Rybka345 Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Witam! Mam pewien dylemat, kompletnie nie znam się na wędkarstwie a chciałabym na prezent niespodziankę kupić mojemu dziadkowi jakiś dobry sprzęt wędkarski. Nie mam pojęcia jakim sprzętem mój dziadek łowi ryby, wiem że nie jest to sprzęt z wysokiej ani nawet średniej półki cenowej, np. żyłka za 7 zł 100 m itd. , ale wiem że skupia się na łowieniu karpi oraz karasi na feeder w pobliskich jeziorach, więc tutaj się rodzi moje pytanie do was, doświadczonych wędkarzy, co najlepiej kupić jako prezent w tym wypadku? Myślałam o jakiś dobrych haczykach, żyłkach ( dziadek nie raz narzekał że żyłka 0,25 się zerwała albo haczyk się wygiął przy próbie złowienia karpia) kołowrotkach itd. ale kompletnie się na tym nie znam a tym bardziej na firmach które oferują taki sprzęt. Czy moglibyście poradzić co najlepiej w takim wypadku kupić? Co się zawsze przyda wędkarzowi? Chciałabym aby dziadek mógł łowić jakimś fajnym i przyzwoitym sprzętem (nie korzysta on z internetu więc pewnie nie wie o wielu nowinkach ze świata wędkarstwa). Będę wdzięczna za wszelkie komentarze i porady!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka345 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 24 minuty temu, Marienty napisał: Widzę , że w tym poście głownie mówią o spinningu oraz o łowieniu szczupaków. Natomiast w moim poście pisałam o karpiach/karasiach na feeder, i tez pewnie 7 lat trochę zmieniło jeśli chodzi o sprzęt czy gadżety wędkarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Rozumiem podejście i chęci ale na tym stopniu specjalizacji bardzo łatwo jest nie trafić w gusta. Moja rada jest taka, żeby iść w prezenty okołowędkarskie - krzesełko, nóż, kalosze, skarpety neoprenowe, pojemniki na przynęty, pojemniki na akcesoria, pudełko magnetyczne na haczyki (bardzo się przydaje), może torba/plecak itp. Nawet jak kupisz lepsze haczyki czy żyłkę to może okazać się, że trafiłaś na coś zleżałego, bubla albo nawet po prostu dziadkowi nie przypadnie do gustu. Piszę to z perspektywy osoby, która dużo takich prezentów dostała i które w jakiejś cześci od lat leżą nierozpakowane w czeluściach piwnicy. Daj proszę znać co wybrałaś. Dużo osób pyta a nikt się nie chwali jak się finalnie skończyło. Powodzenia i mocnego przygięcia dla dziadka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka345 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 1 minutę temu, Marienty napisał: Rozumiem podejście i chęci ale na tym stopniu specjalizacji bardzo łatwo jest nie trafić w gusta. Moja rada jest taka, żeby iść w prezenty okołowędkarskie - krzesełko, nóż, kalosze, skarpety neoprenowe, pojemniki na przynęty, pojemniki na akcesoria, pudełko magnetyczne na haczyki (bardzo się przydaje), może torba/plecak itp. Nawet jak kupisz lepsze haczyki czy żyłkę to może okazać się, że trafiłaś na coś zleżałego, bubla albo nawet po prostu dziadkowi nie przypadnie do gustu. Piszę to z perspektywy osoby, która dużo takich prezentów dostała i które w jakiejś cześci od lat leżą nierozpakowane w czeluściach piwnicy. Daj proszę znać co wybrałaś. Dużo osób pyta a nikt się nie chwali jak się finalnie skończyło. Powodzenia i mocnego przygięcia dla dziadka! Dostałam właśnie informacje, że dziadek potrzebuje żyłek karpiowych Chce mu kupić jakieś fajniejsze te żyłki , jakie firmy możesz polecic? Chodzi o żyłki 0,20-0,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Niestety typowym karpiarzem nie jestem. Może inni się wypowiedzą. Jak dla mnie to na karpie żyłka zaczyna się od 0,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Jeżeli chodzi o żyłki na karpia, to PB Control, Shimano Technium, z tańszych Prologic XLNT można by tak w nieskończoność. Wszystko zależy od tego co jest w sklepie na półce. Moim skromnym zdaniem byłoby najlepiej wykupić w sklepie bon podarunkowy, wtedy obdarowany wybierze sobie coś co mu będzie odpowiadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 W dniu 26.03.2021 o 10:35, Marienty napisał: Niestety typowym karpiarzem nie jestem. Może inni się wypowiedzą. Jak dla mnie to na karpie żyłka zaczyna się od 0,25. Jeżeli ma być żyłka do wywózki to 0,37 - 0,40 mm, natomiast do rzutu 0,33-0,35 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasina Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Jako że mój ojciec jest wędkarzem to kupowaliśmy mu praktycznie co roku jakieś pierdołki do wędkowania. Np. kostium do wchodzenia w wodę, krzesełko, latarkę czołową do wędkowania w nocy, a ostatnio dostał nawet specjalne noże kuchenne do ryb firmy Zwilling (jako już neico droższy zestaw z okazji 50tki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi