Pikus Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 Siemka Łowię spinningiem 2 lata moj rekord 3,2 kg 75 cm przynete prowadze jednostajnie. A wiec mam pytanie jak prowadzic blszki obrotowe ,jak wachadlowe, woblery i gumy(opad znam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 Może najpierw poczytaj ten temat a jak coś jeszcze będziesz chciał wiedzieć to pytaj o szczegóły. Szybkość prowadzenia przynęty http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=4065&highlight=prowadzenie+przynet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikus Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2011 ten temat dotyczy szybkosci a pytam o techniki czyli zatrzymania, przyspiesznia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikus Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 czytalem ten temat i wiem o co chodzi mi porowadzic przynete mozliwie wolno ale ja pytam o zatrzymania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieja Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 ja osobićie patrze jak przynęta opada na dno kolejny obrót lub dwa i tak ciągle nie ma tempa, ryba moze zatakować przy podnoszeniu przynęty, przy opadaniu (chyba najcześciej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikus Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 ja spotkalem sie z taki stawm gdzie dno jest pokryte patykami jakimis zelastwami i jak spuszcze przynety zbyt nisko to musze rwac . A wiec tak jak lowic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianos Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Musisz prowadzić przynętę w toni i nie pozwolić jej opaść do dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikus Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 wiem:) ale prowadzic ja jednostajnym tepem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marusia-92 Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Pikus a głęboki jest ten staw??? Jeśli nie to próbuj wobkami pływającymi a rewelacyjne gumy na max.3g główkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieja Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 ja zawsze nowe przynęty czy gumy próbuje w zasięgu wzroku abym widział jak przy różnych pociągnięciach się zachowuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikus Napisano 1 Lipca 2011 Autor Share Napisano 1 Lipca 2011 staw ma glebokosc ok 2-3 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jajko Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Wg. mnie na takiej wodzie musisz "grać gumą". Chwilę prowadzić jednostajnie, podbijać, dać opaść (nie koniecznie do samego dna). Pokombinować po prostu. Tak po prawdzie to musisz wierzyć w to jak prowadzisz przynętę, nie wystarczy, że Ci tu coś nagadamy . Kombinuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaSia Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Witam, jestem niedoswiadczonym spinningista (czyt. w sumie jeszcze nigdy nic nie zlowilem ;/) i mam pytanie do was bardziej doswiadczonych kolegow: 1 Po ilu (statystycznie bo przeciez nikt tego chyba nie liczy) zwijaniach bez brania zmieniacie przynete (doszliscie do wniosku ze rybkom dzis to nie pasi) 2 Ile razy rzucacie w jedno mniejscie lub ile srednio czasu poswiecacie na oblowienie jednej glowki Jutro jade na odre i jestem Ciekaw jak wy to robicie Bd sie koncentrowal na okonio-szczupakach Raczej bardziej stawiam na obrotowki lecz mam pare gumek Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skipi007 Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 U mnie wygląda to tak : Staje w w wybranym przez siebie miejscu oczywiście orientuje się mniej więcej na oko gdzie mógłbym się spodziewać szczupaka rzucam tam przez około 15 do 20 min i zmieniam miejscówke Zapinam gumkę zaczynam od średniej 4g a kończę na 8g Rzucam najpierw w z dłuż krzaków jeśli tam nie ma efektu rzucam co parę metrów bardziej środka zbiornika Gumkę zmieniam gdzieś po około 20 - 30 rzutach na których nie zaowocowały efekty , polecam teraz kolor gumek czarno - białe szczupaki za nimi szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G!zmo Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 polecam teraz kolor gumek czarno - białe szczupaki za nimi szaleją :twisted: Na każdym zbiorniku szaleją za czym innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskika28 Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Jak wiązać przynętę ? Bezpośrednio do przynęty czy przez agrafkę . Dotychczas wiązałem przez agrafkę . W którym ze sposobów przynęta lepiej pracuje ? Z góry dzięki , Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskika28 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Tylu świetnych spinningistów na forum a żaden nie pomoże początkującemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 laskika28, ja używam agrafek z krętlikiem, tak mi zostało od czasu gdy moją podstawową przynętą były obrotówki. Myślę że łowienie bez agrafki było by trochę niewygodne przy częstej zmianie przynęt..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 laskika28 napisał/a: Jak wiązać przynętę ? Bezpośrednio do przynęty czy przez agrafkę . Dotychczas wiązałem przez agrafkę . W którym ze sposobów przynęta lepiej pracuje ? Z góry dzięki , Pozdrawiam . Czy możesz bliżej okreslić jakiego rodzaju oraz wielkości są to przynęty? Duże czy też małe? Od tego między innymi dużo zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskika28 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Robię tak za wszystkimi , dlatego chcę żeby udzielić mi porady jak małe jak duże itp. Wydaje mi się że małe bez agrafki dla lepszej pracy przynęty ale wiązać nowy węzeł co jakiś czas . Chciałbym żeby mi to ktoś ładnie , jasno wytłumaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Jezeli uzywasz blystek obrotowych to kretlik z agrafka jest konieczny. Jezeli chodzi o przynety gumowe to mozesz wiazac przynete bezposrednio do zylki. Jest to niezbyt wygodne rozwiazanie, bo za kazdym razem kiedy zmieniasz przynete bedziesz musial wiazac ja na nowo jednak w niektorych przypadkach moze sie okazac niezbedne - na przyklad jezeli lowisz na mikro-gumki a ryby sa szczegolnie wybredne. Prostej zasady tutaj tak naprawde nie ma, wszystko zalezy od ryb i od lowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskika28 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 a Macie jakiś specjalny węzeł czy taki sam zastosować jak do krętlika ? Jak bym zmieniał malutki gumki to bym cioł przypon bo stosuję plecionkę , chyba że przypon nie jest potrzebny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Do paproszkow przypon wskazany i to taki 0,14-0,12 a nawet nizej. Ja stosuje taki wezel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellmuth Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 ja zawsze uzywam agrafek, oczywiscie jesli na szczupaka to tez przypon odpowiedni, ale malutkie agrefki swietnie sie nadaja do małych wobkow, powierzchniowych robali, wirowek 00, tyle ze ja dosc czesto ,jesli ryba nie bierze, zmieniam przynety wiec jest to po prostu wygodne, jesli juz musze wiazac bezposrednio zyłke do malutkiej przynety to robie luźny wezeł "rapali" . nie zmienia pracy przynety jak wezeł zaciskowy i szybko sie go robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzis Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Moim zdanie warto zawsze zacząć łowić wygodnie czyli z agrafką. Ja oczywiście staram się używać jak najmniejszych. W czasie gdy rybki nie biorą nawet po wielokrotnych zmianach prowadzenia, zmiany przynęty i kombinacji alpejskich ściągam agrafkę i łowie bezpośrednio z przywiązaną przynętą do żyłki Wracając do tematu wątku Mam pytanie...jaka technika u Was się sprawdza podczas łowienia w rzece... czy macie lepsze rezultaty gdy przynętę prowadzicie "pod prąd" czy puszczacie ją z nurtem. Wiem, że różnie może być ale chodzi mi o częstsze sytuacje czyli to co się zazwyczaj sprawdza a nie metoda gdy brania są skąpe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi