Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka, mam na Imię Kacper, zaraz będę miał lat 18. Chodzę na ryby z tatą w sumie od kąd pamiętam, łowiłem zawsze na bata. Takie wyjazdy na ryby zaczęły mnie bardziej interesować od ostatnich wakacji, zacząłem też wyciągać kolegów nad wodę.  Łowiłem na wędce od wujka, która mi dał ponieważ w sumie tylko mu zalegała (zrobiłem ją pod metodę) aczkolwiek kompletnie się do tego nie nadaje, strasznie sztywna i krótka jest ta wędka. Teraz w grudniu zakupiłem sobie swoją pierwszą wędkę dedykowana do feedera nazywa się mikado ultraviolet długość 3.30, 50g wyrzutu poleciła mi ją Pani sprzedawczyni, do niej też dobrała kołowrotek z wolnym biegiem. Kieruję się z państwem o pomoc z doborem podajnika, jaką jego wagę wybrać?. głownie nastawiam się na mniejsze karpie, amury, karasie. Pozdrawiam serdecznie

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wagę podajnika dobierasz do odległości na jakiej chcesz łowić. Oczywiście nie przekraczając cv wędki. 

20-30 gramowy podajnik spokojnie leci na 100 metrów a raczej wątpię żebyś tak daleko łowił. 

Napisano

Podpisuję się pod tym co napisał @ESSOX

Podajnik 30gr będzie najbardziej uniwersalny. Jeśli łowisko (no właśnie nic nie napisałeś o wodach na których łowisz) jest stosunkowo płytkie, to trzeba zejść do 20g, żeby za bardzo nie płoszyć ryb.

Napisano

zawsze tata opłacał mi kartę i jeździliśmy na jakieś łowiska PZW, aczkolwiek w tym roku nie wiem czy opłacać, bo moje łowiska w pobliżu raczej za dużo w sobie ryb nie maja jedyna nadzieja jest w zalewie Rybnickim, którego głębokość sięga ponoć do 10m akurat zaczynam zdawać prawo jazdy wiec tam ewentualnie raczej bym dojeżdżał nie wykluczałbym też oczywiście komercji, na którą jezdziłem w ostatnie wakacje z kolegami

Napisano

i dziękuję bardzo za pomoc, bardzo doceniam. I narodziło mi się jeszcze jedno pytanko, do tego zestawu raczej dokupię podajniki 20g lub 30g, ale nie wiem jaką żyłkę wybrać, ponieważ inni doświadczeni zawodnicy polecali mi żyłki o średnicy 0,25mm, ale szczerze nie wiem czy na tak delikatny zestaw jest sens zakupić taką grubą żyłkę, więc kieruje jeszcze zapytanie czy Trabucco T-Force XPS Method Feeder o średnicy 0,203mm będzie odpowiednim wyborem, czy lepiej posłuchać się tamtych zawodników i kupić nieco grubszą? (z tego co wiem, to tym im grubsza średnica tym ciężej się zarzuca, na co też zwracam uwagę) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za porady

Napisano

Dużo zależy od tego jakie ryby masz w łowisku. Jak wiesz że są karpie po 10 kg to lepiej mieć żyłkę 0.25.  A jak są mniejsze okazy takie po 2 czy 3 kg czy nawet 5kg to 0.20 wystarczy. Dużo zależy też od cholu

• Lubię to 1
Napisano

Ja bym polecił jednak 0.25. Przy rzutach na dalsze odległości występują spore przeciążenia na zestaw. Zwłaszcza mniej doświadczeni wędkarze potrafią "odstrzelić " podajnik lub sprężynę zanętową która leci w siną dal ;) 

• Lubię to 1