metale ciężkie, woda żur ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 O szlak aż takie klimaty to dziękuje takie ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi