Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamieszczam zdjęcie woblerów

1686452167

Nadając od góry numerki 1 , 2 ,3 proszę drodzy koledzy o określenie ich zastosowania. Kupiłem je na aukcji allegro , dosc przypadkowo i zupełnie w ciemno. Kupowałem z zamiarem stosowania je na jeziorowe szczupaki i okonie.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jak nie pojedziesz nad wode i nie sprawdzisz to nic się nie dowiesz. Każda przynęta jest dobra w zależności od łowiska, warunków i wielu innych czynników. A więc nad wode i do boju :wink:

• 3 months later...
Napisano

Witam! uwazam ze nie ma sensu zakladac nowego tematu a wiec:

Nie mam doświadczenia w tych sprawach wiec chcialbym sie poradzic specjalistow.

Mianowicie chodzi mi o to czy ktorys z tych wobkow nadaje sie do polowu sandacza noca?

Czytalem gdzies ze na sandacza w nocy wobek moze schodzic do max 70 cm, te 3 od gory schodza do samego dna czyli ok 3m. Jezeli to prawda to co z nimi zrobic zeby schodzily do tych 70 cm. Przy 2 od gory zmniejszylem powierzchnie steru z nadzieja ze nie bedzie schodzil tak nisko.

Doradzcie mi jak lowic efektownie w nocy.

szerokosc 1 to 2,5cm 2 to 2cm a 3 to 1,5 cm wszystkei sa plywajace

d5c71ff63a6f2207m.jpg

Napisano

Te woblery raczej nie nadaja sie do sandaczy, nie beda miec odpowiedniej akcji. Jesli prowadzilbys je bardzo wolno to plyneły by blizej powierzchni, ale na nocnego sandacza stosuje sie woblery na wzór uklejek, czyli smukłe o drobnej migotliwej akcji.

Napisano

stosuje sie woblery na wzór uklejek, czyli smukłe o drobnej migotliwej akcji.

To jest trafny opis sandaczowych modeli! Od siebie tylko dodam że powinieneś spróbować na modele Rapali takie jak Flat Rap,Max Rap czy ewentualnie X-Rap?

Napisano

Kształt smukły, ster raczej mały i ustawiony pod duzym katem w stosunku do woblera. Chodzi o to zeby wobler nie zanurzał sie głeboko. Jesli chodzi o prowadzenie to ja zwykle łowie tak, ze wybieram tylko luz zyłki a wobler sam sie prowadzi w pradzie udajac traconą uklejke :)

• 1 month later...
Napisano

Nie chce zakładać nowego tematu więc napisze tutaj :smile:

Chciałbym się dowiedzieć co to za wobler, gdyż znalazłem go kiedyś nad wodą, a brania są więc chciałbym dokupić taki sam model??

ma on 9 cm długości i grzechotkę w sobie

dsc00070wg.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

Mam identycznego woblerka tyle, że mniejszy rozmiar. Takie samo malowanie (aktualnie jest trochę przerobiony). Dobrze wiedzieć że to shakespeary, bo to naprawdę świetne woblery. Tylko chyba już nigdzie nie dostępne.

• 1 month later...
Napisano

Witajcie. Mam nadzieję że temat w dobrym miejscu.... Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to jest z woblerami a dokładnie czy praca woblerów powierzchniowych schodzących na mniejsze głębokości wygląda taka samo jak tych które które pracują na większych głębokościach. Wiem że głębokość zależy od ustawienia steru....

Pytam , bo ostatnio kupiłem na allegro (dość przypadkowo przez licytacje) woblery i jeden z nich ma własnie ster pod większym kątem i i jego praca wygląda bardzo ładnie. a drugi idzie od razu na dno ale tak jakby wcale nie pracował( nie waha się na boki),

Będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy:)

Napisano

Teoretycznie powinna być taka sama a praktycznie zrób im jakieś fotki i wrzuć w temat bo nie bardzo wiadomo o jakich wobkach mowa :neutral: