Skocz do zawartości
tokarex pontony

Łowienie na spławik ze świetlikiem

piotr2273

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak to jest z tym świetlikiem ???

Znajomy mi opowiadał że był u kolegów na nocce na wodzie PZW.

W nocy przyjechali z Okręgu PZW i im powiedzieli że na świetliki nie można łowić

Z tego co ja wiem to można.

Co o tym myślicie ???

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Można - świetlik w spławiku nie jest traktowany jako światło, które ma wabić ryby. Istnieją jednak łowiska specjalne lub patronackie, których przepisy mówią inaczej.

Napisano
Jak to jest z tym świetlikiem ???

Znajomy mi opowiadał że był u kolegów na nocce na wodzie PZW.

W nocy przyjechali z Okręgu PZW i im powiedzieli że na świetliki nie można łowić

Z tego co ja wiem to można.

Niedługo to PZW zabroni stosowania haczyków. Przecież haczyki wpływają drastycznie na rozmnażalność rybek. Choroby, pasożyty, stres pourazowy... .

Napisano

można - te cymbały z pzw niech sobie łby rozświecą

niepamietam dokładnie ale to brzmi tak;

stosować sztucznego śwatła służącego lokalizowaniu bądż zwabianiu ryb na stanowisko

świetlik nie lokalizuje i niezwabia ryb tylko jest sygnalizatore brania :idea:

Napisano

Idąc tym tropem powinni zabronić również używania latarek i lampek czołowych LED.

Nie wspominam już o wszelkiej maści "słoneczkach" czy ogniskach.

Świetlik założony na spławik (a także wpięty do hangera czy na szczytówkę) ma ułatwić dostrzeżenie brania w nocy!

Aha, w jednym z numerów WW, w rubryce z ciekawymi poradami umieścili tekst o mocowaniu świetlika przed błystką obrotową do połowu w nocy...

Ciekawe...

Napisano

no i tu w pewien sposób świetlik spełnia role wabika,w tym wypadku rację by mieli ci z pzw.bynajmiej mi sie tak zdaje

Napisano

"Przynajmniej", Kolego :P

Prosta zasada:

Czy świetlik/inne źródło światła spełnia funkcje wabika?

a) Tak - zabronione przez RAPR.

B) Nie - dozwolone przez RAPR.

O zgrozo, jakbym nie chciał być w skórze Strażnika, który przyczepiłby się do mnie o świetlik, ojojoj. Kto jak kto, ale Strażnik powinien wiedzieć co robi...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.