andrutone Napisano Poniedziałek o 11:42 Napisano Poniedziałek o 11:42 Cześć. Za nami długi weekend majowy i początek sezonu szczupakowego. Szczęśliwie udało się w każdy dzień tego weekendu być na rybkach i chociaż szczególnych rewelacji nie było, to było sympatycznie i dwa nowe PB wpadły 😉 1 maja Długo wyczekiwane rozpoczęcie sezonu na prawdziwe drapieżniki. Kompletowany już od dwóch miesięcy sprzęt, nowe przynęty i duże nadzieje. Do tego zapowiadana dobra pogoda. Mimo, że tego dnia miałem w perspektywie rodzinny wyjazd na majówkę, postanowiłem z rana pojechać poza Wrocław, na upatrzoną pod szczupaki, stojącą wodę PZW. Nad wodą sporo ludzi, choć głównie stacjonarni, ale znalazłem dla siebie trochę miejsca. Już w pierwszym rzucie miałem okazję rozpocząć godnie sezon. Szczupak, na oko sześćdziesiątak, wyskoczył spod trzcin w momencie, gdy już wyciągałem z wody woblera. Narobił chlupotu, ale nie trafił. No to będzie eldorado, pomyślałem 😁 No, ale nie było. Udało mi się wypracować dwa szczupaczki poniżej czterdziestu i okonia. Na deser zaliczyłem PB. Takiej dużej i ciężkiej jeszcze nigdy nie wyciągnąłem, a kilka już się zdarzyło. Chwyciła za kotwicę i mocno trzymała. Co ciekawe trzymała też kawałek przyponu od zestawu karpiowego. Bardzo drapieżna 😁 2 maja Szybki wieczorny wypad na Zalew Wrzeszczyński, w miejsce gdzie wpływa do niego rzeka Bóbr. Celem miały być bolenie na przynęty powierzchniowe. Nie widziałem aktywności boleni i nic nie złowiłem, jednak miałem chwilę dużych emocji. Animowałem właśnie woblerka WTD, ściągając go w miarę szybko do siebie, gdy zauważyłem, że w ślad za woblerem podąża i wciąż wzbiera fala generowana przez dużą rybę. Im bliżej był woblerek, tym fala rosła, lecz gdy zostały już ostatnie dwa metry ryba zrezygnowała i zawinęła z powrotem. Został po niej tylko duży wir i trzęsące się ręce... 3 maja Zaplanowana od dawna wyprawa z moim ojcem i braćmi na pstrąga do Spindlerovego Mlyna. Pojechaliśmy typowo rekreacyjnie, aby uczcić urodziny mojego taty. W planie mieliśmy cztery godzinki łowienia na spinningi, a później jakiś dobry obiad w czeskiej knajpie. Na samym początku zaliczyliśmy potężną, ale krótką, burzę z ulewą. Na szczęście jeszcze nie zaczęliśmy wtedy łowić i przeczekaliśmy ją pod daszkiem. Później pięknie się wypogodziło i nad wodą zrobiło się wprost gorąco. Sporo ludzi tego dnia pływało na belly boat'ach, łowiąc na muchę i widzieliśmy, że co i rusz targali jakieś pstrągi. My z brzegu, na spinningi, mieliśmy problem żeby sięgnąć do ryb i skłonić je do brania. Ogólnie złowiliśmy trzy pstrągi i kilka spięliśmy, a do tego wpadło kilka okoni. Ja zaliczyłem cztery całkiem przyzwoite okonie. 4 maja Po powrocie do Wrocławia postanowiłem podsumować majówkę szybkim wypadem o zmierzchu nad Odrę. W planie miałem przetestowanie kilku zakupionych niedawno przynęt na bolenia. Znowu nie było widać żadnej boleniowej aktywności. Nic się nie działo, jednak dosłownie w ostatnim rzucie przydzwonił, tuż przy brzegu, niezły kabanik. Ale nie boleń 😉 Miarka pokazała 52 cm. Moje nowe PB 💪 To była dobra majówka. Było trochę przygód, było trochę emocji, będzie co wspominać 👊 4 6 Cytuj
tomek1 Napisano Poniedziałek o 23:45 Napisano Poniedziałek o 23:45 To i ode mnie parę słów. 1 maja w poszukiwaniu szczupaka z pontonu. W sumie 3 szt. ale największy ten bidok 55 cm na woblera z rzutu. 2 maja pierwsza nocka nad rzeką. Dojeżdżam dopiero o zmroku, mocno nęcę i póki mam siłę to do 0:30 przerzucam leszcze 40-50 cm. Rano dużo słabiej, pojedyncze leszcze, niewielka brzana i ładny jak dla mnie kleń 45 cm. W kwietniu zaliczyłem nietypowe zawody. Koniec sezonu na łowisku trout area i zawody spławikowo/ gruntowe (do wyboru) mające na celu odłowienie tęczaków. Stosuję patenty z podlodowki i łowię grubo. 60 szt. i 27 kg, kolejne 20-30 ryb spada podczas holu ze względu na haki bezzadziorowe i szybkie hole. Tak czy inaczej wygrywam o ładnych parę kilo, tylko 3 osoby przekroczyło 20 kg reszta dużo słabiej. Kilka ryb ładnych 40-50 cm i też złowiłem najwiecej ryb powyżej 40 cm w całej stawce. Na drugi dzień wszystko mnie boli, chyba jestem za stary na takie wyścigi.😜 Mało łowiłem w kwietniu, ale miałem dni grubego łowienia karpików i pojedyncze wypady muchowe. 6 Cytuj
ESSOX Napisano wczoraj o 11:45 Napisano wczoraj o 11:45 Wczoraj łowienie na "no killu" w Weryni w godzinach 11-20 Zimno , słabe żerowanie ryb, tak wizualnie patrząc na wodę to życia w niej nie ma, ledwo kilka oznak dawanych przez ryby przez te kilka godzin pobytu nad wodą. Wędkarzy nawet sporo, jakieś hole też widziałem ale spodziewałem się sporo więcej po tym dniu. Na metodę tylko jedno branie po zmianie wypełniacza w podajniku. Początkowo łowiłem jasną zanętą z dużym dodatkiem mielonej kukurydzy, i nawet trącenia w przynęty. Myślę że to był błąd bo stanowiło to zbyt duży kontrast z ciemnym dnem łowiska. Nie miałem akurat czarnej zanęty do przyciemnienia całości. Później przeszedłem na pelet na który łowił kolega, taki mix 3 kolorów i smaków ale już był ciemny bardziej w kolorze podłoża. Na to miałem branie karpia karpia 82 cm. Na haczyku wafters "ślimak" czosnek-śliwka 7 mm. Rzuty tak do 20 metrów od brzegu. Druga wędka to pickerek i łowienie 3-4 metry od brzegu, w koszyczku chleb tostowy, z mieloną kukurydzą i tylko trochę dodatku zanęty dla zwiększenia zapachu. Na haczyku bordowe pinki, później waftersy podawane na gumce i pod koniec łowienia znowu przeszedłem na pinki. Zanęcane co jakiś czas drobnym peletem z ręki. Ryby się kręciły bo były obcierki na żyłce, dwie krótko holowałem podczepione i spadły, ale jakieś słabe zainteresowanie jedzeniem. Jak już było branie to bardzo delikatne i długie pdskubywanie . Wpadł jeden chudy jesiotr 105 cm na dumbellsa "ser parmezan" od Professa. Kolega który był ze mną łowił dużo dalej od brzegu , złowił 3 jesiotry i 4 karpie w tym pobił swój i nawet mój PB karpia, 96 cm i 17.5 kg , więcej ze mną nie jedzie 2 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi