pewniak Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 jak zaczynałem łowić pstrągi to też się bawiłęm w 3 cm woblery. Teraz absolutnie: od początku sezonu do maja stosuję woblery 5-7 cm, nie mniejsze. Kolory ktore najlepiej mi się sprawdziły na nysie kłodzkiej i ścinawce: przede wszystkim brąz w różnych odcieniach. Modele woblerów to przede wszystkim rękodzieła kolegi Czesława S. niegdyś zamieszkanego w Kłodzku, obecnie pod Bardem (może Damien skojarzysz?). Latem, zwłaszcza w sierpniu większość ludzi łowi na malutkie obrotówki, ale ja zazwyczaj w ogóle wtedy odpuszczam sobie pstrągi: w rzece wody po kostki, chmary komarów itp.
miron Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 dzięki a kolega Maniek mpisał coś kiedyś o ciągu łososiowatych na odrze we wrocławiu...?ciekawy wątek muszę wysłać ? na priv
ememiks Napisano 14 Stycznia 2008 Napisano 14 Stycznia 2008 Witam Mam pytanie przeczytalem juz jak lowic kropki ale mam pytanie co do sprzetu. Jaki kij do metody spiningowej (dlugosc,cw), jaka zylka no i moze przynety Od niedawna zarazilem sie od kolegow wedkarzy rybkami lososiowatymi a ze znalazlem niedaleko swojej miejscowosci 2 rzeczki Wolczenica i Gowienica mam zamiar wybrac sie na rekonesans. Wiem ze trzeba zachowywac sie cicho oraz stawac w kierunku slonca zeby nie zucic na wode cienia.
ememiks Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Dzis bylem nad Wolczenica hmm i naprawde zastanawiam sie jak lowic na takiej 2.5/3 metrowej szerokosci rzece? Warunki extremalne co chwile drzewo w wodzie itp. Moze ktos mi poradzic jak zaczac tam lowic?
artech Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Gdy pierwszy raz pojechałem na pstrągi miałem podobny problem. Łów tak jak to robisz przy trociach tylko w skali mikro
ememiks Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Haa ok w sumie dobra rada A byles moze na Gowienicy? ja jutro sie chyba wybiore.
Skrętek Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Jaki kij do metody spiningowej (dlugosc,cw), jaka zylka no i moze przynety Zależy to od tego jak ciężkich przynęt będziesz używał, jedni łowią na okoniówki a drudzy na coś mocniejszego. Taki pstrągowy standart to 3,00m i 5-30g. Osobiście używam żyłki 16-ki, powinna wystarczyć na pstrąga ~4kg . Z przynęt nadadzą się niewielkie woblery, gumki, błystki, cykady...Pozdrawiam.
Gość wobler129 Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Taki pstrągowy standart to 3,00m i 5-30g. c.w. za duże z tego co wiem Coś do 25g max Osobiście używam żyłki 16-ki, powinna wystarczyć na pstrąga ~4kg Na takiej nitce ciężko będzie utrzymać w miejscu takiego pstrąga.
ememiks Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Kijka mam 5-25 2.4m troche krutki ale zato operator wysoki Co do zylki to zastosuje 18/20 a do przynet male wiroki i male wobki. Jakie najlepiej stosowac kolory wirowek?
Skrętek Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Skrętek napisał/a: Taki pstrągowy standart to 3,00m i 5-30g. c.w. za duże z tego co wiem Coś do 25g max Dlaczego za duże? Takie kijki są najpopularniejsze wśród pstrągarzy-spinningistów(przynajmniej na "moich" rewirach-Bóbr,Kwisa, Kaczawa). Dodam jeszcze że z braku sprzętu i funduszy używam "szczupakówki"(10-30g) i nie mam problemów z czuciem/widzeniem brań .Skrętek napisał/a: Osobiście używam żyłki 16-ki, powinna wystarczyć na pstrąga ~4kg Na takiej nitce ciężko będzie utrzymać w miejscu takiego pstrąga. Wiem, ale przy odpowiednich umiejętnościach(nie mam tu na myśli siebie ) i odrobinie szczęścia można takiego "miśka" wyciągnąć. Poza tym hole na takiej żyłeczce są bardzo przyjemne . Kijka mam 5-25 2.4m troche krutki ale zato operator wysoki Wystarczy, tym bardziej że nie wędkujesz w dużej rzece... i jesteś wysoki .Pozdrawiam .
keri Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 pstrągowy standart to 3,00m i 5-30g. Osobiście używam żyłki 16-ki,Pewnie ilu wędkarzy tyle teorii ale może masz racje.Jest jeszcze coś takiego jak dobór mocy linki do cw kija no i te 0,16 do 5-30g nie pasuje mi jakoś. Pewnie niewiele jest miejsc gdzie się łowi pstrągi na przynęty np 20g a do takich przynęt mniej więcej podany przez Ciebie kij pasuje. Długość kija to oczywiście łowisko, obławiam parę strumyczków na których 3m kij siegał by przeciwległego brzegu. Wydaje mi sie ze nie ma jako takiego standardowego kija na pstrągi. Ja właśnie kupiłem kijek "szyty na miarę" pod pstrąga 2,55 do 19g
Gość wobler129 Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 Ja właśnie kupiłem kijek "szyty na miarę" pod pstrąga 2,55 do 21g O coś takiego mi chodzi, tylko dłuższy... Bóbr,Kwisa Też tam będę bywał Jednak lepiej założyć grubszą żyłkę - raz to strata przynęt na Bobrze, a dwa to wolę mieć większą pewność jak trafię na tego "miśka" a nie szczęście
keri Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 O coś takiego mi chodzi, tylko dłuższy... Na moje wody właśnie taki mi brakował.ps coś znów dzieje sie z cytowaniem selektywnym
Gość wobler129 Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 pscoś znów dzieje sie z cytowaniem selektywnym No niestety - a to przed wyjściem do szkoły więc nawet nie zauważyłem
artech Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 Kijka mam 5-25 2.4m troche krutki ale zato operator wysoki wcale nie krótki, na Gowienicę jak znalazł. Rzeczka wąska i krzaczorów dużo. Byłem tam tylko raz i to właśnie na pierwszym pstrągowaniu. Polecam tam żyłkę 0,20 mm, ponieważ jak dokładnie przyjrzysz się tej rzeczce (na mapie) to zauważysz, że jest możliwość spotkania tam większego przeciwnika
ememiks Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 A jakies wieksze info o tym przeciwniku? Czy to bedzie miedzwiedz brunatny czy mieszkancy pobliskich wiosek?
artech Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 Czy to bedzie miedzwiedz brunatny czy mieszkancy pobliskich wiosek? Jak będziesz zarzucał w stronę lasu, nie wody, to kto wie Przyjrzyj się dokładnie gdzie uchodzi a się domyślisz się o jakim przeciwniku (w wodzie) mówię
Skrętek Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 Też tam będę bywał Może się kiedyś spotkamy . Gdzie dokładniej będziesz wędkował, może m.in. na odcinku specjalnym "Kwisa"?dobór mocy linki do cw Chyba jednak zmienię linkę, 0,16 faktycznie trochę nie pasuję, szczególnie do mojego kija... tym bardziej że niedawno słyszałem o całkiem przyzwoitych "miśkach" z mojego ciurka.Pozdrawiam.
Gość wobler129 Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 Skrętek wszystkiego naj - nie wiem czy życzenia doszły więc piszę tutaj : Wiek: 15 Gdzie dokładniej będziesz wędkował Tego nawet najstarsi Górale nie wiedzą W następnym tygodniu w środę lub czwartek będę od rana do wieczora wędkował w okolicach Szprotawy
maniek Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 Ja już się przygotowalem i czekam na 1 Luty . TU
Homegeon Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 na Kwisie już od 1 stycznia można łowić pstrąga
maniek Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 na Kwisie już od 1 stycznia można łowić pstrągaA kto powiedział ze zaczynam na Kwisie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.