piotr2273 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Jak to jest z tym świetlikiem ??? Znajomy mi opowiadał że był u kolegów na nocce na wodzie PZW. W nocy przyjechali z Okręgu PZW i im powiedzieli że na świetliki nie można łowić Z tego co ja wiem to można. Co o tym myślicie ???
Turbos Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Można - świetlik w spławiku nie jest traktowany jako światło, które ma wabić ryby. Istnieją jednak łowiska specjalne lub patronackie, których przepisy mówią inaczej.
wernicjusz Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Jak to jest z tym świetlikiem ???Znajomy mi opowiadał że był u kolegów na nocce na wodzie PZW. W nocy przyjechali z Okręgu PZW i im powiedzieli że na świetliki nie można łowić Z tego co ja wiem to można. Niedługo to PZW zabroni stosowania haczyków. Przecież haczyki wpływają drastycznie na rozmnażalność rybek. Choroby, pasożyty, stres pourazowy... .
zajac222 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 można - te cymbały z pzw niech sobie łby rozświecą niepamietam dokładnie ale to brzmi tak; stosować sztucznego śwatła służącego lokalizowaniu bądż zwabianiu ryb na stanowisko świetlik nie lokalizuje i niezwabia ryb tylko jest sygnalizatore brania
pisaq Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Idąc tym tropem powinni zabronić również używania latarek i lampek czołowych LED. Nie wspominam już o wszelkiej maści "słoneczkach" czy ogniskach. Świetlik założony na spławik (a także wpięty do hangera czy na szczytówkę) ma ułatwić dostrzeżenie brania w nocy! Aha, w jednym z numerów WW, w rubryce z ciekawymi poradami umieścili tekst o mocowaniu świetlika przed błystką obrotową do połowu w nocy... Ciekawe...
zajac222 Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 no i tu w pewien sposób świetlik spełnia role wabika,w tym wypadku rację by mieli ci z pzw.bynajmiej mi sie tak zdaje
pisaq Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 "Przynajmniej", Kolego Prosta zasada: Czy świetlik/inne źródło światła spełnia funkcje wabika? a) Tak - zabronione przez RAPR. Nie - dozwolone przez RAPR. O zgrozo, jakbym nie chciał być w skórze Strażnika, który przyczepiłby się do mnie o świetlik, ojojoj. Kto jak kto, ale Strażnik powinien wiedzieć co robi...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.