moczykij Napisano 20 Września 2023 Share Napisano 20 Września 2023 Zainspirowany Bystrzycą i jednocześnie sfrustrowany nieco używaniem tam matchówki 420 (zwłaszcza na odcinkach zakrzaczonych/zadrzewionych) postanowiłem sprezentować sobie coś krótszego i bardziej od matchówki mobilnego. Jakis travelek w wersji do plecaka, o długości 300-360 - c.w. 3-15 do 10-30. Jest tego trochę w internecie, ale niewiele, bądź w ogóle opinii, a ja z takimi wędeczkami nie jestem zbytnio za pan brat. Macie może w swoich arsenałach podobne kije i możecie coś zaproponować? P.S. W trakcie pisania dotarło do mnie, że to mogłaby być równiez fajna alternatywa na pontonik, a więc niech to będzie uniwersalna spławikówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 Ja na takie łowienie i warunki używam Mistrall Siro Tele Float 3,9m; 10-35 gr. Jest uniwersalna, krótki teleskopowy skład sprzyja wędrówkom i jest porządnie wykonana. Długość w sam raz na podwrocławskie rzeczki ale nie na Odrę. Skutecznie spławikiem obławiam miejsca pod drugim brzegiem. Trochę jednostopkowe przelotki mi się wyginają ale narazie nie łamią. Wypuszczanka, przepływanka, spławikowa przystawka - wszystko jest do ogarnięcia tym kijem. Pod wędkę musisz dobrać dobrze podbierak. Spinningowe odradzam. Za krótkie choć kusi by z takim łazić po krzakach. Najważniejsza na rzeczkach jest bezkolizyjna wędrówka i szukanie ryb co dyskwalifikuje wg mnie np. klasyczne odległościówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi